Peter van Diepen

Na de persconferentie

By Published On: 8 december 2021Categorieën: De Waagtoren N4 (2021-2022), VerslagenViews: 3500 Reacties on Na de persconferentie

De laatste week van november zou een drukke schaakweek worden. Dinsdag weliswaar geen interne competitie, maar vrijdagmiddag wel NHSB Herfstveteranen, vrijdagavond de uitgestelde wedstrijd Opening 64 n2 – Waagtoren n4, vanaf vrijdag het wereldkampioenschap Carlsen – Nepomniachtchi, zaterdag de KNSB uitwedstrijden van Waagtoren 1, 2, 3 en 4, vanaf zaterdag de finale van het Nederlands kampioenschap schaken en zondag gezellig Het-Niet-Zo-Snelschaaktoernooi. Als teamleider van Waagtoren n4 en Waagtoren 4 was ik reeds voor de wedstrijden druk met het vinden van invallers. Vrijdagavond na een zware werkweek is traditioneel namelijk altijd al moeilijk voor Waagtoren-leden en op zaterdag met de trein naar Amsterdam is ingewikkeld voor leden die liever met de auto gaan (of niet de stad uit durven). Ondertussen was ook een persconferentie aangekondigd…

Opening 64 n2 – Waagtoren n4
De NHSB competitie kwam dit seizoen laat op gang. En toen de wedstrijden van Waagtoren n4 eindelijk waren aangekondigd, werd niet lang daarna alles weer van de NHSB website verwijderd. De Tweede en Derde klasse NHSB werden helemaal opnieuw ingedeeld. Toen de nieuwe indeling eindelijk klaar was, bleek dat meer dan de helft van de vaste leden Waagtoren n4 (inclusief de teamleider) al andere afspraken hadden gemaakt op de vrijdag van de eerste wedstrijd. Teamleider Pieter Samuels van Opening 64 was echter heel soepel. Een week uitstellen was geen probleem en terwijl de Waagtoren de interne competitie en alle thuiswedstrijden voor de NHSB moesten afgelasten was het bij Opening 64 ook geen probleem om wel te spelen!

Maar ook na uitstel kon de helft van Waagtoren n4 niet meedoen. Theo de Bruijn kan nooit op vrijdagavond, want dan moet hij eerst naar de jeugd van de Waagtoren en daarna naar zijn moeder. Martin Rep moest naar Tjechië voor FK Jablonec – AZ. Gerrit Peereboom doet mee aan NHSB Herfstveteranentoernooi in Zwanenburg, kreeg die vrijdag een zware tegenstander (Peter van Diepen!) en zou daarna te moe zijn om nog een partij te spelen. Gelukkig waren Nico Brugman, Bob de Mon en Nico Mak bereid om in te vallen!

Voor Bob was het een bijzondere avond. Lang geleden speelde hij voor PatMat in Beverwijk. Toen hij in Alkmaar een huis kreeg, ging hij schaken bij VVV, maar dat vond hij niet zo’n leuke club. Daarom ging hij naar Opening 64. Daar zorgde hij ervoor dat Opening 64 zich aansloot bij de KNSB en NHSB, zodat Opening 64 externe competitie ging spelen. Bob verliet Opening 64 en werd in 1973 de oprichter van 0-0-0. Vele jaren later (volgens mijn pen op 1 juli 2006) fuseerden VVV, 0-0-0 en ASG en zo ontstond de Waagtoren. Deze vrijdagavond speelde Bob dus tegen zijn oude vereniging. Hij had speciaal voor de gelegenheid een notatieboekje van Opening 64 meegenomen en had er (zoals altijd) zin in. Helaas ging het niet goed. Bob was de eerste die opgaf.

Ronald Kamps (die ook een tijd lid was van Opening 64) speelde tegen Jeannette van Diepen. Volgens Ronald speelde Jeannette de Italiaanse opening met zwart niet goed. Ze liet haar koning in het midden en kreeg een koningsaanval van Ronald over zich heen en moest opgeven. De stand was weer gelijk: 1 – 1.

Karel Beentjes kreeg twee pionnen meer, maar toen ging het ergens mis. Karel verloor. Toch ging hij blij naar huis, want in de Geist stond een prachtige meeneembibliotheek en Karel vond daar Wat is de Wat van Dave Eggers. Toen we eindelijk naar huis gingen (Karel en Ronald moesten lang op mij wachten), vertelde de uitbater van de Geist dat dit boek meer dan een jaar in de kast had gestaan. Dat begrepen hij en wij niet, want Dave Eggers schrijft van die mooie boeken: Zeitoun, De cirkel, enz.

Bij Nico Brugman ging het lang gelijk op, maar toen maakte Nico een fatale fout. Dat was een tegenvaller. De stand was al 3 – 1 voor Opening 64 en alleen Nico Mak op bord 1 en ik speelden nog.

Nico kreeg een bizar gambiet tegen. Na 2 zetten kan wit al 2 pionnen slaan. Nico had het nog nooit gezien. Zijn tegenstander Dennis Geluk speelt het vaker.

