John Leek

Jeugdteams hebben het zwaar in de derde ronde

Gisteravond speelden het 6e en het 9e hun derde wedstrijd voor de externe competitie. Dat dit zwaar zou worden stond al van tevoren vast. Het negende speelde tegen medekoploper de Strandloper uit Petten dat in de eerste twee ronden nog maar 1 bordpunt had afgegeven en het 6e moest zonder kopman Klaas Jan Koedijk aantreden tegen het nog ongeslagen Bakkum.

De start van beide teams was niet veelbelovend. Merijn speelde zijn gekende tactische spel dat nog niet altijd helemaal correct is en moest als eerste opgeven. Shrey speelde tegen de 29 voudig clubkampioen van de Strandloper dhr de |Beurs en kreeg het Göring gambiet tegen zich. Niet gehinderd door een overschot aan kennis speelde Shrey de opening heel behoorlijk maar in de overgang naar het middenspel ontglipte hem wat mindere zetten. Hij gaf wit na lxc3 een open b-lijn nadat hij al lang gerokeerd had. Toen hij ook nog met a6 een loperoffer toeliet stortte zijn stelling in en kwam het 9e op een 0-2 tussenstand. Ook op de overige borden stonden de onzen minder, zowel Milan, Sander als Rosa stonden een pion achter. De vooruitzichten waren hiermee niet geweldig. Het 6e stond intussen ook met 2-0 achter. Debutant Herman Nijhuis kreeg het Budapester gambiet met Pe4 voor zijn kiezen. Dat is verder niet zo’n probleem maar Herman speelde wat te afwachtend en kreeg een koningsaanval over zich heen die hij niet meer kon pareren. Marit had ondertussen na een alleszins goede opening een stuk ingeleverd en ook verloren.

Bij het 9e was de nederlaag inmiddels een feit. Rosa slaagde er na haar pionverlies niet in om te verharren en verloor het eindspel. Max had met een kwaliteit minder remise gespeeld. Milan had nog wat kleine remisekansen in een dame-eindspel met een minuspion, Sander verdedigde intussen een eindspel met 2 minus pionnen. Bij het zesde klaarde het wat op want zowel Luuk van Steenoven als Daan de Vetten wisten hun eerste overwinning van het seizoen te behalen. Luuk speelde een zeer degelijke partij waarin hij steeds de controle had, bij Daan ging het er wat creatiever aan toe. Met een goede combinatie won hij enkele pionnen maar na wat mindere zetten kreeg zijn tegenstander wat tactische tegenkansen. Die greep hij niet waarmee Daan de overwinning kon binnenhalen. Bij de stand van 2-2 waren er nog zeker kansen. Klaas stond een stuk voor, Andre twee pionnen achter en bij de gebroeders Bookelman was er nog niet veel van te zeggen. Toen sloeg het noodlot toe! Klaas zag niet hoe hij zijn stelling moest winnen en bood zonder overleg met de teamleider remise aan! Zijn tegenstander wist niet hoe snel hij dit moest aannemen! Klaas heeft mij beloofd dat hij dit nooit meer zal doen. Ondertussen had Andre verloren en stond het 6e met 2,5-3,5 achter. Intussen hadden Milan en Sander het ook niet droog gehouden. Milan liet dameruil toe en dit leverde een verloren pionneneindspel op, Sander werd langzaam van het bord gezet. Een dikke nederlaag voor het 9e.

Bij de broers waren de stellingen ook verslechterd. Chaim speelde op een matdreiging maar dit kon verhinderd worden en hierna kreeg hij zelf een aanval over zich heen. Max krijg veel druk op zijn b-pion en kon niet verhinderen dat hij die pion verloor. Hierna resteerde een eindspel van 2 stukken voor zijn tegenstander tegen een toren van Max. Max ruilde zijn toren voor de 2 stukken maar hierna resteerde een verloren pionnen eindspel. Chaim was ondertussen ook ten onder gegaan. Waarmee de einduitslag ietwat geflatteerd op 2,5-5,5 kwam.

 

 

 

 

 

Leave A Comment