Jan Poland

Start nieuwe seizoen niet volgens plan

Waagtoren 1 is het seizoen begonnen met 3-5 verlies tegen Caïssa 2 uit Amsterdam. Lag het aan het mooie weer of speelde de rock muziek welke buiten ten gehore werd gebracht ons parten? Of waren de hersenen nog niet helemaal afgesteld op het spelen van een zware wedstrijd? Hier en daar werd een stuk geofferd dan wel weggeven of stellingen te optimistisch beoordeeld. Dat laatste overkwam Hebert op bord 1. Na een goed gespeelde opening kwam een gelijkwaardige stelling op het bord. Onze man deed 2 Paard zetten achter elkaar waardoor hij dacht in het voordeel te komen. Dat bleek een misrekening en met een mooi stukoffer won de tegenstander in 5 zetten.

Daan’s versie van de partij luidt als volgt: Daan zette zijn partij rustig op en leek prettig spel te krijgen. Dat schijn kan bedriegen bleek uit zwarts 12. … Da6!? waarna Vroombout langzaam het initiatief over kon nemen, terwijl Daan nog steeds in zijn stelling geloofde. Na een volgende krachtzet (Pg4) werd het lastig voor Daan zeker omdat dit beantwoord werd met het geven van een stuk voor twee pionnen. Daans vrijpion op b5 gaf verre van voldoende compensatie, zeker omdat zwart het ontstane vroege eindspel zeer nauwkeurig speelde en zo kon de Koning voor de 30e zet al worden omgelegd met nog maar weinig stukken op het bord en met een vol Paard minder.

Bij Rob kwam een klassieke opening op het bord, Italiaans, en na wat speldenprikken over en weer stond het min of meer gelijk. De tegenstander kreeg wel de gelegenheid een Toren op g5 te planten en Rob moest al in de remmen met het antwoord f6. Toen het Paard ook nog eens sterk kwam opzetten was aan kwaliteitsverlies al niet te ontkomen. De tegenstander bracht ook nog zijn Dame  naar de koningsvleugel en bij de daaropvolgende afruil verloor Rob een stuk. Maaike was deze middag afwezig vanwege schaakverplichtingen in Kroatië en had 2 weken geleden vooruit gespeeld. De opening verliep niet echt lekker wat de tegenstander de gelegenheid gaf een goed getimed kwaliteitsoffer te plaatsen gevolgd door een aanval op de koningsstelling. Maaike gaf de kwaliteit terug maar kon niet verhinderen dat de tegenstander aan het avontuur een extra pionnetje overhield. Misschien was de partij remise te houden bij de taaiste verdediging maar het lukte haar niet.

En zo stond het 0-4 en aan de resterende spelers de ondankbare taak te moeten winnen om tenminste een gelijkspel uit het vuur te slepen. Dat lukte Frank in een mooie partij waar hij op zet 24 een Toren op f7 wist te planten en van daaruit de zwarte stelling bestookte. Een geforceerde Dameruil gaf hem de gelegenheid met de vrije c pion op te rukken hetgeen uiteindelijk een kwaliteit opleverde. Frank wikkelde het eindspel netjes naar winst af. De partij van Jos was een puur positionele na de Dameruil. Het was lastig te beoordelen wie er nou beter stond, Jos oogde wat gedrukt met Loper en Paard op de onderste rijen. Maar na Torenruil op de c lijn kon Jos actie ontwikkelen op de Koningsvleugel met Toren en Paard. Met een mooie 41e Paardzet koos de tegenstander voor kwaliteitsverlies tegen stuk en pion. Maar de Toren van Jos kon vanachter de zwaktes van de tegenstander aanvallen en dat leverde op zet 56 de winst op. Nu Gerard en Danny nog.

Danny wist na wat verwikkelingen een pion te winnen en kwam in een Toreneindspel terecht. Na zijn Toreneindspelen berucht en hoewel Danny waarschijnlijk gewonnen stond lukte het hem niet om de partij daadwerkelijk te winnen. Analyse zal uit moeten wijzen hoe het ontstane eindspel beoordeeld moet worden. Aan Gerard evenzo goed de schone taak om te winnen. Dat lukte niet, volgens Gerard omdat hij een zet omdraaide. Zij speelden lang door en het werd remise door 3x dezelfde stelling op het bord. Dat leverde nog een incidentje op omdat de tegenstander van mening was dat de remise volgens artikel 9.2 a en b niet correct geclaimd was. Toen Gerard de zet in het bijzijn van de arbiter op het bord uitvoerde en opnieuw claimde werd na enig turen op het notatiebiljet alsnog de handen geschud.

Daarmee is de kop er af en aan het team de schone taak om de volgende wedstrijd zijn of haar beste beentje voor te zetten en teamwinst te behalen.

Details:

image

3 Comments

 1. drulovic
  drulovic 29 september 2015 at 16:26

  Gelukkig hebben we volgende week een makkie. Amstelveen 2 begon immers met een 6,5-1,5 nederlaag. Oké, ze hebben de hoogste gemiddelde rating, maar een kniesoor die daarop let.

 2. drulovic
  drulovic 30 september 2015 at 13:32

  Nu het verslag van het tweede nog….

 3. rob
  rob 30 september 2015 at 14:42

  Goed verslag Jan,

  Het geeft iemand die er niet bij was toch een mooie impressie van het strijdverloop.

Leave A Comment