Willem Andriessen

Lichtpuntjes voor de Waagtorenteams

Bij de Waagtoren is een vergelijkbare situatie ontstaan als in de voetbalwereld. Bij beide sporten waren de verwachtingen hoog opgeschroefd en de resultaten daarentegen bedroevend slecht. In de voetbalwereld staan daarom de posities van de trainer en de technisch directeur ter discussie en moet bij de Waagtoren algemeen wedstrijdleider Peter van Diepen nu ook vrezen voor zijn positie? Peter is een rasoptimist en dat valt in hem te prijzen, maar enige realiteitszin zou wellicht meer gepast zijn. In augustus schreef hij in een voorbeschouwing op het nieuwe seizoen nog over een toestroom van nieuwe en oude leden, de promotie van het Eerste naar de 1e klasse van de KNSB en verder nog veel promoties van de lagere teams.
Helaas, na twee competitieronden is het nu al vrij duidelijk dat er dit seizoen weinig te vieren zal zijn. Maar ik wil niet te veel somberen en steek graag teamleiders en wedstrijdleider een hart onder de riem met een paar lichtpuntjes uit de wedstrijd van het Eerste tegen Caissa 2 uit Amsterdam. Er vielen twee (!) overwinningen te noteren en in die partijen van Jos en Frank deden zich een paar aardige momenten voor.

Te beginnen bij Jos:

 

image

Diagram na 40.Tg3 uit Willemsma-Vlaming

 

Jos staat beter, maar hoe kom je er doorheen? Waarschijnlijk zei Jos tegen Jos, ‘bedenk een list’ en zodoende verscheen na  40…Ph5 41.Tg1  het uitdagende 41…Pg3!  op het bord. De wit speler wilde het zich laten bewijzen en speelde 42.Txg3 f4+ 43.Kf2 fxg3+ 44.Kxg3  en kreeg daar spoedig spijt van.  Of 42.Lg2 f4+ 43.Kf2 te houden zou zijn geweest, durf ik niet te zeggen, maar wel durf ik de bewering aan dat Jos zijn tegenstander nog vele onplezierige uren had zullen bezorgen.
Frank had een leuke tegenstander, althans geen saaie remiseschuiver maar een creatieve geest. Zijn fris van de lever spel wist Frank, op een kleine onnadenkendheid na, niet te verontrusten en gedecideerd werkte Frank naar de volgende stelling toe:
                

image

Diagram na 25…Pc7 uit Agter-Lesman

 

Frank bevestigde met 26.Pc6 zijn voordeel en had vervolgens niet veel moeite het hele punt in te brengen. Toch moet hij spijt hebben gekregen dat hij zijn verzameling ‘Agter combineert er op los’ niet had weten uit te breiden met het volgende vuurwerkje:  26.Lh6!! Lxh6 27.Txh7+! Kxh7 28.Df7+  en mat volgt!
Beide partijen kunt u hier volgen. In de tweede ronde won het Eerste team drie partijen, waaronder de eerste overwinning met zwart van Daan en een fraaie technische prestatie van Danny aan het eerste bord. Dat was al met al nog niet voldoende voor het eerste matchpunt, maar er lijkt vooruitgang in te zitten. Wij houden u op de hoogte.

2 Comments

 1. fredmeister
  fredmeister 20 oktober 2015 at 11:20

  Het zou me niks verbazen als we Drulovic straks met een sjaal en cowboy-hoed achter het bord zien zitten………….of Danny met die grote koptelefoons op…….ik vind dat het bestuur moet opstappen……….en de raad van commissarissen ook……….

 2. Dirk van der Meiden
  Dirk van der Meiden 12 december 2015 at 08:04

  Noodoproep:
  2e team zoekt invaller voor VANDAAG!
  Kun je spelen, laat het me weten op 0641525537
  Groet, Dirk

  Het gaat om wedstrijd in A’dam, we verzamelen om 11.30 uur bij ingang station Alkmaar

Leave A Comment