John Leek

6e pakt 1e punt, 9e komt tekort tegen koploper

In de vijfde wedstrijd van het seizoen heeft het 6e op knappe wijze hun eerste punt gehaald tegen Excelsior 1. In verband met een ingewikkelde constructie om onze opstelling binnen de reglementen te laten passen moet Herman Nijhuis dit jaar twee keer meespelen in het zesde. Om te voorkomen dat een onverwachte griep van Herman ervoor zou zorgen dat dit niet zou lukken had ik besloten dat Herman deze wedstrijd voor de tweede keer mee zou spelen. Dit betekende wel dat ik één van mijn vaste spelers niet op zou kunnen stellen. Omdat de meeste spelers al 1 wedstrijd gemist hadden viel mijn keuze op Klaas. Toen ik hem dit meedeelde wees hij mij er fijntjes op dat hij wel de topscoorder is van het team. Zoals een krachtig teamleider betaamt liet ik mij hier niet door vermurwen. Tot groot geluk van Klaas bleek Herman dit speelweekend carnaval te gaan vieren in Oldenzaal zodat Klaas toch kon meespelen. Op papier is Excelsior een van de sterkere teams in onze klasse maar na vier wedstrijden hadden ze nog maar 2 matchpunten verzameld. De wedstrijd begon niet geweldig.

Klaas Jan speelde in een benoni zijn paard naar e6 en sloot hiermee de terugweg van zijn loper op g4 af. Na h3 moest hij een stuk geven voor 2 pionnen. Hij probeerde nog te compliceren maar kon het verlies niet afwenden. André ging wat erg frivool te werk. Er verdwaalde een paard op c2 en die ging ook verloren. Hij verloor hierna nog een stuk en gaf in hopeloze stelling op. Dit betekende een tussenstand van 2-1. Om 9 uur kwam Klaas vragen of hij remise mocht aannemen. Hij leert wel van zijn fouten. Gezien de stand op de borden van André en Klaas-Jan gaf ik aan dat hij door moest spelen. 15 minuten later had hij zijn tegenstander mat gezet en bracht hij ons op voorsprong. Als Klaas gewoon doorschaakt en niet meer snel remise aanbiedt of aanneemt, zet ik hem dit seizoen niet meer op de bank. Ondanks de 2-1 achterstand zag het er nog niet zo slecht uit. Marit, Luuk en Chaim stonden goed, Max stond gelijk en alleen Daan stond iets minder. Daan speelde met wit een redelijke opening. Maar in de overgang naar het middenspel speelde hij wat te weifelend. Hiermee gaf hij zijn tegenstander een aanval in handen en na een blunder kon hij het mat niet meer voorkomen. Hierna wonnen Luuk en Marit hun partijen. Beiden speelde een goede partij. Marit speelde een mooie aanvalspartij. Met de mooie zet h5 zorgde ze ervoor dat haar tegenstander geen aanknopingspunten had bij haar koningsstelling en kon ze zelf naar hartelust aanvallen.
Zonder nog een kans weg te geven droogde ze haar tegenstander af. Luuk speelde wat fijnzinniger schaak. Met kleine middelen had hij een mooi plusje bereikt. Hij behandelde het toreneindspel veel beter dan zijn tegenstander die na het ruilen van de torens tot de conclusie kwam dat een pion van Luuk niet meer te stoppen was. Mooie partij van Luuk. Zoals gewoonlijk waren de broers Bookelman als laatste bezig. Max had het eindspel niet goed gespeeld en keek in een paard eindspel tegen 2 minus pionnen aan. Dit leverde helaas verlies op. Chaim daarentegen stond overwegend en leek op de winst af te gaan. In een ingewikkelde stelling verzuimde hij zijn toren naar d6 te spelen dat vrijwel zeker winst had opgeleverd. Hij liet zijn toren op a6 staan en die werd eraf geslagen! In hoge tijdnood speelde Chaim uiteraard door en zijn tegenstander greep stevig mis waardoor Chaim mat in 1 kon geven. Pff.
Hiermee bracht hij ons 1e matchpunt binnen. Dat er nog meer mogen volgen!

Het 9e speelde tegen het nog ongeslagen Oppositie 1. D|it team pendelt regelmatig tussen de 2e en 3e klasse en is nog wat te sterk voor ons 9e. Omdat Ronald verhinderd was, nog gefeliciteerd met je jubileum op het werk Ronald, zullen de lezers het moeten doen met een wat minder bloemrijk verslag dan jullie gewend zijn. Onze jeugd wist het de routiniers van Oppositie op verschillende borden nog heel lastig te maken. Dit was overigens op bord 5 en 6 niet het geval. Merijn heeft een attractieve maar niet helemaal correcte stijl waarmee hij bij de jeugd veel succes heeft maar die bij de senioren regelmatig wordt afgestraft. Hij gaf materiaal voor een aanval die niet van de grond kwam. Rosa speelde ook niet haar beste partij. Ze gaf in de opening op een drollige manier een pion weg. Er viel nog wel te spelen maar toen ze een loper liet insluiten niet meer. Op de andere vier borden werd meer tegenstand geboden. Vooral Milan en Julian hadden actieve en ingewikkelde stellingen. Max en Sander moesten vechten voor remise. Dit lukte Max net niet maar Sander wel. Hij stond moeilijk maar is een taaie rakker en wist op zijn tandvlees remise te halen. Julian had zijn tegenstander laten inslaan op f7 en kon niet meer rocheren. Hij speelde actief tegen en er ontstond een stelling met wederzijdse kansen. Uiteindelijk ontstond een stelling waarin beide spelers een zetherhaling niet meer konden ontlopen op straffe van een duidelijk mindere stelling. Als laatste was Milan bezig in een razend ingewikkelde stelling waarin beide spelers nog weinig tijd hadden. Wie uiteindelijk beter stond was moeilijk te zeggen maar in hoge tijdnood ging Milan akkoord met het remise aanbod van zijn tegenstander.

Leave A Comment