John Leek

A-team houdt kansen in eigen hand in landelijke Promotieklasse

Op 29 september speelde het jeugdteam de 2e en 3e ronde in de landelijke promotieklasse. Deze ronde werd gespeeld in Gouda bij Messemaker 47.  Marit en Daan vielen in voor de verhinderde Kevin en Chaim. Toch wel fijn dat ik over een brede selectie beschik. Het was nog wel een toer om het denksportcentrum te vinden omdat mijn verouderde navigatie nummer 11b niet herkende en het denksportcentrum zich ergens achteraf op een industrieterrein bevond. Uiteindelijk waren we toch nog redelijk op tijd en konden we in de 1e ronde aantreden tegen Vegtlust A1.

Helaas ging het bij Milan in de opening al mis. Hij liet een loper insluiten en had daar 1 schamele pion voor terug. Op de andere borden ging het beter. De tegenstander van Klaas-Jan mishandelde een Pirc met zetten als Ph6 en F6 en kwam al niet aan rokeren toe. Daan stond en pion voor in een dubbel toren paard middenspel en Marit leek een aardige aanval te hebben. Het eerste resultaat kwam bij Daan. Eerst werden de torens geruild en uiteindelijk ook het paard en resulteerde er een gewonnen staand pionneneindspel voor Daan. Helaas deed Daan een voorbarig pion zetje, misschien wel mede omdat hij ging mee vluggeren met zijn tegenstander, en daarna bleek het eindspel remise. Hierna wist Klaas-Jan er centraal doorheen te gaan en bracht hij ons op voorsprong. Milan hield het zoals verwacht niet droog en hiermee kwam de druk op de ranke schouders van Marit te liggen. In haar partij was veel geruild en er resulteerde een toreneindspel dat misschien toch niet zo goed meer was (zie partij). Dit eindspel bleek toch voor beide spelers niet te winnen en zo eindigde deze wedstrijd in een licht teleurstellende 2-2.

Na een korte pauze speelde we de 3e ronde tegen Hoogland A1. Het niveauverschil in dit team is nogal groot. Hun 1e bordspeler, Tim Grutter, heeft een rating van tegen de 2000, terwijl beide staartborden rating hebben van rond de 1000. Nu weet ik dat ratings niet altijd alles zeggen, maar soms toch wel! Marit was in de vorige ronde als laatste klaar in deze ronde was ze als 1e klaar. Haar tegenstander speelde snel en onzorgvuldig. Marit won eerst een stuk daarna nog een kwaliteit en zo ook de partij. Hierna kon ze mooi nog even aan haar huiswerk! Daan was als tweede klaar. Hij won weer een pion en kwam in een paard toren eindspel terecht. Zijn tegenstander ging in een paardvork staan dus Daan hoefde het geleerde uit de vorige ronde niet in de praktijk te brengen. Toch zag het ernaar uit dat we, na de 1e en 2e ronde, opnieuw 2-2 zouden gaan spelen. Klaas-Jan stond moeilijk. Zijn tegenstander had de enige open lijn en de loper van zijn tegenstander was ook sterker dan het paard van Klaas-Jan. Het lukte Klaas-Jan niet om te verharren en helaas verloor hij. Milan was als laatste bezig en stond net echt goed. Sterker nog hij stond vreselijk verloren. Zijn tegenstander had een stuk en aanval meer maar verzuimde nog enkele verdedigende zetten te doen. Milan was er als de kippen bij om met dame en toren de stelling van zijn tegenstander onder vuur te nemen en vlocht nog een fraai matnetje! Dat was nog eens een meevaller!

Op de terugweg hebben we nog de keuzeproblematiek van de jeugd doorgenomen en daardoor miste ik weer even een afslag. Hiermee werd het een toeristische route door het havengebied maar uiteindelijk waren we rond half zeven weer bij de Oever in Alkmaar.

Op 10 november gaan we in Amsterdam proberen onze gedeelde 3e plek te verbeteren!

 

Leave A Comment