Shannon

Partijen van het jeugdteam

By Published On: 1 maart 2016Categorieën: Analyses, De Waagtoren 7 (2015-2016), JeugdViews: 20709s Reacties on Partijen van het jeugdteam

Eerder is al verslag gedaan van de glansrijke overwinning van het jeugdteam tegen M.S.C. 3 en heeft iedereen kunnen genieten van de overtuigende winstpartij van Luuk. Op diezelfde avond lieten ook andere teamleden een sterk staaltje schaak zien dat ik jullie niet wil onthouden.

Bij de partij van Milan maakte vooral het eindspel indruk. We zagen dat Milan alles onder controle had en langzaam maar zeker terrein won.

De rest van de partij is echter ook zeer de moeite waard.

Kevin maakte een ruïne van de koningsstelling van de tegenpartij. Zijn tegenstander kon de koning weliswaar in veiligheid brengen maar het kostte hem wel materiaal. Nu wil het wel eens voorkomen dat een schaker na het behalen van een voordeeltje nonchalant wordt en zich tevreden stelt met gewoon goede zetten in plaats van de beste zetten. Kevin niet. Met een aantal krachtzetten beëindigde hij de partij.

De partij van Chaim was een lange strijd waarin Chaim uiteindelijk liet zien dat hij de langste adem had.

Sander speelde voor het eerst mee in de externe competitie en wat een debuut!  De koning van Sander werd vele malen belaagd, maar Sander wist zich heel sterk te verdedigen. Zijn trouwe paard deed het meeste werk. Overigens had dit mooie paard een glorieuze toekomst tegemoet kunnen gaan, maar dan zou hij zijn verdedigingspost moeten verlaten en dat is natuurlijk geen gemakkelijke beslissing. Wie de training van Jos gevolgd heeft weet dat dit een typisch gevalletje sterk paard tegen zwakke loper is.

 

9 Comments

 1. Kevin
  Kevin 1 maart 2016 at 15:30

  Wauw, wat een prachtig debuut van Sander! Eerste externe partij en nu al een remise. Hulde!

 2. drulovic
  drulovic 1 maart 2016 at 16:46

  Waar is Alfred van Zwienen gebleven?

 3. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 1 maart 2016 at 17:52

  Het wordt een slagveld als deze jeugdspelers in de interne competitie bij de senioren gaan spelen!

 4. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 1 maart 2016 at 21:02

  Ik wil de jeugdspelers vragen of ze ook hun eigen partijen analyseren? Want alleen dan word je beter. Even iets over Milans partij. Als je Grünfeld wil spelen, dan liever niet via deze zetvolgorde vanwege 3.cxd5 Pf6 4.Pf3! (e4 is ook wel lastig) en wit staat al beter.
  En na 29.Pg5????? hoop ik dat je al hebt gezien dat 30….Ta1+ en Le5+ direct een toren wint!

 5. drulovic
  drulovic 2 maart 2016 at 08:23

  Wordt lastig als je schaak staat, Frenk….

 6. drulovic
  drulovic 2 maart 2016 at 08:25

  O sorry, ik moest even één zetje verder kijken. Je bedoelt na 30.Lxg5. Ja, die was niet heel diep.

 7. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 2 maart 2016 at 11:41

  Frank en Frank, leg eens uit waarom staat wit na 1.d4 d5 2.c4 Pf6 3.cxd5 Pxd5 4.Pf3! al beter?

  Mijn laatste ervaring ging als volgt verder 4.Pf3 g6 5.e4 Pb6 6.Pc3 Lg7 7.Le3 Lg4 8.Le2 Lxf3 9.Lxf3 O-O 10.Le2 e6 11. O-O Pc6 12.e5. Deze partij verloor ik uiteindelijk. Hoe kan ik deze vorm van Grünfeld Indisch beter spelen met wit?

 8. drulovic
  drulovic 2 maart 2016 at 13:13

  2…Pf6 en 3…Pf6 is illegaal. Dat kan zeker beter.
  Maar 1…d5 en 2…Pf6 is niet aan te bevelen inderdaad.

 9. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 2 maart 2016 at 19:22

  Natuurlijk. Iedereen weet dat 2…Pc6! de zet is. maar zonder gekheid: de zetvolgorde waar hier sprake van is is natuurlijk speelbaar Peter. Het nadeel is gebrek aan flexibiliteit van zwart: in de normale zetvolgorde is Pxc3 zoveel sterker dan Pb6, waar het paard toch ietwat ongelukkig staat. Ik denk dat wit het best rustig kan ontwikkelen zoals jij aangeeft, hoewel ik 7.h3 en dan pas 8.Le3 zou verkiezen.

Leave A Comment