Peter van Diepen

Ronald Kamps tegen de Waagtoren

Vorige week speelde Waagtorenlid Ronald Kamps met Opening’64 1 tegen de Waagtoren 5. Bovendien was hij teamleider en speelde hij Stratego tegen Rob Heijink, de teamleider van de Waagtoren 5. Gelukkig verloor Ronald toen van Paul Toepoel. Een week later speelde Ronald weer tegen de Waagtoren! Dit keer in het kader van de wedstrijd Opening’64 2 tegen de Waagtoren 6.

Het was nog erger: twee witspelers van Opening’64 2 speelden de Ronald Kamps opening tegen het Siciliaans: 1.e4 c5 2.a3 en de derde witspeler speelde zelfs 1.b4. Ronald zelf speelde met zwart. Verder dachten alle spelers van Opening’64 2 heel lang na. Onze spelers hadden op een gegeven ogenblik allemaal 20 minuten meer bedenktijd. Maar daar deed Ronald juist niet aan mee. Ronald speelde zelfs iets sneller dan zijn tegenstander Arie Boots.

Invaller Nico Brugman scoorde keurig het eerste halfje. Helaas kan Klaas Silver niet zo goed tegen die trage schakers. Klaas zelf speelt tegenwoordig veel te snel. Vroeger scoorde hij op een willekeurig hoog bord bijna altijd een degelijke remise, maar dit seizoen heeft hij al drie keer verloren. Alfred van Zwienen scoorde het tweede halfje. Daarna scoorde Peter van Diepen het eerste hele punt. De stand was 2-2.

In de speelzaal van Opening’64 hangen aan de muur twee enorme schaakborden. In de 64 velden hangen plakkaten van de jeugdkampioenen en de clubkampioenen te beginnen met C. Marees in 1964. Ik zag dat mijn tegenstander Dennis Geluk drie keer clubkampioen was in 1990, 1991 en 1994. Voor Dennis waren onder anderen Piet de Haas in 1976 en Jeroen Smorenberg in 1984, 1986, 1987 en 1988 kampioen en als alles goed blijft gaan Shannon Vlaar in 2015.

Ja, ook Shannon speelt bij Opening’64. Ze geeft eerst schaaktraining bij de jeugd van de Waagtoren in de Oever en fietst daarna door naar Sint Pancras om de leden van Opening’64 te verslaan. Op de ranglijst die ik vrijdagavond zag, had ze een score van 92,3% en uiteraard won Shannon die avond. Lager op die ranglijst staan Ronald Kamps, Rob Heijink en twee keer van Diepen.

Hein Schut op bord 1, de tegenstander van André Bremmers dacht dat hij beter stond, maar zoals altijd had André allerlei grapjes in de stelling verstopt. Als Hein meer tijd had, had hij misschien de valstrik waardoor hij zijn dame verloor gezien. Nu scoorde André weer een vol punt.

De stand was 3-2 voor ons. Een remise van Arie Boots was voldoende voor de winst, maar Arie speelde dus tegen de al eerder genoemde Ronald Kamps.

Ronald leek goed te staan. Maar Arie speelde een prachtig pionoffer om zijn dame te activeren. Met nog een paar minuten op de klok greep Arie mis in het eindspel met met gelijke lopers. Jammer, want toen werd de eindstand toch nog 3-3.

Omdat Ronald zijn eigen club de winst heeft onthouden, hebben we hem gedwongen om zijn partij te analyseren.

De triomf van de onwillige pen door Ronald Kamps

In 1990 verruilde ik van uit mijn sociale gebeuren het toenmalige 0-0-0 voor buurt schaakvereniging DOS. Vele mensen en vele gebeurtenissen zijn door de jaren de revue gepasseerd en sommige nog altijd aanwezig in mijn (schaak) leven. Met Arie heb ik in 10 jaar DOS de nodige gevechten geleverd van op de club tot tijdens toernooien en zelfs in de kroeg. Ik heb een beetje gepikt van zijn onverzettelijkheid (vastheid). Arie blijft, er valt altijd over te redetwisten, een degelijke behoorlijke schaker. Ongetwijfeld zal ik met een onderlinge wedstrijd op achterstand eindigen tegen Arie. Het maakt onze gevechten niet minder boeiend. Ik hoop er nog de nodige met hem te leveren.

Mijn meedoen met Opening’64 2 leidde tot enige hilariteit van onder anderen Waagtoren 6 speler Peter van Diepen. Ik hoor voor een tribunaal te komen van kwaad willende pipo’s, kwaai jongensachtige wedstrijdleiders, want je speelt niet tegen een club waar je ook bij speelt. Gelukkig had Paul Toepoel mij vorige week al deskundig gekortwiekt. Dit kan Peter billijken!

Om enig gevoel van eigenwaarde te behouden heb ik deze zware wedstrijd weten te winnen. Het hele slot heb ik er niet meer bij, vandaar de titel!

Ik redde hiermee de 3-3 voor Opening’64 2 waar zowel Opening’64 2 als de Waagtoren 6 niets mee opschieten. Vredeburg zal wel kampioen worden.

Leave A Comment