Jeugd- en Seniorenschaak
De Waagtoren biedt de mogelijkheid om te komen schaken, aan zowel jeugdschakers als aan senioren. Beide categorieën spelen op een eigen avond en op een eigen locatie. De oudere en/of sterkere jeugdschakers kunnen (met aangepaste speeltempo) op beide avonden / locaties meespelen.

Jeugdschaak
De Waagtoren heeft een bloeiende, succesvolle en gezellige jeugdafdeling. Naast een spannende competitie wordt er les gegeven door een team ervaren schaaktrainers. De lessen worden gegeven volgens de door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond ontwikkelde stappenmethode, zodat ieder kind op zijn eigen niveau kan spelen en leren. Daarnaast is er voldoende ruimte voor plezier!

 

Praktische info jeugdschaak

Speeldata en -tijden
Speeldata: zie de jeugdagenda
Speeltijden: vrijdagavond van 19.00 tot 20.00 uur

Speelzaal
Wijkgebouw De Oever
Amstelstraat 1
1823 EV Alkmaar

Meer informatie en contact
Zie ook onze jeugdpagina’s of neem contact op met de secretaris of jeugdleider wanneer u vrijblijvend wilt komen kijken of meedoen.

Lid worden?
Zie: lidmaatschap
 

Seniorenschaak (interne competitie)
De Waagtoren heeft een relatief grote en sterk bezette interne competitie. De hoge opkomst van spelers van verschillende niveaus, maakt dat de interne competitie spannend en interessant is voor zowel beginnende schakers als voor betere clubspelers. Dankzij het gehanteerde competitiesysteem, komt iedereen op zijn eigen niveau te spelen tegen gelijkwaardige tegenstanders. Het seizoen bestaat uit ongeveer 30 speelavonden waarop per avond één partij wordt gespeeld. Daarnaast wordt ieder jaar op een drietal avonden een rapidtoernooi (20 minuten per persoon) georganiseerd, wordt rond kerstmis een snelschaaktoernooi georganiseerd en wordt het seizoen afgesloten met het snelschaakkampioenschap van De Waagtoren.
Natuurlijk zijn jeugdspelers ook van harte welkom om naast de jeugdavond (op vrijdag) te komen meespelen op dinsdag. Zij kunnen dan een partij in een verkort jeugdtempo spelen en ervaring op doen tegen meer ervaren spelers.

Na afloop van je partij is er alle gelegenheid om onder het genot van een drankje je partij te analyseren, te snelschaken of te “snokken”. Natuurlijk kun je ook gewoon aan de bar een drankje nuttigen met je clubgenoten en de gezelligheid aan de bar opzoeken.

 

Praktische info seniorenschaak (interne competitie)

Speeldata en -tijden
Speeldata: zie de agenda
Speeltijden: dinsdagavond van 20.00 tot 23.30 uur

Speelzaal
Wijkcentrum Overdie
Van Maerlantstraat 8-10
1813 BH Alkmaar

Meer informatie en contact
Zie ook onze interne competitiepagina’s of neem contact op met de secretaris of interne competitieleider wanneer u vrijblijvend wilt komen kijken of meedoen.

Lid worden?
Zie: lidmaatschap

 

Externe Competitie
Zo’n tien teams nemen deel aan de externe competitie in de landelijke (KNSB) en Noord-Hollandse (NHSB) competitie. In de externe competitie wordt in teamverband tegen andere schaakverenigingen gespeeld. De Waagtoren is één van de sterkst vertegenwoordigde verenigingen van Noord-Holland in de externe competitie. Teams bestaan uit vier tot tien personen, afhankelijk van de klasse waarin deze uitkomen.

Thuiswedstrijden worden gespeeld in de speelzaal

Speelzaal
Wijkcentrum Overdie
Van Maerlantstraat 8-10
1813 BH Alkmaar

Meer informatie en contact
Neem contact op met de externe competitieleider wanneer u interesse of vragen heeft.

