Willem Andriessen

Danny vloert grootmeester Sokolov

DannyEen prettige bijkomstigheid, als je tegen een gerenommeerd grootmeester moet spelen, is dat van hem een keur van partijen opgeslagen is in de databanken. Van Ivan Sokolov zijn dat er ruim tweeduizend en daaruit kon Danny opmaken dat Sokolov een groot kenner, zo niet een van de grootste kenners is van het Grünfeld-Indisch. Hij speelt het zowel met wit als zwart en niet een specifieke variant, maar juist een grote verscheidenheid aan bestrijdingswijzen tegen de zwarte opstelling.
Nu trof dat niet, want het Grünfeld-Indisch is juist het meest geliefde verdedigingswapen van Danny tegen 1.d4. Wat te doen, iets anders verzinnen of toch maar de Grünfeld bestuderen? We besloten bij de training tot het laatste en selecteerden van elke door Sokolov gespeelde varianten een of meer sprekende partijen. Danny had drie weken de tijd en ik adviseerde hem deze gelegenheid te benutten zich het Grünfeld-Indisch in de ruimste zin eigen te maken. Danny schafte zich daarnaast de kortgeleden verschenen tweedelige monografie van Avrukh over het Grünfeld aan en stortte zich op de studie.

Van deze openingsstudie bleek Danny tijdens de partij veel plezier te hebben. Hij kon een advies van Avrukh in praktijk brengen en wellicht kende Sokolov deze wending niet of nam hij hem niet serieus genoeg. Hoe dan ook, Danny kreeg  de betere stelling en vanaf dat moment speelde hij zeer geconcentreerd en sterk. Sokolov van zijn kant miste wel enkele malen de beste verdediging en kwam zodoende verloren te staan. Op de 41e zet ondertekende hij het notatieformulier met de uitslag 0-1, wachtte tot Danny aan het bord verscheen, schudde hem de hand en beende meteen de zaal uit. Hoe uniek de prestatie van Danny is moge blijken uit het feit dat Sokolov van de 101 partijen die hij in de KNSB-competitie speelde (hoofdzakelijk in de Meesterklasse) er slechts drie verloor, te weten van Jonathan Speelman, Maarten Solleveld en Loek van Wely. Danny mag zich nu bij dit grootmeesterlijke trio scharen!

De slotstelling uit deze partij verdient een diagram, waar een kunstzinnige schaakliefhebber wellicht ooit nog eens zijn artistieke gaven op zal loslaten!

imageDiagram na 41…Tb4 uit Sokolov-De Ruiter

Wit is volkomen machteloos, terwijl zwart ongehinderd met zijn vrijpionnen kan oprukken. Na afloop was Loek van Wely zo vriendelijk de plaats van Sokolov bij de analyse in te nemen. Enkele van zijn opmerkingen vindt u bij de analyse van deze partij, die het gezamenlijk werk van Danny en mij is.

18 Comments

 1. Avatar
  espen 9 oktober 2012 at 14:01

  Ongelovelijk sterk gespeeld Danny! Je hebt hem gewoon langzaam aan van het bord geschoven totdat hij geen vin meer kon verroeren. Meestal iets wat je zélf overkomt wanneer je tegen een GM speelt. Ik ben het met Jos eens, geheel verdiend en op eigen kracht gedaan. Wat mij betreft (weet niet of ik dit als oud lid mag inbrengen) verdien je hierbij de Nr. 1 plek op een nieuwe websiterubriek “partij van de Eeuw”!
  Gr., Espen (vanuit Dronten)

 2. bobdemon
  bobdemon 9 oktober 2012 at 16:02

  Klasse Danny!!

  Lijst die partij maar netjes in en hang hem boven je bed. Dan kan je er lanfg van genieten!1

 3. Avatar
  WALTER 9 oktober 2012 at 15:07

  Prachtig,prachtig,wat een klasse,oog strelende partij!!!

 4. danny
  danny 9 oktober 2012 at 15:48

  Mooi verslag!

 5. Avatar
  Theo 9 oktober 2012 at 17:42

  Danny joh ik vind het geweldig, ik heb de partij grotendeels in bewondering in het GV gevolgd. In een woord YEAH

 6. Jan Poland
  Jan Poland 9 oktober 2012 at 17:55

  Een hele fraaie partij van Danny die ongetwijfeld bij schakend Nederland in de rondte zal gaan. En het is niet de enige fraaie winstpartij uit het 1e! Nog even overleggen met Wim of er nog een paar te plaatsen zijn.

  En zo zie je maar weer wat met schaakstudie te bereiken is. Beschouw dit laatste maar als een hint aan onze jeugdspelers, met name zij die er weinig tot niets aan doen.

 7. drulovic
  drulovic 9 oktober 2012 at 18:17

  Goede pot Danny!
  Wat mij betreft komt hij zelfs in de buurt van de remise die je vorige week tegen de vermaarde F. Agter uit het vuur wist te slepen!

