TF

Makkelijker kunnen we het niet maken: over diagrammetjes en meer

De oplettende lezer had het natuurlijk al gemerkt. De blauwe diagrammetjes (die voor partijen/partijfragmenten) zijn na jarenlange trouwe dienst, vervangen door nieuwe diagrammen. De afgelopen weken heb ik, met hulp van Peter, alle eerder geplaatste partijen omgezet naar een nieuwe plugin. Na ruim 3 weken ploeteren en ons verbazen (en ikzelf in ieder geval, mij ergeren aan de tentoongespreide gemakzucht van dat ene clublid), konden we eindelijk het sein op groen zetten en de oude plugin uitzetten.

Waarvoor toch al die moeite?

De nieuwe plugin verschilt op een aantal punten van de oude.

Voordelen van de nieuwe plugin :
– de nieuwe plugin is responsive, waarmee partijen beter naspeelbaar zijn op telefoon / tablet;
– 1 instelling voor de look & feel van diagrammen (in plaats van per partij / diagram basis-instellingen ingeven);
– de diagrammen zijn duidelijker en groter en beter qua vormgeving;
– de nieuwe plugin wordt nog actief doorontwikkeld;
– voor plaatsers van partijen en diagrammen zijn gemaakte fouten iets makkelijker inzichtelijk (regelnummers ipv een knipperende a8);
– de nieuwe plugin staat niet toe dat foutieve (niet goed naspeelbare) partijen op de site worden gezet;
– de nieuwe plugin dwingt beter leesbare analyses af.

Nu zal de Cruyfiaanse lezer direct begrijpen dat ieder voordeel zijn eigen nadeel heeft, daarom voor de volledigheid de 2 belangrijkste die we tijdens de conversie zijn tegengekomen.

Doordat de nieuwe plugin koste wat kost, fouten in partijen probeert te voorkomen:
– worden hogere eisen gesteld aan de syntax van de aangeleverde partijen, deze volgt veel strikter de regels van pgn / fen;
– gebruikt de parser (de vertaler van de ingekopieerde partij in tekstformaat naar een naspeelbare partij) een eenvoudiger structuur om ellenlange varianten binnen commentaar binnen sub-varianten binnen sub-commentaar binnen…. -constructies te vermijden (soms blijkt het handig om taaltechnisch je varianten net iets anders vorm te geven).

De eerste ervaringen zijn de afgelopen periode opgedaan door de ‘veel-schrijvers’ van deze site en het overallbeeld ziet er positief uit! Zelf denk ik dat voor zowel de plaatsers van berichten als voor de lezers de website weer een stukje makkelijker / toegankelijker is geworden. Voor de zekerheid heb ik e.e.a. nog op een rijtje gezet voor u en kunt u alles teruglezen op deze pagina. Hier kunt u de meest voorkomende punten waartegen u aanloopt als u iets wilt schrijven / reageren op deze site, op uw gemak teruglezen. Zo hopen we natuurlijk ook u binnenkort te mogen begroeten als schrijver op deze site!

Leave A Comment