Willem Andriessen

Superieur positiespel van Danny de Ruiter

Dat nu juist de twee winnaars uit de eerste ronde, Frank en Jos, het een ronde later helemaal af lieten weten, was een wrange pil die teamleider Jan Poland kreeg te slikken. Daar kwam nog bij dat Maaike zich net als in de vooruit gespeelde partij uit de eerste ronde, zich weer tactisch liet verrassen. Was haar programma de laatste tijd een beetje overbelast of moet zij er nog aan wennen dat het niet allemaal vanzelf gaat? Hoe dan ook, Jan had nu nog vijf man over om minstens één matchpunt te redden. Drie van hen lieten hem niet in de steek en wonnen hun partij. Rob Konijn door een in een altijd vibrerende Franse Winawer de zaak onder controle te houden, Daan Geerke door als zwartspeler de hem aangeboden b2-pion na enig aarzelen toch te accepteren en Danny de Ruiter, weer aan het eerste bord, in een afgemeten positionele partij. Het is tegenwoordig wat met die ‘topjongens’. Ze ontlopen elkaar regelmatig door aan een ander bord te gaan zitten. Deze keer bleek IM Matthew Tan geen zin te hebben in Danny en kreeg deze de nummer twee, de ook niet slechte Lody Kuling (rating 2233) te bestrijden.

Danny had zich voorbereid op het Budapest Gambiet van Matthew Tan en was aangenaam verrast toen bleek dat Lody Kuling voor dezelfde opening koos. Met strakke hand stuurde Danny aan op de volgende stelling.

 

image

Diagram na 20…Pxh8 uit De Ruiter-Kuling

 

Wit gaat hier de geofferde pion terugwinnen, maar welke? Gaat hij voor het initiatief om vooral de kracht van het loperpaar te benutten, dan zal hij op h4 slaan. Of is het toch kansrijker de damevleugel te verzwakken door de c-pion weg te slaan? De kracht van Danny ligt vooral in stellingen waarin hij het initiatief heeft. Het is dan ook geen wonder dat hij voor  21.Lxh4  kiest. Toch ook aandacht voor de stelling na  21.Lxc7 Ld7  Dat het positiespel vooral sprankelt van kleine combinaties, moge blijken uit  22.Ld6+!!  waarmee wit zijn voordeel verder uitbreidt.
Danny onderstreepte in zijn partij de kracht van het loperpaar. IM Matthew Tan had hem dan wel ontlopen, maar toch kreeg die ook van doen met een krachtig loperpaar. Dat was in handen van Hebert die daar heel bekwaam mee omsprong.

 

image

Diagram na 23…Tc7 uit Perez Garcia-Tan

 

Hebert is ook een speler met een goed gevoel voor het positiespel en het is daarom juist een beetje onbegrijpelijk dat zijn inzicht hem in de diagramstelling in de steek liet. Hij sloot zichzelf op met  24.f4?,  terwijl hij hier de ruimte had moeten en kunnen vinden voor zijn loperpaar met  24.Lc1! Ld6  (anders komt Lf4)  25.Lg5 en als zwart dat hardhandig wil bestrijden met  25…f6  komt 26.e5!  met wilde, maar gunstige complicaties voor wit. Waren die complicaties voor Hebert misschien de reden dit uit de weg te gaan? Het kwam hem in elk geval duur te staan en het team ook, want na zijn verlies en de remise van Jeroen bleef het Eerste op 3.5 punt hangen.
De partijen van Danny en Hebert kunt u hieronder naspelen.

4 Comments

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 31 oktober 2015 at 17:57

  Wim, wat mis ik bij de partij van Hebert? Na het door jou aanbevolen 24.Lc1! Volgt toch simpel 24…Pxc1 25.Dxc1 Lb4 en zwart pikt een kwaliteit op?

 2. Willem Andriessen
  Willem Andriessen 1 november 2015 at 08:55

  Als we nog even verder kijken Frank, dan ontstaat na 26.axb4 Txc1 27.Txc1 een interessante stelling met ongeveer gelijke materiaalverhouding. Opmerkelijk is dat wit zijn loperpaar heeft ingeruild voor een minstens zo machtig torenpaar! Hier staat wit toch beter en ook Houdini, die ik er naar laat kijken, is die mening toegedaan en geeft de volgende variant 27…Dd6 28.Ta1 Ta8 29.e5 Dd8 en wit kan nu kiezen uit 30.e6 of 30.Ld1 in beide gevallen zal zwart voor remise moeten knokken. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat Hebert van dit alles vindt.

 3. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 1 november 2015 at 11:04

  Akkoord Wim – ik heb het ook te snel bekeken – maar als kritieke variant mocht het niet ontbreken in de analyse toch? Het ziet er inderdaad naar uit dat zwart geen of weinig tegenspel heeft en gedoemd is tot een precieze en passieve verdediging.

 4. Willem Andriessen
  Willem Andriessen 1 november 2015 at 11:34

  Je hebt gelijk, deze variant had niet mogen ontbreken. Ik had dit fragment even bekeken om eventueel op te nemen bij dit stuk. Toen ben ik eerst verder gaan kijken en de partij van Danny gaan doen. Toen ik uiteindelijk voor dit fragment koos ben ik op gaan schrijven wat ik al in mijn hoofd had zonder verder te kijken. Nogal slordig van mij.

Leave A Comment