 

Trainingen
Eén van de initiatieven van de Waagtoren is het organiseren van schaaktrainingen voor volwassenen. Gedurende het seizoen wordt voor de verschillende spelersgroepen training georganiseerd.  Thematisch worden verschillende aspecten van het schaakspel behandeld en geheimen van het schaakspel ontrafeld en gedeeld.

Toernooien
De Waagtoren heeft maar liefst 5 eigen toernooien die we jaarlijks proberen te organiseren:

– Het seizoen van De Waagtoren begint sinds enkele jaren met een Seizoensopening Toernooi. Dit toernooi is een sfeertoernooi voor (oud-)clubleden en aanverwanten. Als het weer het toelaat spelen we buiten in een lommerrijke omgeving een rapid toernooi. Het toernooi wordt afgesloten met een gezellige barbecue.

– Het Alkmaars Schaakkampioenschap (ASK) is het grootste en meest vermaarde toernooi van De Waagtoren. Het is een sterk bezet en gezellig weekendtoernooi. Dit toernooi trekt jaarlijks vele club- en huisschakers uit het hele land. Het toernooi is inmiddels uitgegroeid tot één van de regionale toptoernooien waar deelnemers graag terugkomen als ze een keer hebben mee gedaan.

– Het-Niet-Zo-Heel-Snel-Toernooi voor tweetallen: een gezellig toernooi (10 minuten per persoon) voor tweetallen. Sportief en sterk tegelijk. Voor iedereen die het liefst Kroegloperstoernooien speelt maar niet van locatie wil veranderen.

– Het Rapid Kaaskoppen toernooi: een rapidtoernooi in traditionele zin. Na de eerste editie al een belofte om uit te groeien tot een jaarlijkse traditie om het nieuwe jaar in te luiden.

– Het Alkmaars Kroegloperstoernooi. De binnenstad van Alkmaar leent zich uitstekend voor een kroegloperstoernooi. Zowel Horeca Alkmaar als schakend Nederland zijn al enkele jaren super enthousiast over dit toernooi. Uitvalbasis is café De Pilaren, thuisbasis van vele schakers uit Alkmaar en de omgeving. Zeker als u gedurende de zomerstop van de vereniging op de dinsdagavond of zaterdagmiddag hier binnenloopt, heeft u de kans om een partijtje schaak te kunnen spelen.

Naast deze 5 toernooien faciliteert De Waagtoren sinds enkele jaren het NHSB-veteranentoernooi in het najaar en proberen we jaarlijks een toernooitje te organiseren in café De Pilaren.

Toernooibezoek
Hoewel schaken een individuele sport is, is het toch gezellig om samen activiteiten te ontplooien. De Waagtoren heeft een groot aantal spelers die het gezellig vinden om hun krachten te meten met spelers die zij niet tegenkomen op de vereniging. Voor bijna alle grote toernooien en regionale (gezelligheids)-toernooien kun je wel clubgenoten vinden die het gezellig vinden om ook mee te doen. Spelers van De Waagtoren kom je door het hele land tegen !

Overdag schaken / seniorenschaak
Vindt u het prettiger om overdag te schaken en in meer informele sfeer. In Alkmaar heeft een aantal enthousiaste huis- en clubschakers de handen ineen geslagen om elkaar wekelijks te treffen. Enkele senioren en oud-leden van De Waagtoren spelen al enkele jaren enthousiast mee met dit leuke initiatief. Omdat deze middagen worden georganiseerd buiten De Waagtoren om, kunt u het beste direct contact opnemen met de initiatiefnemers. Voor meer info zie hier.

Contact / Info
Ben je geïnteresseerd geraakt in het schaken in clubverband bij een gezellige en bloeiende vereniging? Kom gerust eens kijken bij een clubavond! Als je meer informatie wilt of wil je je direct aanmelden. Je kunt ook contact opnemen met één van de bestuursleden als u vragen heeft.