Benut je kansen team Twee

By Published On: 30 december 2011Categorieën: Analyses, De Waagtoren 2 (2011-2012)13s Reacties

Over het algemeen bestond er tevredenheid met het gelijke spel van het Tweede tegen de sterker geachte reserves van Purmerend. Maar als we de partijen nader bekijken dan moet je toch concluderen dat er een duidelijke overwinning in had gezeten als de toegeworpen kansen beter waren benut. Dat begon al aan het topbord, waar deze keer Ronald Groot de Alkmaarse eer verdedigde. Na minder gelukkig openingspel was Ronald in een onbehaaglijke stelling terecht gekomen, waar hij zojuist 19.e4 had gedaan in een poging zich los te werken.

image

Stelling uit Groot-Buyten

Zou zwart nu 19…Pd5! hebben gedaan, dan was het er voor wit niet vrolijker op geworden, maar de zwartspeler meende toe te kunnen slaan met 19…Pxe4 20.Pxe4 f5. Helaas ontging het Ronald dat hij nu een stuk kon winnen met 21.Df2! (i.p.v. 21.Le3) en hij mocht tenslotte blij zijn dat zijn tegenstander tien zetten later met herhaling van zetten genoegen nam.

Marten Coerts kreeg niets toegeworpen, maar toonde zich juist een weldoener voor de tegenpartij. Aanvankelijk had hij niets van enige onbaatzuchtigheid laten blijken en zijn tegenstander hardhandig een kwaliteit en een pion afhandig gemaakt, maar toen sloeg het blindheidvirus genadeloos toe.

image

Stelling uit Coerts-Van Someren

Zwart heeft weinig te hopen en dan doe je zoiets als 21…Dg3. Wit heeft een ruime keus. Hij kan 22.Pf3 doen of 23.Te2! en er is niets aan de hand en zelfs 22.Tf2 wat Marten kennelijk wat ondoordacht deed kan nog door de beugel. Maar toen zwart daarop 22…Lxg2 deed, schrok hij kennelijk zodanig dat hij ook nog 23.Pf1?? uit zijn vingers liet glippen. In plaats daarvan was 23.Lxg6! Kh8 24.Txg2 Dxe1+ 25.Pf1 Tf8 27.Tf2 nog altijd heel goed geweest en zou de winst hem niet zijn ontgaan. Marten mocht nog blij zijn dat zijn tegenstander na 23.Pf1?? Lxf1+ 24.Kxf1 Dxh3+ 25.Kg1 Dg3+ 26.Kf1 Pe4 deed i.p.v. 26…Pg4! waarna hij nog niet zo makkelijk met remise zou zijn weggekomen.

Dennis Keetman dacht dat hij slecht stond. Hij zag een pionnenfront op zijn koningsstelling afkomen en hielp van schrik een handje met een vrijwillige verzwakking, waarna hij inderdaad slechter kwam te staan. Het was onervarenheid waardoor hij het zo somber inzag. In werkelijkheid stond hij eerder beter als hij koelbloedig was gebleven. Maar ook zijn tegenstander had zijn zwakke momenten en zodoende kwam de volgende stelling op het bord.

image

Stelling uit Jekel-Keetman

Wit had zojuist met de pion op f5 een stuk geslagen en Dennis die inmiddels alle vertrouwen in zijn stelling verloren had liet zich met 26…Pf8 27.f6 afvoeren. Hier zou hem met de vis-à-vis van koning en toren voor ogen toch een lichtje moeten zijn opgegaan. Want 26…Pf4! 27.Dxf4 Tag8 wint op slag vanwege ruil op g2 waarna uiteindelijk een dameschaak op e2 ook nog de toren verovert.

Maar gekker dan op het bord van Bert Buitink kon het niet in deze wedstrijd. Na een openingsdebacle was Bert er twee pionnen bij ingeschoten, maar zoals u uit het wedstrijdverslag heeft kunnen opmaken, wist hij uiteindelijk met één van de hem overgebleven pionnen toch nog aan het langste eind te trekken. Voor het zover was, gebeurde echter nog het een en ander. Neem de volgende stelling.

image

Stelling uit De Vrey-Buitink

Bert had met 28…a5 zo ongeveer zijn laatste plaagzetje gedaan. Als wit dat met 29.a4 gevolgd door 29.c3 beantwoord had, had hij het wel kunnen schudden. Maar van alle goede geesten verlaten deed wit hier 29.c3?? waarop natuurlijk 29…a4 30.Lc2 kwam. Ik weet niet of hier nog tijd was voor kalm beraad, maar Bert deed nu 30…d3?? terwijl 30…Pc4!+ 31.Kc1 d3 hem in het voordeel zou hebben gebracht. Nu was het de beurt aan wit om weer in de fout te gaan 31.Lxa4?? Pxa4 32.Te1 met het al eerder geschetste slot. Daarentegen had de witspeler met 31.Pe3 Le4 32.f3 Lxf3 33 Tf1 Le2 34.Tf2 gevolgd door Ld1 zijn stuk alsnog kunnen redden en voor de winst kunnen gaan.

Het voorgaande maakt –wellicht ten overvloede- nog eens duidelijk hoeveel er nog in het schaakspel schuil gaat wat ons ontgaat. Geef dus de moed niet op, in vrijwel elke stelling zit wel een resource, maar je moet de geschonken kansen wel benutten!

