Jan Poland

Start nieuwe seizoen niet volgens plan, deel 2

Het was wederom mooi weer op deze zaterdag tijdens onze 2e wedstrijd tegen Zukertort 2 in Amstelveen. Je zou er bijgelovig van worden maar het mooie weer speelt ons blijkbaar parten. Bar weer moeten wij hebben, gladheid, storm, hagel, harde regen, kortom het weer waar ons land berucht om is, dan zal het ongetwijfeld beter gaan. Het zag er overigens lang naar uit dat een gelijkspel haalbaar was maar voordien had Frank gemeend straf op winst te moeten spelen, kreeg Jos een aanval van schaakblindheid en offerde Hebert een kwaliteit die hem toch niet bood wat hij er van verwacht had. Aan Jeroen de ondankbare taak om ijzer met handen te breken.

Danny haalde weer eens ouderwets uit met een thuis voorbereide variant. Hij kreeg weliswaar niet de beoogde Matthew Tan tegenover zich maar Lody Kuling. Voor de variant maakte het weinig uit. Het gezicht van de tegenstander sprak dan ook boekdelen. Dames en een stel Torens verdwenen al snel van het bord en Danny won een pion. Deze veranderde later in een vrijpion op de a lijn en nadat het laatste stel Torens werd geruild stoomde deze vrijwel ongehinderd naar de eindstreep. Zoals gememoreerd meende Frank wat vuurwerk op het bord te gooien in de veronderstelling dat een aantal spelers minder tot slecht stonden. Nou viel dat wel mee, want Daan had voor het eerst sinds jaren weer eens zwart! De tegenstander zette de opening weinig ambitieus op en Frank bereikte eenvoudig gelijkspel. Hij had alleen nog geen goed plan en verloor een paar tempi. Dat was op zich niet zo erg en hij had tevreden moeten zijn met remise. Waarschijnlijk was hij toch teveel geprikkeld door de matige opening en Frank meende de boel op scherp te moeten zetten. Tja, en dat pakte verkeerd uit. Zukertort had zijn sterkste speler op bord 3 geposteerd en aan Hebert de schone taak om hem te verslaan dan wel remise te spelen. Het werd geen van beiden. Hebert stond wel iets gedrukt maar de stelling was verder gelijk totdat hij meende een kwaliteit te moeten offeren voor 2 pionnen. De tegenstander viel sterk binnen via de damevleugel met Torens en Dame en Hebert had daar geen afdoende antwoord op. Er gingen een paar pionnen verloren waar weinig tegen te doen was. In verloren stand overschreed hij de tijd. Jos speelde op bord 4 en kwam vrijwel gelijk uit de opening. Jos ging er eens goed voor zitten en bedacht allerlei varianten. Hij ging daar zo in op dat hij in het geheel de actuele stand op het bord vergat en een zet deed die à tempo beantwoord werd met een Paardzet  die hem prompt een kwaliteit kostte. Erger was dat de stelling op slag verloren was. Jos probeerde nog wel het een en ander maar het mocht niet baten.

Jeroen was degene van wie het afhing of deze middag een gelijkspel of verlies opleverde. Na een aantal verwikkelingen bleef een Toreneindspel over waar Jeroen een ver opgerukte vrijpion had op de 6e rij. De dekking van het pionnetje werd verzorgd door de Toren totdat de Koning het bijna kon overnemen. Het was alleen lastig om aan schaaks door de vijandelijke Torens te ontkomen. Of de stelling inderdaad gewonnen was is voer voor analytici maar zoals het ging kwam Jeroen niet verder dan remise. Maaike was deze middag als eerste klaar. Na de opening zette Maaike in op spel op de Damevleugel omdat de tegenstander meende aan de andere kant kansen te zien. Spijtig voor Maaike taxeerde zij de stelling verkeerd en liet een Paard insluiten op a3. Toen duidelijk werd dat het beestje werkelijk geen kant op kon en de tegenstander middels een Loperzet duidelijk maakte zich het Paard toe te eigenen hield Maaike het voor gezien. Gelukkig voor ons wonnen bord 7 en 8. Het moeilijke voor een teamleider is om te zien dat beide spelers heel goed tot gewonnen staan maar dat de verhouding tussen het aantal zetten die nog te doen zijn voor de tijdcontrole en de daarvoor beschikbare tijd volkomen kreupel is. Gelukkig hebben beide spelers veel ervaring in het omgaan met tijdnood maar het blijft een crime. Rob had een lastig te beoordelen stelling met een Koning op f1 en een Toren op h1. Die Toren is in het geheel niet van zijn plaats geweest. Rob wist in wederzijdse tijdnood een pion te winnen en viel daarna met Dame en die andere Toren binnen via de 7e rij. Daar was voor de tegenstander weinig tegen te doen en een paar zetten later was het mat. Op bord 8 speelde Daan voor het eerst sinds jaren weer eens met de zwarte stukken en hoe! Ook hier was het tijdnood met voor beide spelers met nog 20 zetten te gaan voor Daan met 1.53 op de klok. Je krijgt er bij elke zet wel een half minuutje bij maar de hartslag loopt toch op. Daan bleef koelbloedig en nadat de tijdcontrole gehaald was (pff..) resteerde een eenvoudig gewonnen stelling. De tegenstander probeerde nog wel wat maar het mocht hem niet baten.

Details:

image

Leave A Comment