Jan Poland

Het gaat de goede kant op, winst voor het Eerste

De eerste winst dit seizoen is binnen, ten koste van voormalig landskampioen HSG. Het duurde wel even voordat het eerste puntje binnen was, nog even los van Wim Driessen die weliswaar als eerste klaar was maar ook verloren had voor het 3e team. Nee, ongekende weelde trof ons want Jos was als eerste klaar en dat gebeurt niet veel. De tegenstander meende telkens met pion zetten stukken van Jos aan te moeten vallen en Jos trok of terug of liet het stuk instaan en viel een ander stuk aan. Dat resulteerde in stukwinst door in te slaan op h2 en g2 waarna de tegenstander het voor gezien hield.

Ook een leuke partij was die van Frank, een op het oog niets aan de hand stelling die toch allerlei verrassends in zich had. Dat bleek na een zet als b4 welke pion en passant werd gepakt en die werd gevolgd door slaan met de Toren op e6 en dat betekende stukwinst. Rob liet zich ook niet onbetuigd op  bord 8 waar een paar zwakke zetten van de tegenstander werden beantwoord met een Koningsaanval. Een inval via het slaan op e6 betekende een snelle overwinning. Maaike had wat meer tijd nodig om met het van haar bekende recept van tegengestelde rokades snel een aanval te ontketenen richting de vijandelijke Koning. De aanval sloeg niet helemaal door maar de tegenstander was zo onder druk gezet dat hij tegen de tijdcontrole bezweek en met de Torens gecombineerd met een Loper werd hij mat gezet op a5. Dat waren dus 4 winstpartijen die werden gevolgd door 3 remises van Daan, Hebert en Jeroen. Die van Daan was het meest bezienswaardig, niet alleen vanwege de stelling die behoorlijk gecompliceerd was maar ook door het gretige consumeren van tijd door beide spelers. Toen omstreeks zet 41 de rook was opgetrokken stond Daan een pion achter maar er waren inmiddels zoveel stukken van het bord verdwenen dat Daan rustig remise kon forceren. Beide heren kozen ervoor nog even door te gaan tot het onvermijdelijke zich aandiende. Hebert heeft tegen Daan Bes, oud clubgenoot van Lange Rokade lange tijd zicht gehad op meer vanwege pionwinst maar uiteindelijk zat het er niet in in door een eeuwig schaak van de tegenstander. Ook Jeroen probeerde het lang maar kwam niet door het taaie verweer van de tegenstander heen.

Blijft onze kopman over. Danny vroeg al vrij rap om remise aan te mogen bieden vanwege een uitstapje naar Duitsland. Danny is behalve verwoed schaker blijkbaar ook nog een fervent voetballiefhebber want hij had in de Heimat AZ menen te moeten ondersteunen. Op zich ging dat prima maar op de terugweg stonden zij 5 uur vast op de snelweg vanwege ongelukken. En dat verklaart waarom hij niet fit was, een aantal pionnen achter raakte, de strijd nog rekte tot zet 80 maar het verlies was onafwendbaar.

Wij hebben in deze zware poule de eerste punten te pakken en gaan in elk geval voor behoud in deze klasse. Wel wacht ons wederom een zware wedstrijd tegen koploper Laurierboom op 12 december, wij zullen zien wat dat wordt.

Details:

image

One Comment

  1. WimDriessen
    WimDriessen 10 november 2015 at 18:41

    Eindelijk na vele jaren sta ik weer eens in het verslag van een eerste team van een Alkmaarse schaakvereniging. Vanwaar deze eervolle vermelding, ik was niet eens opgesteld. Evenwel heeft het Eerste meteen gedecideerd gewonnen, zet me er voortaan maar altijd bij Jan, dat helpt

Leave A Comment