Frank van Tellingen

Update: Alex Albrecht jaagt kersverse winnaar Open Nk de stuipen op het lijf

Alex Albrecht speelt op dit moment tegen IM Koen Leenhouts (2486) op het HZ Toernooi in Vlissingen. Koen Leenhouts zal zich deze ronde vast anders hebben voorgesteld. In het vroege middenspel greep hij mis in een lastige Gruenfeld Indische verdediging, waarna Alex met eenvoudige middelen had kunnen toeslaan en, zoals het er nu naar uit ziet, het helaas niet heeft gered. Maar een heroïsch optreden was het wel (ik heb genoten in elk geval van de onbevangenheid), hoewel Alex ongetwijfeld liever had gewonnen. Partijfragmenten volgen.

Na een Grünfeld-Indische Verdediging, om precies te zijn de moderne aanpak van de ruilvariant met
10…Lg4 en 11…Ld7, heeft de IM zich van een minder bekende zet bediend (12…Dc7), i.p.v. het gebruikelijke en ook door Avrukh aanbevolen 12…Da5. Alex manoeuvreert mee en er gebeurt niet al te veel – tot de eerste kritieke stelling onstaat op zet 26.

Albrecht(1891) – IM K. Leenhouts(2486)na 25…b4 van zwart

Alex zal hier hebben gedacht dat hij langzaam zou worden weggeschoven als hij niets actiefs zou ondernemen. Alex is natuurlijk een creatieve speler die graag de knuppel in het hoenderhok gooit – je zou ook kunnen zeggen dat hij wel van een gokje houdt, als het maar verwikkelingen schept. Dat maakt hem ook voor een speler met 2486 gevaarlijk, zo zal blijken. In de diagramstelling beschikt wit over de goede voortzetting 26.Ph5 die zwart voor een lastige keus stelt. Na 26…bxc3 27.Dg3 Tf7 28.Lxc3 benevens 29.Tb6 staat wit aangenaam. Alex koos echter voor een klassiek ogend kwaliteitsoffer: 26.Te5?!
waarop de IM ogenschijnlijk de witte kansen wat onderschatte, gezien de snelheid van zijn spel. Na 26…Lxf3 27.gxf3 Lxe5?! (Pxe5! en zwart houdt de belangrijke verdediger op het bord) 28.fxe5 kwam eerst het volgens de engine minder nauwkeurige 28…Dd5 (moeilijk te zien waarom, maar 28…De6 29.Ph5 f4! 30.Pxf4 Df5 was de manier om de zwarte stelling onder controle te houden.)


Albrecht(1891) – IM K. Leenhouts(2486)
na 28…Dd5 van zwart

en na het logische vervolg 29.Ph5 Kh8 30.Pf4 volgde Df7? (na een denkpauze van 5 minuten, toch een teken dat zwart de stelling niet helemaal beviel, Da5 met de idee Dxa2 was de juiste zet, maar geen makkelijke om te vinden en bovendien hebben we allemaal geleerd dat je de dame niet te ver weg mag laten zwerven van de verdediging van de koning) Alex zette nu krachtig voort middels 31.e6! Df6 32.d5!
waarna wit aan de winnende hand is. De zwartspeler probeerde Alex nu nog een keer aan het rekenen te krijgen en lastige keuzes voor te schotelen, vermoedelijk ook in diens tijdnood, met 32..Pe5 33.Le3 Dh6 – hetgeen had moeten verliezen. Toen stond het zo:


Alex Albrecht(1891) – IM K. Leenhouts(2486)
na 33…Dh6 van zwart

Het hoeft geen betoog dat het makkelijk is om vanuit je luie stoel met tijd genoeg de juiste voortzetting te zien, het is iets anders om dat in de praktijk te doen, terwijl de laatste seconden wegtikken en je tegen de recente winnaar van het ONK in Dieren speelt. Hier speelde Alex helaas niet de winnende zet: 34.Ld4 Dxf4 (wellicht keek hij hier al niet meer verder, anders had hij vast) 35.Te1! gevonden, waarna zwart het echt wel kan opgeven. Na 35…Dh6 36.Lxe5+ Tf6 37.Dd4 volgt een grote ruil op f6 en daarna beslissen de verbonden vrijpionnen. Zonde. In de partij kreeg Alex ook nog kansen, maar helaas ging het op het beslissende moment (dat ik hem zal besparen) toch mis. Het enige advies vanaf de zijlijn is om minder tijd te besteden aan voordehand liggende zetten, (bijvoorbeeld: 18 minuten voor 18.exf5) die toch het verschil niet maken, zodat je op beslissende momenten tijd hebt om rustig de opties te overwegen.
Het devies is: oefenen met het afmaken van stellingen (Daniel King heeft op zijn Powerplay Kanaal op Youtube een serie van 10 fraaie afmaakoefeningen uit partijen van Carlsen, goeie oefenstof! –
https://www.youtube.com/watch?v=RG0GioWMc04) en overschakelen naar consoliderend schaak i.p.v. het koffiehuiswerk. Desondanks een fraaie prestatie en een leerzame partij.

5 Comments

 1. Danny
  Danny 6 augustus 2017 at 09:27

  Zonde Zonde, terwijl Ale goede kansen heeft gehad! 35. Ld4 in plaats van Txg6 en zeker 40. h4 in plaats van Dg3 zijn toch wel zetten die je moet spelen als je van dit soort spelers wil winnen.

 2. TF
  TF 10 augustus 2017 at 16:08

  Wat te denken van Klaas Jan Koedijk!
  Nu 2 maal winst en 1 maal remise tegen 2000+ en 2 maal remise tegen 2100+. Wat de rest van de partijen ook moge opleveren, het toernooi is nu al geslaagd !

 3. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 10 augustus 2017 at 16:11

  Klaasjan is goed bezig inderdaad, hoewel ik wel erg benieuwd ben naar zijn partijen om die eens goed te kunnen bekijken (fravatel@gmail.com). Maar toernooi geslaagd, er zijn nog drie ronden te gaan Ton en die wil je natuurlijk in stijl afsluiten.

  • TF
   TF 10 augustus 2017 at 16:40

   De pgn-bestanden van de verschillende rondes kun je downloaden van de toernooi-site. Hierin i.i.g. de partijen van Maaike en van ronde 3 tm 6 ook de partijen van Klaas Jan.

 4. alexalbrecht
  alexalbrecht 27 augustus 2017 at 21:40

  dank Frank !, Ld4 even overwogen, in de partij ook 40 . h4 serieus overwogen, onterecht verworpen ( 40…h5, 41 Dg3 , 42. Kh7 ? Dg5 ! gemist of 40. h4 Txd5 41.h5 Tx d4 42 Dxd4 en bv 42 Ph8 43. h6 ! wat kan er veel in een stelling zitten. Ik was even zenuwachtig of ik 40 of 41 zetten moest doen ( ongelofelijk), maar tijdnood speelde een rol.
  Koen heeft later die avond tegen vrienden gezegd dat hij door het oog van de naald is gekropen. Ik hoop dat er nog zo’n kans komt, de vorige keer tegen Pruijssers stond ik ook gewonnen.( zie artikel Andriessen )

Leave A Comment