Willem Andriessen

Krachtig positiespel en misschien een gelukje

Enkele spelers van het eerste wisten fraaie staaltjes positiespel op het bord te brengen. Opmerkelijk was vooral de rust waarmee Danny  de Ruiter één van de senioren van Bussum onder handen nam. De ruimtewinst die hij na de opening kreeg, benutte hij om de tegenstander steeds meer onder druk te zetten, hetgeen vervolgens in pion- en tenslotte in partijwinst uitmondde.
Opvallend ook het spel van Bert Buitink. In het algemeen heb je nog wel eens de neiging Bert aan te zetten tot wat meer activiteit, maar bij deze invalbeurt voelde hij zich kennelijk geïnspireerd door de omgeving en had hij alle schroom van zich af geworpen.  Nog voor de tijdcontrole kon hij een punt voor het team bij laten schrijven.
Of het spel van Jos deze keer de toets der kritiek geheel kon doorstaan is de vraag. Het zag er toch tamelijk eng uit en dat was het waarschijnlijk ook. In de volgende diagramstelling zal de Jos-kenner onmiddellijk vaststellen dat hij de zwarte stukken bediende.

Tom de Ruiter – Jos Vlaming, Stelling na 24…Pe7. In de partij volgde 25.c3 Tag8 en de zwarte stelling is honderd procent in orde. Jos wist dit in de kortste keren zijn tegenstander duidelijk te maken.
Echter, als wit 25.Pf4 De4+ 26.Kf1 had ingelast was het dan wel goed afgelopen?  De dreiging is dameruil, te beginnen met De2. Na 26…Tag8 27.g6! (niet nodig, maar leuk) 27…Txg6 28.De2! komt zwart in een eeuwige penning langs de h-lijn terecht. Jos staat voor weinig, maar had hij dit bevredigend op kunnen lossen?
De vierde overwinning kwam op naam van Roland Punt. Niet zo’n spectaculaire partij, maar wel heel degelijk, waarbij kleine foutjes van de tegenpartij kundig werden afgestraft, zoals u in de analyse kunt  waarnemen.

 

Willem Andriessen

3 Comments

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 16 december 2009 at 08:07

  Hoi Wim,
  Voor de oplettende lezer, Roland was natuurlijk de witspeler. Hij zou het natuurlijk nooit in zijn hoofd halen de c-pion te vroeg los te laten.

 2. Avatar
  Arthur B. 16 december 2009 at 08:55

  Het is duidelijk dat ik ook heb zitten slapen want het was mij niet opgevallen. Is inmiddels aangepast. Dank.

 3. Willem Andriessen
  Willem Andriessen 16 december 2009 at 09:37

  Bedankt Frank en Arthur. Gelukkig kon dit pijnlijke foutje nog hersteld worden. Zelf heb ik eens meegemaakt dat ik een aardige partij van Kick Langeweg won, die Hans Ree indertijd in de Haagse Post publiceerde. Helaas draaide hij de namen om, zodat ik op papier deze partij alsnog verloor en dat werd nooit gecorrigeerd!

Leave A Comment