DvdM

Purmerend de baas in Alkmaar

By Published On: 7 oktober 2018Categorieën: De Waagtoren K2 (2018-2019), VerslagenViews: 13610 Reacties on Purmerend de baas in Alkmaar

Alkmaars Ontzet wordt jaarlijks op 8 oktober gevierd. De feestelijkheden bestaan onder andere uit een kleine kermis, een optocht, een kinderoptocht, demonstraties van brandweer en marine, een zuurkoolmaaltijd, een muzikale taptoe op het Waagplein en de dag wordt altijd afgesloten met feestelijk vuurwerk.

Geschiedenis

Op 21 augustus werd Alkmaar omsingeld. Op 22 augustus werd de eerste aanval ingezet, waarbij aan beide zijden dodelijke slachtoffers vielen. Op 23 augustus vroeg Cabiliau vanuit Alkmaar om versterking en verzocht hij om de dijken door te steken. 25 augustus, tot en met september werden diverse schijnaanvallen uitgevoerd om de Alkmaarders te verwarren. Cabiliau verzocht opnieuw om hulp. Op 18 september volgde de grote Spaanse aanval. De Alkmaarders hielden de Spanjaarden met kokend teer en brandende takken op afstand. Ook vochten vrouwen heldhaftig mee waaronder Trijn Rembrands, ook wel de Kenau van Alkmaar. Op 23 september werden uiteindelijk dijken doorgestoken waardoor Spaanse troepen in de modder bleven steken. Het keerpunt van de strijd tegen de Spanjaarden kwam toen Don Frederik, zoon van Alva, zich terugtrok na tevergeefs geprobeerd te hebben de stad in te nemen. Hier komt de uitdrukking “Bij Alkmaar begint de victorie” vandaan. Op 8 oktober is de laatste soldaat van de koning vertrokken.

6 oktober 2018

Het moest een feestelijke middag worden voor het 2eKNSB team van De Waagtoren in ’t Gulden Vlies. Speciaal voor de festiviteiten zou de wedstrijd al om 12.00 uur beginnen, zodat de Victorie snel zou kunnen worden gevierd. We waren dik favoriet en we zouden die Purmerenders wel eens even een lesje leren. Er was echter wat tegenslag, er waren wat afwezigen maar dat zou niets uitmaken. Op papier waren we heer en meester. Hoe anders pakte deze middag uit.

Gerard verloor al snel tegen de speciaal ingehuurde Ritsma. Het was geen Spaanse aanval maar een Scandinavian Defence waarbij onze 2ebordspeler al gauw in het nauw werd gedreven. Onze Alkmaarse speler werd dusdanig verward met 0-1 als gevolg. Ronald werd met een (k)opstoot d5 geconfronteerd en dat bracht hem dusdanig in verwarring dat hij zijn sterke loper van g2 tegen een paard moest ruilen en na de verzwakking g4 bleef er een ruïne over. Achteraf had hij zijn Kenau kunnen offeren voor kansrijk spel maar helaas was hij niet zo heldhaftig 0-2. Naast mij zaten de heren Fasel en Freer. Vaak een genoegen om naar hun spel te kijken. Beide heren hadden echter hun dag niet. Ton speelde tegen een knulletje die nog maar net uit de luiers was. Een ruilvariant van het Frans werd door Ton wat nonchalant ingeschat. Na wat standaard zetten kreeg het ventje een geweldige aanval. De stukken van zwart stonden totaal verkeerd en met wat kunst en vliegwerk kon Ton het houden. Achteraf bleek er nog een kwal offeren in te zitten met winnend tegenspel, echter onze rommelaar zag het niet en werd vakkundig opgerold in het eindspel. Rob speelde ook Frans en daar weet hij veel van af. Snel smeet hij de zetten op het bord hetgeen hem na een zet of tien wel 5 minuten extra op de klok gaf. De volgende zetten van zwart waren m.i. niet de beste en na zo’n 15 zetten stond Rob verloren. Dat hij als laatste klaar was heeft met zijn enorme vechtlust en fanatisme te maken maar er heeft nooit meer ingezeten dan het eindresultaat. Dat waren vier nullen. De 5enul kwam van onze jeugdige invaller Max Bookelman. Zijn spel gaf mij hoop. Een uitstekend opgezette partij leverde na een positioneel pionoffer uiteindelijk een betere stelling op. De pion werd teruggewonnen en Max had duidelijk voordeel. Zwart bleef echter actief spelen en een pion-opstoot door het centrum werd niet goed ingeschat. De Purmerender kreeg een gevaarlijke aanval op de koning en na nog taai verdedigen was het toch onhoudbaar. Een goed debuut van Max maar spelen op dit niveau vergt veel training en ervaring opdoen. Zelf speelde ik een vertrouwd opzetje. Het voordeel is dat de stelling bekend is en weet wat de mogelijkheden zijn, maar er is ook het gevaar dat je niet alles nauwkeurig doet. Na duidelijk voordeel voor mij liet ik het toch een beetje lopen, ik was niet erg geïnspireerd. Mijn tegenstander had het vast wel ergens gelijk kunnen trekken maar hij zag het allemaal niet. Na wat vereenvoudiging en 2 torens op de 7rij was het over en uit. Een puntje voor ons maar het gaf me geen vreugde, de wedstrijd was al verloren. Van de pot van Hebert heb ik weinig gezien. Op een gegeven moment stond hij een pion achter en ook hier leek het verloren. Hebert wist wel wat activiteit te ontplooien en kennelijk lokte dit een blunder uit. Het was meteen over en het 2ewinstpunt was voor ons. Tenslotte onze nieuwe man Vincent. Hij moet er nog een beetje inkomen lijkt het. Solide stelt hij zich op en loerend op foutjes van de tegenstander. Die kwamen er niet en Vincent moest een pion geven om niet in groter nadeel te komen. De pion achter bleef in het eindspel maar nadat de tegenstander wat onhandig een stuk had geruild, bleef er een ongelijk loper eindspel over, derhalve remise. Een zuur einde van deze speeldag voor het 2eteam.

Leave A Comment