Willem Andriessen

Sterke start in ASK van Dirk, Ruud en Ton

By Published On: 13 maart 2016Categorieën: Analyses, ASKViews: 13002s Reacties on Sterke start in ASK van Dirk, Ruud en Ton

Waar je in de eerste ronde van een open toernooi naar uitkijkt zijn de verrassingen. Wie lukt het een beduidend ratingverschil van, laten we zeggen driehonderd punten of meer teniet te doen. Meer dan driehonderd punten is natuurlijk wel veel gevraagd. Zo kwamen Ronald Groot met een verschil van 640 punten ten opzichte van GM Korneev en Dennis Keetman (401 punten in de min bij Ilias van der Lende) er niet aan te pas. Een verschil van een dikke driehonderd punten is natuurlijk ook niet mis en Ton Fasel (1887) verdient dan ook een pluim voor zijn remise tegen de sterke Deen Lars Hansen (rating 2265). Er had misschien wel meer voor hem ingezeten, want Ton liet een zeer gunstige afwikkeling onbenut.

Voor de opmerkelijkste verrassing zorgde Dirk van der Meiden (1926). Gezien zijn resultaten in het Tweede (1 uit 6) leek hij de laatste tijd totaal uit vorm, maar tegen Danny de Ruiter toonde hij weer even zijn veerkracht en wist hij een ratingverschil van 377 punten op de volgende wijze weg te werken.

image

Diagram na 14.b4 uit Van der Meiden – De Ruiter

Is Dirk van plan b4-b5 te doen op mijn  14…La6  dacht Danny waarschijnlijk en welgemoed plaatste hij de loper op a6, want dat zou zwart na 15…Lb7 een prettige stelling opleveren. Het was dus even schrikken toen Dirk hem uit de droom hielp met 15.Dxa6! Pxa6 16.La4+ Dd7  17.Lxd7 en zwart moet berusten in een stelling waar weinig muziek meer inzit. En dan te bedenken dat Danny dit alles had kunnen voorkomen door in de diagramstelling even 14..h6 15.Ld2 La6 in te lassen.
Vermelding verdient ook de prestatie van Ruud Niewenhuis, die op weg leek een modelpartij te produceren. Weliswaar was het ratingverschil met Tjerk Sminia ‘slechts’ 177 punten, maar wie de diagramstelling aanschouwt denkt toch even hier de ‘meesterhand’ te mogen bewonderen.

image

Diagram na 35.a4 uit Sminia – Niewenhuis

U hoeft zich niet te schamen als u net als Ruud met de koning de a-pion had gepakt om later tot de ontdekking te komen dat er geen winst meer in zit. Je moet toch minstens over vleugje ‘Meesterniveau’ beschikken om de zet  35…La3!  te vinden. De tactische-rechtvaardiging luidt dat op 36.Lxa3 Tg1! komt. De positionele- dat wit in tempodwang zit. Doet hij niets dan komt 36…Lxc1 37.Txc1 Tb2+ en Txg2. Probeert wit daarom 36.d5 dan komt 36..Lc5! De d-pion is nu losgeweekt en zwart beschikt dan ook over de zet Le3.

 

U kunt de notatie van alle partijen uit de eerste ronde van de A-groep, benevens hier en daar een aantekening, vinden onder het kopje Tapijtgigant Open ASK.

2 Comments

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 14 maart 2016 at 20:41

  De partij van Ton ziet er interessant uit (analyse van de zwartspeler zelf?). Wel begrijp ik niet waarom wit in de slotstelling niet op winst speelt na Pxb7.

 2. TF
  TF 14 maart 2016 at 22:47

  Bij de analyse achteraf, begreep ik niet waarom ik het, ook door Wim voorgestelde 30…dxe4, niet had gespeeld (wel overwogen in de partij).
  Ergens besef je dat het een luxe is als je opeens tegen zo’n speler f4 kunt spelen en niet meer alleen hoeft te verdedigen. Omschakelen blijft een vak apart.

  Mijn tegenstander bleek niet te hebben gekeken naar Pxb7! Wellicht omdat hij nog minder dan 2 minuten had en een lange reis uit Denemarken achter de rug had? Maar met enorme tijdachterstand leek hij vrede te hebben met remise. Ik ook.

Leave A Comment