Willem Andriessen

Misfortuin Danny en Maaike

Onze voortrekkers lieten in december weer sterke staaltjes van hun talent zien, maar jammer genoeg zat het hen in de afronding niet mee, of schoot hun talent op dat gebied toch te kort, zo u wilt. Ik laat u er iets van zien. Het eerste fragment is uit de laatste wedstrijd van het Eerste tegen Laurierboom-Gambiet. In deze wedstrijd waar anti-positionele invallen van Frank (12…Ld6?!) en Jos (22…b5?!) in de schaduw stonden van Danny’s fraaie openingsspel tegen IM Albert Blees.

 

image[3]

Diagram na 13….Pd7 uit De Ruiter-Blees

 

Via een omweg is er een heuse Stonewall opstelling op het bord gekomen. Het is meestal een hele toer die muur te slechten, maar hier wist Danny de IM volkomen te verrassen met het stukoffer  14.cxd5 exd5 15.Lxd5+!  Na het gedwongen  15…cxd5 16.Dxd5+ Kh8 17.e6 Dc8  ontstaat de cruciale stelling. Wit kan nu met  18.exd7 Lxd7  het stuk terugwinnen met een naar het lijkt, heel gezonde pluspion. Danny vertrouwde het echter niet helemaal vanwege zwarts mogelijkheden op de witte velden, maar na  19.f3!  is dat m.i. niet van grote betekenis en zie eens wat een machtig en ontastbaar paard  wit bezit. Ik verwijs u verder naar de analyse voor de andere weg die Danny insloeg en het boeiende vervolg.

Maaike moet dit jaar schipperen tussen school (eindexamen) en schaken. Ze laat daarom Tata noodgedwongen schieten, maar kon wel deelnemen aan het schaakfestival van Groningen. Ze speelde in de hoogste groep en was op rating nummer 65 van de 74 deelnemers en dat betekende dat haar goede tegenstanders stonden te wachten. Ze eindigde tenslotte met 4 uit 9 als 48e en een kleine rating winst. Soms ging het mis, vooral in partijen waar ze in de opening de weg nog niet kende, maar ze maakte ook een paar mooie punten, zoals de remise tegen Max Warmerdam met zijn rating van 2335. Heel goed was ook de wijze waarop ze tegen Al Hajiri (rating 2183) de aanval van haar tegenstander pareerde.

 

image

Diagram na 19.h4 uit Al Hajari-Keetman

 

Menig speler wordt zenuwachtig als de tegenstander zoals hier een paard op d6 weet te posteren. Zo’n voorpost is sterk als andere stukken hem te hulp kunnen snellen en omgekeerd is het gevaar bedwongen als de tegenpartij het stuk weet te isoleren. Maaike bleef uiterst kalm en speelde keurig om het stuk heen, maar werd nu geconfronteerd met een nieuwe aanvalspoging van wit (19.h4). Ze pareerde die opnieuw met kennis van zaken door  19…Dd8!  Waarop wit doorging met  20.h5 Lh4 21.Df4  en Maaike niet geïmponeerd uithaalde met  21…g5!  alvorens de kwaliteit te incasseren.
Tranen zullen u -net als mij- in de ogen schieten als u het slot van deze partij ziet. U kunt hem hier, net als die van Danny met enkele aantekeningen vinden.

 

Oproep: Het zou me verheugen als wat meer lezers, bijvoorbeeld na Tata, een partij opstuurden. ‘Toch niet weer Maaike?’, voegde iemand mij kortgeleden toe die op de koffie kwam en mij zag worstelen met  een nieuwe bijdrage. Dat kan niemand anders dan Marten geweest zijn, zullen kwaaddenkenden veronderstellen. En inderdaad het was M.C. Maar laat u niet weerhouden een eigen werkstuk op te sturen, zodat er wat meer variatie in mijn bijdragen komt.

One Comment

  1. Kevin
    Kevin 14 januari 2016 at 17:55

    Ik zal eraan denken!

Leave A Comment