Willem Andriessen

Zo spelen de mannen van het Eerste II

Als dit een quiz was, met als vraag: ‘in de volgende diagramstelling werd Lg7-f8 gespeeld, wie denkt u dat de zwartspeler was?’, zou denk ik een groot aantal leden zonder aarzelen ‘Jos Vlaming’ antwoorden.

imageDe diagramstelling is afkomstig uit de partij Bas Haver-Jos Vlaming, uit de recente wedstrijd van het Eerste tegen Santpoort. Jos speelde inderdaad 14…Lf8! een zet die zijn uitroepteken ten volle verdient, want de loper staat niks te doen op g7. De hele opzet van zwart doet sterk denken aan een partij die Jos een jaar geleden (20 november) speelde tegen Groeneweg van LSG 4. Die partij heeft onder de titel  WGT1 – Herstel  van de topborden  op onze site gestaan en het is niet onwaarschijnlijk dat de man van Santpoort deze partij kende. De discussie laait daarmee weer op of men daardoor gedupeerd wordt en we onze epistels en analyses niet achter een password moeten verbergen.
Maar hoe dan ook, ik denk dat Jos niet in de problemen kwam door de voorkennis van zijn tegenstander, maar door eigen toedoen. Jos houdt er namelijk van in dit soort stellingen zijn koning het liefst zo lang mogelijk in het midden te houden en in die traditie deed hij dan ook 15.Ta2 c5? en na 16.Tda1 spoedig gevolgd door La4 kwam zijn koning niet meer in veiligheid. Hij had een tikje minder voortvarend 15…Lb4 16.c3 Le7 17.Lc2 0-0 18.Tda1 Lb5 kunnen doen. En als dat niet deugt, dan moet de hele zwarte opzet wellicht ter revisie.

Van een heel andere orde was de partij van Daan Geerke uit diezelfde wedstrijd tegen Santpoort, tegen tweelingbroer Daan Haver. Een voortreffelijke partij van onze Daan. Voor de liefhebbers van de Flankspelen valt er weer veel te genieten. De zwartspeler bedient zich van een pionoffer uit het Symmetrisch Engels, maar Daan blijkt goed op de hoogte en in een sprankelend middenspel houdt hij de touwtjes stevig in handen, zoals u hier kunt vaststellen.

6 Comments

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 31 december 2011 at 21:09

    Hoi Wim,

    ik kan je vertellen dat Daan geenszins op de hoogte (waarvan ook) is 🙂 – dat is gewoon positioneel talent…

  2. Willem Andriessen
    Willem Andriessen 31 december 2011 at 21:16

    Hoi Frank,
    Dan is het helemaal knap gespeeld door Daan! Kan in zijn verzameling ‘Beste partijen’.

  3. Daan
    Daan 1 januari 2012 at 23:57

    Wim,
    Dank voor je complimenteuze analyse. Hoewel Frank natuurlijk overdrijf met z’n “waarvan ook” heeft hij helemaal gelijk dat ik geenszins op de hoogte was van de theoretische finesses van deze opening, en daarom was ik ook best tevreden met 12. Pb5. Maar nog tevredener was ik met 26. Ld6, aangezien 26 Lxg5?? faalt op 26. … exd5, 27. … Txd5 en 28. … Lxc8. Naast dekken van d5, was mijn idee van 25. Pc7 dan ook om de wending van Txd5 eruit te halen (25. … exd5?? faalt op 26. Pe8+, K.8 27. Pf6+). Met nog een paar minuten op de klok schrok ik wel even van 25. … g5 (maakt een gaatje voor koning op 6e rij) maar vond ik gelukkig 26. Ld6 (in de partij zou 28. … Txd5 namelijk falen op simpel 29. Tc6+).
    Overigens wees mijn tegenstander me na afloop van de partij nog erop dat de wending met g5 / Ld6, eigenlijk niet nodig was: 24. Tb1 zou direct uit zijn geweest… (ik had met Tc8+ in mijn hoofd slechts naar 24. Tc2 gekeken, waarna de loper op d5 gepend zou staan, maar eigenlijk is Tc2 ook goed want de loper heeft geen goed veld)

  4. Willem Andriessen
    Willem Andriessen 2 januari 2012 at 10:13

    Daan!
    Blij dat je tevreden bent met mijn analyse. Niettemin stoelt je conclusie omtrent 26.Lxg5 op een onzorgvuldige waarneming. Als we even verder kijken na 26…exd5 27.Pxd5 Txd5 blijkt dat wit na 28.Lh6+! Kxh6 29.Tc6+ Kg7 30.exd5 met toren en drie pionnen tegen de twee lopers ook glad gewonnen staat. Ik laat in het midden welke variant het makkelijkst wint, maar blijf erbij dat 26.Ld6 het elegantst is.
    Wat Frank betreft, we weten toch dat hij het middel der overdrijving niet schuwt.

  5. Daan
    Daan 2 januari 2012 at 12:11

    Hmmm, zo zie je maar dat jezelf ook flink overdreef met “kan in zijn verzameling beste partijen” want daarvoor lijkt me een criterium dat alles al achter het bord gezien is 😉 Ik ben het met je eens dat Ld6 het elegantst blijft aangezien zwart in bovenstaande variant met het tussenzetje 29. … Td6 nog wat extra rekkansen krijgt. Bovendien was ik achter het bord ook niet helemaal gerust op de rommelkansen die zwart kan creeeren met 26. Lxg5, Le5!?

  6. Willem Andriessen
    Willem Andriessen 2 januari 2012 at 13:23

    Je bent te bescheiden Daan. Het is helemaal niet van belang hoe een zet tot stand is gekomen als je hem maar hebt gedaan. Ook als je per ongeluk een ‘geniale zet’ doet, terwijl je “van je verstand niet wist wat je deed”, het maakt niet uit, als het geniaal blijkt te zijn, dan heb je recht op alle credits.
    Hoeveel vondsten zijn er bijvoorbeeld in de wetenschap niet bij toeval gedaan. Maakt niet uit, je kunt dan zelfs er de Nobelprijs mee winnen.

Leave A Comment