TF

KLT’s Noord-Holland – een eerste onafhankelijke test

In april 2017 werd ik benaderd door het NIKT of ik interesse had om mee te doen aan een onderzoek dat zij uitvoeren in opdracht van de KNSB. Door de enorme opkomst van zogenaamde kroegloperstoernooien (KLT’s) was behoefte ontstaan aan een onafhankelijk oordeel en aanvullende zekerheid. Met de toename van het aantal KLT’s lijkt namelijk het aantal malafide, in het grijze gebied opererende, toernooi-organisaties evenredig te stijgen. Als gevolg hiervan is een enorme toename van het aantal klachten van gedupeerde onschuldige schakersduo’s te signaleren. Tijd voor een onafhankelijke test.

Het officiële rapport van dit rapport zal het NIKT aanbieden aan de KNSB tijdens de officiële onthulling van het standbeeld voor de Onbekende Schaker, later dit jaar op het Max Euwe plein in Amsterdam. Speciaal voor de website van de Waagtoren heb ik toestemming gekregen om alvast een stukje te schrijven over mijn deelwaarnemingen.

KLT’s

Voor degenen die nog onbekend zijn met de toernooivorm KLT een kleine toelichting. Het betreft hier een speciale toernooivorm binnen de familie der sfeertoernooien. In tweetallen worden, bij voorkeur, 7 kroegen bezocht om een partij rapidschaak te spelen. Gezelligheid is het hoofddoel, hoewel enige prestige aan de topborden zeker kan worden waargenomen. Het is geenszins de bedoeling om slechts koffiehuisschaak te spelen.

 

Het onderzoek

Speciaal voor dit onderzoek heeft het NIKT gebruik gemaakt van een aantal spelers die als mystery-shopper wilden deelnemen aan 1 of meerdere KLT’s. Ik werd benaderd voor deelname aan de Noord-Hollandse KLT’s om de toernooien Amsterdam, Hoorn, Alkmaar en Santpoort te toetsen op een aantal  door het NIKT vastgestelde criteria. Iets waar ik mij, tegen een redelijke vergoeding, best voor wilde opofferen.

Bij voorkeur zou ik de toernooien spelen met dezelfde teamgenoot. Na enige aansporing wist ik oud-clubgenoot Rob Spaans te overreden om mee te doen aan dit onderzoek. Geroemd om zijn objectieve blik op zaken en zijn stabiele schaakspel, zouden wij gegarandeerd bij ieder KLT schommelen tussen het niveau Grootmeester en het niveau Huisschaker (red: dit is zeker gelukt).

Onze deelwaarnemingen hebben wij na direct na afloop verzonden aan het NIKT, dat alle resultaten heeft geaggregeerd om tot een gewogen eindoordeel te komen dat zal worden gepresenteerd in eerder genoemde onderzoeksrapport

 

De criteria

Toetsing heeft plaatsgevonden op de volgende criteria: reistijd, organisatie, afstanden, locaties,  deelnemersveld en de weerslag van bovenstaande factoren op het spelniveau. Voor deze laatste factor hebben wij als ijkpunt onze vooraf gedefinieerde ambities van respectievelijk een 50%-score (TF) en 2 bordpunten (RS) gehanteerd.

De test wordt afgesloten met een onafhankelijk eindoordeel.

 

De resultaten

Hoorn    
Reistijd Hoorn heeft een treinverbinding! Een factor die zeker belangrijk is voor een KLT. Vanuit het Alkmaar loopt het enige stukje enkelspoor (bij Obdam) dat het Nederlandse spoornetwerk rijk is richting Hoorn.

Goed punt is dat de organisatie heeft gekozen voor een centrale verzamelplaats (café JP’s) in de nabijheid van het station.

8,5
Organisatie Goed herkenbaar aan oranje shirts. Standaard aanwezig in een aantal kroegen en per fiets goed vertegenwoordigd bij de andere gelegenheden.

Klein minpuntje is dat voor aanvang van het toernooi niet bij alle kroegen was vastgesteld dat het materiaal volledig aanwezig was

9
Afstanden De kern van Hoorn kenmerkt zich door een aantal clusters met horecagelegenheden. Hierdoor zie je voldoende van het stadje tijdens het toernooi, zonder blaren onder je voeten te krijgen. Bovendien houd je voldoende tijd over om een biertje te drinken na een speelronde. Een perfect stadje voor een KLT. 9
Locaties Leuke verscheidenheid aan deelnemende kroegen. Helaas bestond niet overal de mogelijkheid om buiten te zitten. Jammer ook dat de centrale kroeg JP’s werd overspoeld door Grand-Prix liefhebbers die op een grootscherm naar rijdende autootjes wilden kijken. Zoiets doe je niet tijdens een KLT. 8,5
Deelnemersveld Breed. Leuk toernooi voor zowel de gezelligheidsspelers als sterkere clubspelers. Voor een KLT dat voor het eerst werd georganiseerd een goede opkomst. Door de relatief makkelijke bereikbaarheid een goede vertegenwoordiging vanuit Alkmaar. 8,5
Spelniveau testpanel Gegeven bovenstaande factoren, zou niets in de weg moeten staan om een vlekkeloos KLT te spelen en om onze ambities (TF: 50%, RS: 2 pnt) te halen. Of het nu ligt aan een aantal jeugdige (en daardoor geheel-onthoudende) spelers, een blunder tegen Marten Coerts, het feit dat dit het begin van het KLT-seizoen was of andere belemmerende aspecten (zie bijzonderheden), geen idee.