13 Comments

 1. Willem Andriessen 30 december 2011 at 18:20

  Meteen maar een correctie. In de tweede diagram is de geadviseerde zet 22.Pf3 natuurlijk onzin.

 2. Frank van Tellingen 31 december 2011 at 07:59

  En nu we het daar toch over hebben, waarom eigenlijk niet e4!? om de diagonaal te sluiten en evt. voort te zetten met Ld5?

 3. Frank van Tellingen 31 december 2011 at 15:50

  Treurig eigenlijk he, hoeveel partijen je gewoon wint of verliest, niet omdat
  je b.v. het middenspel of eindspel beter behandeld, maar gewoon door tactische blunders. Een schrale troost, ik heb net een partij of 200 van Fischer nagespeeld en zijn tegenstanders trapten ook continu in de ene na de andere truc en dat zijn dan sterke spelers als Ulhmann, Szabo, Donner etc. (die overigens alleen gebruikt werd om het strategische spel te rechtvaardigen, ik ga hier niet beweren dat Fischer op trucjes speelde…).

 4. TF 31 december 2011 at 16:14

  Enkele maanden terug raadde Rob Freer mij de volgende site aan met tactische puzzeltjes: http://chesstempo.com/chess-tactics.html

  Sinds afgelopen week (toen ik de site bij Ruud zag) ben ik me er eens in gaan verdiepen. Het blijkt inderdaad een topsite met tienduizenden tactische opgaven.

  Het lijkt me dat met dit soort puzzeltjes je wel patronen gaat zien, toch?

 5. Frank van Tellingen 31 december 2011 at 23:43

  Ja dat is de enige manier: blijven oefenen. Het gekke is dat clubschakers lui zijn op dat vlak – alsof een schrijver zou zeggen, ‘ach, verhalen schrijven, dat doe ik eigenlijk nooit. Ik bestudeer liever alleen het begin van wat anderen hebben geschreven’…

 6. Frank van Tellingen 31 december 2011 at 23:44

  Overigens is het wel een aardige site, maar ik vind hem zelf niet erg briljant: er zit weinig opbouw in en alles komt dwars door elkaar.

  Misschien kunnen we een betere site bedenken? Rob, wat was die mooie site ook alweer.

 7. Konijntje 3 januari 2012 at 11:48

  Op http://chess.emrald.net/ staan 23803 opgaven, de opgaven (en jezelf) hebben ook een rating en de opgaven worden aan je sterkte aangepast, is wel een aanrader!

 8. Ronald Groot 4 januari 2012 at 08:55

  Tsja Wim, je hebt gelijk. Allemaal gemiste kansen.
  In mijn geval typisch voorbeeld weer van éénrichtingsverkeer-denken. Ik stond minder,zag de bui al hangen en zat mij zo volledig blind te staren op de variant na 21. Le3 dat 21. Df2 mij volledig ontgaan is.
  Pas na de partij zagen mijn tegenstander en ik alsmede Dirk en Henry dat Df2. zeer sterk is. Maar zo’n eenhapscracker die jij het veronderstelt te zijn, nl. dat het gelijk een stuk wint is helemaal niet zo makkelijk te zien.
  Na 21. Df2 heeft zwart 21…Ld4. Nu kwamen we tot 22.Pf6+! Kf7 (22..Kg8? Pxe8+)23.Dh4 Lxf6 24.Dxh7+ Lg7
  25.Lc3 Tg8. Nog steeds heeft wit geen stuk gewonnen, alleen zijn pion terug. Met Rybka draaiende komen er nu mooie maar helemaal niet zo voor de hand liggende (althans voor mij zullen we maar zeggen) varianten uit die winnen maar ik vraag mij af of zelfs Fravatel, Drulovic of de Duitser de onmiddelijke winst hier zien.

 9. Ronald Groot 4 januari 2012 at 10:27

  Kleine correctie (22..Kg8? moet zijn 22…Kg7 Pxe8+)

 10. drulovic 4 januari 2012 at 10:44

  Ronald,

  Je beschrijft allemaal zetten die in de diagramstelling niet kunnen (Kf7 bv.) Wie zit er fout?

 11. Ronald Groot 4 januari 2012 at 11:01

  Hoezo niet? Pion staat toch op f5? 19…Pxe4 20.Pxe4 f5 21. Df2 Ld4 22.Pf6+ Kf7 23.Dh4 Lxf6 24.Dxh7+ Lg7
  25.Lc3 Tg8

 12. drulovic 4 januari 2012 at 13:39

  Oja, stom. Was even in de war…

 13. Willem Andriessen 4 januari 2012 at 14:11

  Ronald!

  Ik heb wat jouw partij betreft, mij er te gemakkelijk van afgemaakt. De variant die je geeft had zeker niet misstaan. Maar na 21.Df2! (uitroepteken terecht) 21…Ld4! (ook terecht) 22.Pf6+ Kf7 23.Dh4 Lxf6 24.Dxh7+ Lg7 25.Lc3 Tg8 kan er toch ook bij jou geen twijfel bestaan, dat wit gewonnen staat. Je hoeft geen moeilijke zetten te doen. 26.Te1 (dreigend Lxf5) is goed genoeg.

Leave A Comment