Henk Westerman

Derde onderuit in Castricum

AANVANG 20.00 UUR: goede vooruitzichten!
We hebben al 5 wedstrijden op één rij gewonnen en staan ongedeeld bovenaan. Winnen we nu van Castricum zijn we al kampioen!
Uit de opstelling blijkt ook nog dat Castricum twee sterke spelers mist. Wij hebben ook 2 invallers maar met John en Guido is dat uiteraard geen probleem.

VERLOOP: Hoe staat het met de vooruitzichten?
Leo weet aan het eerste bord een 2100 speler knap op remise te houden. Piet speelt met zwart tegen de Trompovski opening en weet met 2… Pe4 en 3… g5 op de hem bekende wijze meteen de nodige chaos te scheppen. Het kost hem wel zeeën van tijd en uiteindelijk de partij. Willem speelt aan het derde bord met wit de doorschuif variant van de Caro Kann. In de tijd van Capablanca stond dat bekend als goed voor zwart. Tegenwoordig is het één van de gevaarlijkste varianten voor de zwartspeler. En Willem drukt hem dan ook in de opening al bekwaam en snel in een gedrukte verdediging,wint een pion. Een tweede volgt. Uiteindelijk slaagt zijn tegenstander er in om in een wederzijdse koningsaanval remise te bereiken.
Uw verslaggever heeft in het derde team een aardige score: 4 uit 5. Hij komt goed uit de opening wint een pion en nog wel een vrijpion en komt gewonnen te staan. Zijn tegenstander mompelt “ällemaal gedwongen zetten”, wil zelfs opgeven. Dan slaagt hij er zorgvuldig in om het vormverlies in TATA STEEL 2013 te handhaven (gewonnen staande partijen te laten verzanden in remise of zelfs te verliezen. Blunder en verlies. Ton komt in een zoals hij het zegt “flauwe stelling”: remise. Rob komt aan bord zes goed uit de opening, staat gewonnen en dan gaat het compleet mis: verlies. In plaats van drie zekere bordpunten voor borden 3, 4 en 6 komt er slechts een halfje op het wedstrijdformulier.
De twee invallers zorgen voor anderhalve punt. John zet zijn tegenstander eraf. Guido maakt remise en moppert dat hij er in is geslaagd om zijn eigen Koning op het slechtste veld van het bord te zetten waardoor mogelijke kansen als natte sneeuw zijn verdwenen. Een onverwachte 5-3 nederlaag. Wij hebben nu 10 matchpunten en Castricum 8.

VOORUITBLIK: nog in eigen hand
Als we ervan uitgaan dat Magnus in de zesde ronde wint, komen die in matchpunten gelijk met ons. Het is wel zo dat wij op dit moment nogal wat meer bordpunten hebben!
In de gezamenlijke slotronde op 2 april bij MSC moeten we tegen de Pion. We weten wat ons te doen staat.

1. R. van der Wal – L. van Steenoven remise
2. E. van der Klooster – P. Pover 1-0
3. G. van Pinxsteren – W. Meijles remise
4. P. van Wonderen – H. Westerman 1-0
5. H. Schagen – T. Fasel remise
6. W. Beers – R. Freer 1-0
7. G. Kuijs – J. Leek 0-1
8. M. Froma – G. Florijn remise

 

Henk Westerman

12 Comments

 1. Jan Poland
  Jan Poland 10 maart 2013 at 16:38

  Hoewel het aatal bordpunten redelijk comfortabel is en ik het team nog steeds een goede kans op promotie toedicht is de volgende vraag: is het team in zijn huidige samenstelling bereid om volgend jaar het doel te verdedigen?

 2. TF
  TF 10 maart 2013 at 18:31

  Wat een cryptische vraag, Jan! Je weet toch als geen ander dat er niet zoiets bestaat als ‘huidige samenstellingen’?!
  Wat bedoel je precies?

 3. Jan Poland
  Jan Poland 10 maart 2013 at 22:09

  Ik zie het cryptische er niet van. Het Derde is opgegeven aan de bond met 8 spelers. Dit is de huidige samenstelling.

 4. TF
  TF 10 maart 2013 at 22:45

  Ah, als (!) het het derde promoveert, zijn er misschien mensen die niet op zaterdag willen of kunnen spelen. Bovendien heeft de NHSB regels v.w.b. de sterkte van spelers in relatie tot de teamsamenstelling.

 5. Jan Poland
  Jan Poland 10 maart 2013 at 22:57

  Lulkoek Ton, die NHSB regels zijn gemaakt om omzeild te worden. Zie de waslijst met dispensaties. Bovendien is het geen antwoord op mijn vraag. Als de helft van het team afhaakt (bijvoorbeeld) degraderen zij het volgend seizoen weer net zo snel. Waarom wil het team eigenlijk promoveren? Als er geen bestendige lijn gemaakt kan worden kun je ook geen beleid voeren t.a.v. de externe competitie. En jij ben toch bij uitstek een man van beleid enzo.. met je SWOT analyses uit jouw bestuursperiode.

 6. fredmeister
  fredmeister 11 maart 2013 at 11:20

  Wat is dit nou weer?! Ik dacht met een gerust hart een wedstrijd over te slaan, gaat mijn team zomaar onderuit. Geen zorgen, Fredmessi is er weer bij met de laatste pot!! En wie gaat er nou op zaterdag schaken?! Dan is het sabbat! Sjalom……

 7. Avatar
  Enrico van Egmond 11 maart 2013 at 13:21

  Als jullie niet willen promoveren, weet ik wel een ander team in de klasse die dat graag wil 😉

 8. Ruud Niewenhuis
  Ruud Niewenhuis 11 maart 2013 at 13:49

  Wat schuift het?

 9. Avatar
  Enrico van Egmond 11 maart 2013 at 15:33

  @Ruud. Wij zorgen ervoor dat jullie geen interne conflicten hoeven op te lossen door de promotie. Op die manier blijft jullie club vredelievend bestaan. Lijkt mij een een mooi gebaar van ons. Dat valt niet in geld uit te drukken.

 10. Avatar
  Dirk van der Meiden 11 maart 2013 at 18:55

  Geen gelul! Promoveren!

 11. Leo van Steenoven
  Leo van Steenoven 11 maart 2013 at 19:18

  Precies…

 12. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 15 maart 2013 at 13:25

  Is Piet nou echt al zijn zelfvertrouwen kwijt? Kom op Piet! Vrgeet niet te grommen voor de wedstrijd.

Leave A Comment