Wij konden onze favorietenrol in de grijze middenmoot niet waarmaken. Toch waren er voldoende glimpen van briljant spel waarneembaar waardoor Hoorn ook op dit punt een ruime voldoende haalt.

Mijn teamgenoot Rob speelde overigens zijn beste KLT sinds 2004.

8
Bijzonderheden Plus: de enthousiast wervende organisatie bood via Facebook startgeld aan in de vorm van biertjes

Min: wij wachten nog steeds op deze biertjes

 

 

 

 

Amsterdam    
Reistijd Sinds jaar en dag wordt in De Pijp in Amsterdam de moeder der KLT’s georganiseerd. Je moet een heuse toer doen om dit toernooi te bereiken.

Gegeven het feit dat dit toernooi van oorsprong een vaste groep deelnemers uit Alkmaar en Koedijk kent, lijkt de reis echter een jaarlijks terugkerende reünie die nimmer verveelt.

8
Organisatie KLT Amsterdam is de oudste en heeft de best geoliede organisatie van alle KLT’s. Niets geen pc-programma maar noeste handmatige, algoritmisch juiste, indelingen die per fiets worden rondgebracht. Iedere deelnemende kroeg heeft pub-officers die de gang van zaken in goede banen leiden.

Een zacht zoemende machine!

9,5
Afstanden KLT Amsterdam wordt georganiseerd in De Pijp in een drietal concentraties van horecagelegenheden. Voor mensen die willen lopen vallen gelukkig de nodige meters te maken. Hiermee maakt Amsterdam de L van KLT meer dan waar.

Gelukkig blijft voldoende tijd over voor een biertje voor of na een wedstrijd.

Ondanks de handmatige indeling is het ons in 15 jaar tijd nog nooit gebeurd dat we 2 maal in dezelfde kroeg moesten spelen.

8,5
Locaties Vooral met mooi weer is KLT Amsterdam een fijn dagje uit. Bij de meeste horecagelegenheden kun je buiten zitten. In het aanbod zit voor ieder wat wils, of je nu houdt van hipsterbarretje of liever wilt meezingen met André Hazes. Of je nu wilt genieten van een heerlijke tosti of een Belgisch biertje. Bij KLT Amsterdam kun je het allemaal treffen.

Gelukkig hebben ze enkele jaren geleden het poolcentrum geschrapt, anders zou de score op dit onderdeel zeker een punt lager zijn geweest.

9
Deelnemersveld KLT Amsterdam is, zolang Rob en ik meedoen (ongeveer 15 jaar, dit was het eerste toernooi waar ik als clubschaker aan mee deed en derhalve ideaal om als objectief aangesteld testpanel te beoordelen), heel sterk bezet. Onderin gelukkig ook voldoende spelers om het leuk te maken voor de veredelde huisschakers.

Vanuit Alkmaar en Koedijk bestaat een vaste groep deelnemers maar uitschieters tot 15 Waagtorenteams zijn in het verleden ook gesignaleerd.

Veel teams komen jaarlijks terug waardoor het toernooi een jaarlijks terugkerend wederzien van schaakvrienden is. Deze editie waren er slechts 4 WT-deelnemers. Krijgt dit toernooi last van de opkomende concurrentie?

9
Spelniveau testpanel Briljant. Zeer hoogstaand en van een haast grootmeesterlijk niveau waren mijn resultaten deze editie. Met overwinningen op 2150-niveau stond niets mij en mijn teamgenoot om ons te nestelen tussen de eindkandidaten voor de eindzege. Misschien had Rob niet zijn eerste biertje zo vroeg moeten drinken, anders was dit vast gelukt. Ons beider doelstellingen zijn ruimschoots gehaald. 9
Bijzonderheden Plus: een glaasje coca cola in kraakcafé Molli

Min: helaas hadden wij dit jaar niet het geluk om in Molli te spelen

 
ALKMAAR  
Reistijd Als objectief mystery-shopper voor het NIKT-onderzoek kan ik slechts opmerken dat dit toernooi van alle KLT’s het beste te bereizen is. Ook naar huis terug. 9
Organisatie KLT Alkmaar heeft als organisator goed opgelet bij andere KLT’s. Ondanks dat dit toernooi dit jaar (net als KLT Hoorn) voor het eerst werd georganiseerd was dit aan weinig te merken. Goed zichtbare organisatie die zich per fiets overal liet zien.