Nico won, maar om de wedstrijd te redden moest ik dus ook winnen. Teamleider Pieter Samuels speelde de Stonewall met wit: f4, e3, d4 en c3 tegen mijn Koningsindisch met zwart. De zetten: De1-h4, Tf3-h3, paarden naar de koningsvleugel zag ik wel aankomen, want die doen alle Stonewall-spelers, maar ik had toch het gevoel dat ik uitsluitend kon verdedigen. In de laatste fase bood Pieter een paar keer remise aan en heel laat op de avond maakte ik een fout. Gelukkig ging Pieter toch nog akkoord met remise. Eindstand Opening 64 n2 – Waagtoren n4 3½ – 2½.

VAS 5 – Waagtoren 4
Vrijdagochtend kregen we bericht van de KNSB dat ze het gerucht hadden vernomen dat de amateursport moet stoppen na 17:00 uur en als het gerucht klopte, dan zou de competitie ronde van 27 november uitgesteld worden. Bovendien kreeg ik een bericht dat een van de spelers van Waagtoren 4 positief getest was. Ik moest dus weer op zoek naar een invaller en misschien wel helemaal voor niets als de wedstrijd niet door zou gaan. Ik stuurde berichten naar spelers die ik nog niet had gevraagd en vrijdagmiddag bij NHSB Herfstveteranen en vrijdagavond bij Opening 64 n2 – Waagtoren n4 vroeg ik het nog aan een aantal spelers persoonlijk, maar helaas kon niemand.

Zaterdag stuurde de KNSB het bericht dat we zaterdag wel konden schaken, omdat de 17:00 maatregel pas zondag zou ingaan. Ik stuurde de spelers van Waagtoren 4 het bericht van de KNSB en dat we met 1-0 achterstand aan de wedstrijd zouden beginnen. Toen ik al onderweg was naar het station, kreeg ik bericht van Martin Rep dat hij terug was uit Tjechië en dat hij mee kon doen in Amsterdam. Dankzij Martin was het team toch compleet!

Ondertussen hoorden we dat de wedstrijden: Wageningen 1 – Waagtoren 1 en ZSC Saende 2 – Waagtoren 2 toch niet doorgingen. Alleen Aartswoud 1 – Waagtoren 3 en VAS 5 – Waagtoren 4 gingen wel door.

In het Cygnus Gymnasium te Amsterdam waren niet minder dan 6 wedstrijden: VAS 1 – Amersfoort 1, VAS 2 – ZuidOost United 1, VAS 4 – Moira Domtoren 1, VAS 6 – Zukertort Amstelveen 3, Amsterdam Berserkers – Promotie 2 en VAS 5 – Waagtoren 4. Totaal 96 schakers plus scheidsrechters, kantinemedewerkers, toeschouwers (o.a. Yong Hoon de Rover, omdat Waagtoren 1 niet speelde!) allemaal in een hoge kantine (met balkon verdieping). Ik denk wel goed geventileerd, omdat de school de leerlingen ook met warm weer binnen wil houden. Een ingang met een gang over een soort slotgracht. Vroeger stond daar een metaaldetector. Nu de QRcode controleur.

Onze wedstrijd liep vlot. Wim Nieland aan bord 1 was het eerste klaar. Wim vond de volgende stelling tamelijk curieus en de moeite waard om even naar te kijken.

Peter Duijs scoorde ons volgende punt. Daarna volgde Rob Freer in een paardeneindspel. Nog een punt van Martin Rep en toen stonden we al al 4 – 0 voor!

Dit was gelukkig onze enige nul. Dick Bouma scoorde het winnende halfje. Gerrit Lemmen scoorde daarna nog een heel punt. Ronald Kamps kon op zet 14 een paard winnen en had daarna ook steeds kansen, maar in de slotstelling had hij geen voordeel meer. Remise. De eindstand van VAS 5 – Waagtoren 4 was dus 2 – 6. Het gaat nog steeds goed. Dit was onze derde overwinning na 2 keer 6½ – 1½.

Nog beter gaat het met de Amsterdam Berserkers met Danny de Ruiter. De uitslag van Amsterdam Berserkers – Promotie 2 was 7½ – ½. Dat was hun vierde overwinning: 2 keer 8 – 0 en 2 keer 7½ – ½.

Na de persconferentie
Zaterdagmiddag kregen we bericht dat ook het Het-Niet-Zo-Snelschaaktoernooi zondag niet doorging. Onderweg naar huis spraken we onze vermoedens uit dat de tien- en vierkampen van het Tata Steel Chess tournament waarschijnlijk ook niet zullen doorgaan. Onze interne competitie was al stil gelegd. We namen afscheid van elkaar met: tot volgend jaar!

Max Warmerdam werd zondag Nederlands kampioen schaken. Magnus Carlsen blijft waarschijnlijk wereldkampioen. De KNSB maakte bekend dat de ronde van 18 december wordt uitgesteld tot 21 mei 2022. Vrijdag 3 december begon de laatste ronde van NHSB Herfstveteranen anderhalf uur eerder. Daar zag ik nog 8 leden van de Waagtoren. Maar nu is dat alles toch echt afgelopen. Wat een treurnis!

Leave A Comment