Frits Leenart

TWEEDE KRIJGT HAVEN IN ZICHT

De Waagtoren 2 – De Uil 1   5-3

In de zevende ronde van de promotieklasse heeft het Tweede zijn zegereeks voortgezet met een 5-3 winst op het niet te onderschatten De Uil uit Hillegom. Tijdens de wedstrijd verliep alles min of meer volgens plan en de winst begon zich al snel af te tekenen.

Na een goede twee uur spelen kwam Wim Andriessen met zwart op bord 3 remise overeen met Jerry Bey (1969). Wim had de avond tevoren op het Alkmaars Schaakkampioenschap een soepterrine uitgereikt gekregen voor de vreselijkste blunder en hij nam deze partij het zekere voor het onzekere, geheel in lijn met het strijdplan. Wim Nieland had toen op bord zes met wit tegen Edwin Heemskerk (1848) in een overwegende stelling net een stuk buitgemaakt, waarna hij totaal gewonnen stond. Deze partij zou toch nog 2 uur duren, het was misschien nog niet gezellig genoeg aan de bar.

Henry Veneman en Rob Konijn wonnen een uurtje later op de borden 1 en 2 . Henry maakte een eind aan een reeks van vijf achtereenvolgende nuttige remises door een gedegen winst op Ad Reijneveld (2140) en Rob, invaller voor Rob Freer, ontmantelde in een spannende partij het puntenkanon van De Uil,  Jan Havenaar (2030), die in de voorgaande rondes 5 punten uit 6 partijen had gescoord.

Even later kwam Peter Hoekstra op bord 5 remise overeen met Jan Vreeburg (1907), ook na een enerverende partij. Misschien dat er op dat moment wel meer voor hem in zat, maar ook hier werd voor zekerheid gekozen, hij had nog maar een minuut of twee voor 9 zetten.

Bij de stand 4-1 speelden Dirk van der Meiden, Leo van Steenoven en Marten Coerts nog. Dirk en Marten stonden een pion voor, Leo stond een pion achter. Leo leek de partij nog wel remise te kunnen houden, Dirk en Marten leken winstkansen te hebben. Het liep anders af. Leo verloor op bord 7 van Cok Ippel (1819), terwijl Dirk en Marten op de borden 4 en 8 in remise moesten berusten tegen Fred van Randen (1962) en Henny van Eeuwijk (1797). Waarmee de eindstand 5-3 werd en we op koers blijven naar het kampioenschap. Naaste concurrent Santpoort haalde weer eens goed uit met een 6½-1½ winst op het toch niet misselijke De Wijker Toren 2, dus het blijft uitkijken voor het Tweede.

De volgende ronde spelen we, heel toepasselijk, in IJmuiden tegen Kijk Uit. We hebben de haven dan in zicht, nu nog de winst binnenloodsen.

Frits Leenart

Leave A Comment