Peter van Diepen

Waagtoren 4 wint als enige

Afgelopen zaterdag speelden we weer met 5 teams in de KNSB competitie waarvan 4 teams thuis. Het eerste speelt natuurlijk steeds tegen de sterkste teams van Nederland, maar hun verlies wordt per wedstrijd kleiner. Misschien een volgende keer nog beter? Volgens mij had het tweede kunnen winnen, maar verloor ook. Het derde speelde gelijk en het vijfde scoorde “eerste punt bij debuut KNSB”. Het moest dus van het vierde komen.

Uiteraard had ik vooraf de tegenstander VAS 9 opgezocht op de KNSB website. Ze hadden de vorige wedstrijd met ½ – 7½ verloren van VAS 7. Zo gaat dat in klasse 6E: elk seizoen moeten we tegen twee teams van VAS en dan lijkt het alsof het lagere team veel zwakker is dan het hogere team. Dat is dus gewoon niet zo. VAS is een enorme schaakvereniging met in VAS 9 schakers zonder rating, maar in dit geval waren dat buitenlandse studenten, die in Nederland nog geen rating hebben, maar stiekem gewoon hele sterke schakers zijn.

Gerrit Peereboom had een makkie. Zijn tegenstander kwam niet opdagen. “Een misverstand” volgens teamleider Barbe Bock. Zij speelde vervolgens tegen John Norder. Eigenlijk had John ook een makkie, want deze dame sloeg met haar dame de pion op d4 en ging na Pc6 met die dame naar de dame-vleugel, maar besefte waarschijnlijk dat de dame daar niet zo lekker stond. Toen speelde ze nogmaals met haar dame 10.Db3 (blunder!) en John speelde 10…Pa5 met dame-vangst. Er volgden nog 20 zetten en toen stond het al 2 – 0 voor Waagtoren 4.

Joris Hartog speelde zijn eerste partij voor de Waagtoren en deed dat goed. In de opening won hij twee pionnen en later ook een kwaliteit, maar die leverde hij weer in, omdat zijn stukken nog niet allemaal in het spel waren. In het eindspel stonden zijn pionnen allemaal op de kleur van de loper van de tegenstander, maar gelukkig stonden de koning en het paard van Joris goed en hield hij alles dicht. Remise.

Op bord 1 was de VAS 9 speler te sterk voor Gerrit Lemmen. Gelukkig bracht Jan Ens daarna de stand op 3½ – 1½. Bij Nico Mak leek het alsof zijn tegenstander een sterke koningsaanval had, maar met Pxe5 ontregelde Nico die hele aanval en scoorde Nico het winnende wedstrijdpunt voor Waagtoren 4.

Ondertussen was Peter van Diepen langs de afgrond gegaan. In de slotstelling had ik weliswaar een kwaliteit meer, maar mijn tegenstander had nog steeds een pion op h6 met mijn koning op g8 en de dames stonden nog op het bord. Ik vond het te eng om nog op winst te spelen. Zo werd het remise. Johan Plooijer probeerde het nog langer, maar ook hij kwam niet verder dan remise.

Eindstand 5½ – 2½ en Waagtoren 4 was afgelopen zaterdag het enige team van 5 teams die had gewonnen!

One Comment

  1. Jan Poland
    Jan Poland 5 november 2023 at 23:43

    Ik vrees dat de verslaggever tijdens het gevecht met het toetsenbord in slaap is gevallen….Verder dan Joris kwam hij niet, de overige 5 spelers wachten met smart op hun aandeel in de overwinning.

Leave A Comment