Op deze pagina staat alles wat je moet weten om mee te doen in de interne competitie van schaakvereniging de Waagtoren.

Een keer meedoen
Niet leden kunnen een paar keer meedoen op dinsdag vanaf 20:00 in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BH Alkmaar. Stuur de intern wedstrijdleider een e-mail op intern@waagtoren.nl, vermeld je naam, eventueel je KNSB-nummer en KNSB-rating of een andere indicatie van je speelsterkte.

Lid worden
Na een paar keer meedoen krijg je een inschrijfformulier om lid te worden. Als je lid wordt van de Waagtoren, wordt je ook lid van de KNSB, mag je meedoen in de externe competitie en krijg je uiteindelijk een KNSB-rating.

OLA
De secretaris verwerkt je inschrijfformulier en meldt je aan bij OLA. Dat is de Online Leden Administratie van de KNSB op schaakbond.nl. Om zelf in te loggen bij OLA moet je je KNSB-nummer invullen en een wachtwoord. Het KNSB-nummer krijg je van de secretaris. Bij OLA kan je je adresgegevens, telefoonnummers, e-mailadres enz. aanpassen. Op schaakbond.nl staat een uitgebreide gebruiksaanwijzing voor OLA.

Aanmelden / Afzeggen
Als je dinsdag wilt spelen, moet je je aanmelden, want anders krijg je geen tegenstander. De Waagtoren is waarschijnlijk de meest moderne schaakvereniging van Nederland, want we gebruiken een webapp op 0-0-0.nl. Je begint met Aanmelden voor competities. Daarna kan je Aanmelden / Afzeggen per ronde. Door aanvinken bij een datum en ronde meld je je aan. Het vinkje weghalen is afzeggen. De software die op 0-0-0.nl draait, maakt automatisch een Voorlopige indeling en dinsdag om 19:00 wordt dat de Definitieve indeling. Het is dus fijn als je je ruim voor dinsdag om 19:00 aanmeldt. Hetzelfde geldt voor afzeggen. Vergeet alsjeblieft nooit om ruim voor dinsdag om 19:00 af te zeggen, want anders heeft je tegenstander geen tegenstander! Eventueel kan je je voor het hele seizoen Aanmelden / Afzeggen.

Ranglijsten en uitslagen zijn voor iedereen zichtbaar op 0-0-0.nl. Jouw persoonlijke agenda met alle ronden van de interne en rapid competitie en jouw externe wedstrijden en de Voorlopige indeling zijn uitsluitend zichtbaar voor jou. Daarom heb je een e-mail gekregen met een registratie-link. Bewaar die e-mail, zodat je eventueel je registratie opnieuw kunt activeren. Dat is nodig als je bijvoorbeeld een nieuwe telefoon krijgt of als de local storage van je browser is gewist. Als je nog vragen hebt over 0-0-0.nl mag je altijd een e-mail sturen naar intern@waagtoren.nl.

Klok instellen
We spelen in de interne competitie (en externe wedstrijden op dinsdag) met een speeltempo van 1 uur en 40 minuten per persoon per partij en 10 seconden extra per zet en voor jeugdspelers: 50 minuten per persoon per partij en 10 seconden per zet.

Deze speeltempo’s kan je instellen op een DGT 3000 schaakklok met optie 26 en op een DGT 2010 met optie 23.

Bord, klok en schaakspel opruimen
Ons schaakmateriaal staat in een kast en moeten we dus elke dinsdagavond uit de kast halen, naar de speelzaal brengen en op het einde van de avond weer terug in de kast zetten. Daarom willen we op dinsdagavond de plastic borden gebruiken (die in de kast op de onderste plank liggen), want die zijn lichter dan de houten borden. De houten borden gebruiken we vooral voor externe wedstrijden.

Het is prettig als je na afloop van de partij het door jou gebruikte bord, klok en stukken opruimt: de stukken terug in de doos, het plastic bord opgevouwen op de kar en de klok in een klokkendoos.

Noteren
Volgens het reglement van de FIDE en het reglement van de interne competitie van de Waagtoren moet je je partij noteren. We hebben gezien dat een aantal nieuwe (en een paar oude) leden niet noteren. Als bestuur willen we graag dat alle leden zich houden aan de regels. We spelen met een speeltempo van 1 uur en 40 minuten per persoon per partij en 10 seconden extra per zet. Pas als je minder dan 5 minuten hebt, hoef je niet meer te noteren.

Op de plastic borden staan langs de randen cijfers van de rijen en letters van de lijnen. De witte stukken horen in de beginstelling op de 1e en 2e rij; de zwarte op de 8e en 7e rij. Dat is handig voor het noteren van je partij.

De eenvoudigste manier is om per zet het veld waar je stuk vandaan komt te noteren en het veld waar je stuk naartoe gaat. Elk veld heeft een letter voor de lijn en een cijfer voor de rij zoals je op onze plastic borden kunt zien.

Het doel van noteren is dat een scheidsrechter kan controleren of de partij correct is verlopen en om eventueel remise door stellingherhaling vast te kunnen stellen. Voor de interne competitie lijkt dat misschien een beetje overdreven, maar in externe wedstrijden is dat gewoon verplicht. Het leuke van noteren is dat je je partij kunt naspelen, analyseren (en misschien iets daarvan kunt leren!) en eventueel kunt publiceren.

Smartphone uit
Tegenwoordig schaakt zelfs een goedkope smartphone beter dan wereldkampioen Magnus Carlsen. Daarom hoort een smartphone helemaal uit te staan tijdens je partij, want indien je gaat lopen met je smartphone zou je theoretisch je partij kunnen invoeren en je smartphone de beste zet kunnen laten uitrekenen!

Om valsspelen absoluut onmogelijk te maken, mag je tijdens je partij ook niet fotograferen, WhatsApp raadplegen, en zo voort. Het is dus niet voldoende om alleen je geluid uit te zetten. Het beste is om je smartphone aan het begin van de partij uit te zetten, naast je bord te leggen en tijdens de partij daar te laten liggen.

Na afloop van de partij
Na afloop van de partij mag je je smartphone weer aanzetten, de uitslag van je partij intoetsen op 0-0-0.nl en zelfs met je smartphone analyseren. Maar doe dat alsjeblieft niet in de speelzaal! Je mag een bord, stukken en een klok meenemen uit de speelzaal naar de barruimte om te analyseren en te vluggeren.

Het vluggeren en analyseren mag helaas niet te lang doorgaan. Het bestuur heeft met Wijkcentrum Overdie afgesproken dat we in principe voor 00:00 klaar zijn. Ze serveren tussen 00:00 en 00:15 het laatste drankje. Vanaf 00:15 moeten we opruimen en afrekenen, zodat om 0:30 iedereen buiten is.

Heel fanatieke schakers / drinkers kunnen daarna nog door naar de Pilaren, want daar zijn ook klokken, borden en stukken en kunnen we nog wat langer doorgaan.