 8. Zandratje
  Zandratje 9 oktober 2012 at 18:22

  Jan, ik weet een jeugdspeler die er bijna nooit iets aan doet, maar die won vorige week wel van jou 🙂

 9. danny
  danny 9 oktober 2012 at 18:33

  Frank,

  Jij bent nu ook beter dan Sokolov.

  Sandra,

  Misschien moet jij de volgende keer dan maar invallen in het eerste in plaats van Jan.

 10. danny
  danny 9 oktober 2012 at 18:34

  Jan,

  Dan moet je af en toe op http://www.utrechtschaak.nl lezen.

 11. Leo van Steenoven
  Leo van Steenoven 9 oktober 2012 at 18:50

  hallo Danny

  Even een enthousiaste reactie van de moeder van Luuk, onder de inlog van man Leo:
  Danny, wat geweldig van je, en inderdaad, niet alleen op talent, maar ook op inzet en studie heb je deze mooie overwinning behaald. Ik ben supertrots en blij dat iemand die dat kan onze zoon Luuk helpt om steeds beter in schaken te worden en er tegelijkertijd enorm van te genieten. Ga zo door man en tot ziens! hartelijke groet Ineke van Steenoven

 12. Avatar
  JohanHut 9 oktober 2012 at 19:22

  Strakke partij! En mooie analyse van Willem Andriessen. Beiden bedankt voor de toelichtingen, want als journalist moet je niet eigenwijs zijn, maar vooral de betrokkenen zelf aan het woord laten.
  Aanstaande zaterdag (toch) staat de partij in het Noord-Hollands Dagblad. Ik heb er mijn hele rubriek aan gewijd. Met uiteraard ook het verhaal over de voorbereiding.

 13. Arthur
  Arthur 9 oktober 2012 at 20:38

  Noteert u die naam, want we zullen hem terugvinden op tal van toernooiwinst-, clubkampioenschap- en andere erelijsten: Danny de Ruiter. Voor deze partij geef ik een staande ovatie.

 14. Avatar
  josvla 12 oktober 2012 at 16:04

  Hallo Espen,leuk om zo weer wat van je te horen. De no 1 plaats lijkt me terecht en dan maar hopen dat i snel verdrongen wordt naar een tweede plaats door een nog betere partij van Danny. Ik wil maar zeggen: hij heeft nog meer in zijn mars, wait and see. En deze eeuw duurt nog even… Speel je zelf nog en is er enige hoop dat jij hem van die eerste plaats verdringt? Jij was een ondernemende schaker en voor de duvel niet bang voorzover ik mij kan herinneren. Zo ging je bij mij eens een zetherhaling uit de weg wat daarna een mooie partij opleverde waar ik nog met plezier aan terugdenk.
  met vr gr Jos Vlaming

 15. Avatar
  espen 12 oktober 2012 at 18:15

  Dag Jos,
  Ja schaken doe ik nog bij Caïssa in Elburg maar ik mis m’n oude club nog altijd. Jullie hebben veruit de beste club die ik ken. Altijd gezellig, veel en veel sterke leden en meestal drukke avonden met altijd genoeg mensen die willen vluggeren (of snokken, dat moest ik hier uitleggen want dat kennen ze niet) en vaak tot in de late uurtjes. Super locatie met uitstekende bediening. Dat is toch heel wat anders elders waar zoals gisteren in Elburg om 0.15 al werd gezegd dat ze gingen sluiten. Ik zou de partij van Danny nog laten zien maar dat ging niet meer en de meesten waren overigens al vertrokken.Ik weet uit eigen ervaring hoe goed Danny is en heb mijn clubgenoot ook gewaarschuwd tijdens een tournooi waar beide zouden deelnemen dat Danny zeer gevaarlijk is. Goede herinneringen heb ik ook aan de partijen tegen jou, altijd interessant, vaak messcherp met grappige wendingen…genoeg voor de lange analyses na de partij. Wat de uitkomst ook was we waren blij dat we weer een mooie pot gespeeld hadden.

  Verder bevalt het hier in Dronten wel (het is natuurlijk geen Alkmaar waar ik overigens af en toe op een zaterdag nog wel eens te vinden ben), maar als je werk hier is ligt hier wonen voor de hand. Tja inmiddels ben ik ook trotse vader van een zoon die deze maand 1 jaar wordt. Alles gaat redelijk goed, alleen het schaakleven is lang niet zo gezellig als bij de Waagtoren. Hoop niet…maar de vage wens dat ik Danny van de 1e plek haal is er wel alleen wat er bij mij aan schort is dat ik niet de inzet wil leveren die Danny zich wel getroost…de noeste studie, de uren schaakwerk steken in met name de openingen dat is niets voor mij. Ik volg wel alles en speel het lui na maar studeren ho maar.

  Zo nu stop ik maar anders lijkt het weer op een van mijn beruchte verslagen.
  De groeten aan al mijn oude clubgenoten.
  Espen

 16. danny
  danny 15 oktober 2012 at 17:27

  Iedereen bedankt voor de leuke reacties!

 17. Leo van Steenoven
  Leo van Steenoven 17 oktober 2012 at 18:54

  Gefeliciteerd met je SOS-prijs!

Leave A Comment