Peter van Diepen

Waagtoren 4 in Amsterdam

Een aantal spelers van Waagtoren 4 kennen elkaar al meer dan 50 jaar. Jan Ens en Henk van der Hauw zaten samen op een voetbalclub en Waagtoren-lid Gerrit Valk voetbalde ook in hun team. Op de middelbare school, schaakte ik samen met Gerrit Valk in het schoolteam van het Petrus Canisius College tegen het Christelijk Lyceum met daarin op bord 1: Henk van der Hauw. Wij verloren, maar Henk werd met het Christelijk Lyceum in 1972 schoolschaakkampioen van Nederland! Henk was toen een van sterkste jeugdspelers van Nederland en kreeg training van de KNSB bij Hans Bouwmeester. In die tijd was VVV de belangrijkste schaakvereniging van Alkmaar. Jan, Henk en Gerrit gingen bij VVV schaken.

Ik woonde in Akersloot en schaakte bij Lasker in Uitgeest. Toen ik ouder werd en uitging, ging ik op vrijdagavond schaken bij schaakvereniging Castricum en daarna naar de Oude Schimmel in Castricum. Voor Castricum speelde ik in 1976 een externe wedstrijd tegen 0-0-0. Toen ik in Alkmaar kwam wonen, ben ik bij VVV geweest, maar werd lid bij 0-0-0. Daar speelde ik in 1979 mijn eerste partij tegen Egbert van Oene. Ook Nico Mak, Gerrit Lemmen en John Norder werden in de loop van de tijd lid van 0-0-0. Johan Plooijer kwam ik voor het eerst tegen bij een externe wedstrijd in Schagen. Hij schaakte voor Magnus tegen 0-0-0. Toen Johan in Alkmaar kwam wonen, werd hij lid van 0-0-0. Gerrit Peereboom en Jan Ens waren lid van VVV en werden, net als de rest van ons team, lid van de Waagtoren door de fusie van VVV, Waagtoren en ASG Henk van der Hauw had bijna 40 jaar niet geschaakt en werd vorig seizoen lid van de Waagtoren.

Waagtoren 4 onstond vorig jaar op de boot bij de Pilaren. Daar hadden we een feestje, omdat Waagtoren 1 naar de KNSB Meesterklasse was gepromoveerd en opeens wilde iedereen KNSB spelen. Vorige seizoenen moesten teamleiders, zoals ik, nog hemel en aarde bewegen om een team voor zaterdag bij elkaar te krijgen. Maar op de boot vroeg Egbert, mede namens Johan, Jan en Gerrit of ze in Waagtoren 4 mochten spelen. Zo kwamen al deze oude mannen bij elkaar. Bijna allemaal opa en met pensioen.

We moesten dit seizoen drie keer tegen een schaakvereniging uit Amsterdam. Een keer thuis tegen VAS 9 en twee keer uit tegen VAS 7 en Caissa 4. Toen we naar VAS 7 gingen, gaf dat voor een aantal teamleden nog stress. Met de trein en de metro in de grote stad! De rit met tram 12 naar Caissa verliep al veel rustiger. We waren ruim op tijd bij het mooiste buurtcentrum waar ik ooit ben geweest. Een prachtig Amsterdamse School gebouw aan het Rudolf Hartplein met grote ramen en allemaal leuke zitjes met schaakborden. We hadden er echt zin in! Maar we werden al snel afgevoerd naar buiten, weg van de gezelligheid, naar een schuurtje in de binnentuin. Daar werden we afgeslacht…

Op het Max Euwe plein in een Ierse pub met grote schermen waarop we de Formule 1 race konden volgen, verdronken we ons verdriet. Op de foto zie je Waagtoren 4 (Gerrit Lemmen was er niet bij) bij het beeld van Max Euwe.

Leave A Comment