Het bepalen van de toernooiwinnaar leek ietwat geïmproviseerd tot stand gekomen. Dit kost direct een halve punt op het onderdeel organisatie. Volgend jaar wacht ik niet meer op de prijsuitreiking, dan mompel ik liever een uurtje “om mani padme hum”.

Mede de organisatiesamenstelling van meerdere regionale spelers leek goed uit te pakken

9
Afstanden Net als Hoorn heeft centrum Alkmaar de ideale omvang voor het organiseren van een KLT. Een leuk historisch centrum waar alles heel goed te belopen is. 8,5
Locaties KLT-Alkmaar was erin geslaagd om een leuk, zeer verscheiden, aanbod van verschillende horecagelegenheden enthousiast te maken voor dit eerste KLT.

Als inwoner van Alkmaar miste ik wel wat leuke locaties en het is jammer dat geen enkele gelegenheid aan het historische Waagplein bereid is gevonden om mee te doen. Gelukkig konden mijn teamgenoot en ik overal buiten op het terras onze partijen spelen.

9
Deelnemersveld Net als bij KLT Hoorn moest KLT Alkmaar maar afwachten wie op deze eerste editie afkwamen. Gelukkig bleek het deelnemersveld breed genoeg om voor ieder niveau leuke tegenstanders te krijgen. Voor het testpanel een thuiswedstrijd dus veel bekende tegenstanders. Dat maakt het ook wel weer gezellig na de wedstrijd 8,5
Spelniveau testpanel Ik heb van Paul R. verloren. Neen, ik ben compleet weggespeeld door Paul.

Rob daarentegen speelde een zeer goede wedstrijd tegen titelkandidaat Peter D. Ik moet haast wel schrijven DE Peter D.

Onze doelstellingen zijn ruimschoots gehaald, het spelniveau bleek overwegend geniaal.

Blijkbaar heeft deze thuiswedstrijd veel goeds in ons bovengehaald.

8,5
Bijzonderheden Plus: haast vlekkeloos debuut dit KLT-Alkmaar. De mogelijkheid van een combi-maal in ’t Gulden Vlies.

Min: beoordeling eindzege was nodeloos langdurend

 

 

 

SANTPOORT  
Reistijd Santpoort? Nee, Santpoort-Noord !

Waar ligt dat? Ergens langs een boemeltreintraject tussen Alkmaar en Haarlem. Met haast evenveel tussenstations als bomen langs de treinbaan.

Ooit zijn we een keertje met de trein heen gegaan. Gelukkig werden we dit jaar gebracht door de lieftallige echtgenote van Rob. Anders hadden we Santpoort, nee Santpoort-Noord, nooit gehaald.

8
Organisatie KLT Santpoort organiseerde dit jaar alweer voor de 6e maal dit toernooi. Met een iets aangepaste speeltijd (wat goed kan, gezien de af te leggen afstanden tussen de partijen) weet de organisatie het ieder jaar goed strak te organiseren.

Helaas lijkt de routine op sommige punten wat scheurtjes te veroorzaken want dichte kroegen en geen materiaal bij aanvang van de eerste ronde is natuurlijk not done.

9
Afstanden Ik blijf bewondering houden voor KLT-Santpoort, nee Santpoort-Noord. Het getuigt van lef om een KLT te starten en uit te bouwen tot een succes in een dorpskern waar je in 3 minuten van het meest noordelijke naar het meest zuidelijke punt loopt.

Voor de deelnemers van het KLT die vooral op de K afkomen, natuurlijk ideaal.

9,5
Locaties Tja, de achilleshiel van dit toernooi. Dit kost kostbare punten. Als we dit jaar net als vorig jaar weer drie maal in hetzelfde Chinese restaurant hadden moeten spelen, zou het toernooi op dit punt een dikke onvoldoende hebben gescoord. Gelukkig had de organisatie dit jaar een extra locatie gevonden, waardoor niet meer twee maal in dezelfde locatie gespeeld hoefde te worden. Blijft wel een zorgpunt. 7
Deelnemersveld Hoe ze het doen, doen ze het maar ieder jaar weet KLT-Santpoort, nee Santpoort-Noord een breed en sterk deelnemersveld te enthousiasmeren. Het lijkt zelfs ieder jaar wel sterker te worden! Gelukkig blijft het toernooi ook leuk voor iets minder hoog gerate spelers, anders zouden mijn teamgenoot en ik er niets meer te zoeken hebben. 9
Spelniveau testpanel Het blijft onbegrijpelijk dat we net geen ratingprijs hebben gehaald. Blijkbaar hebben we net op de verkeerde momenten gepiekt en zijn we net te laat begonnen met briljant spelen. En briljant was ons spel want beiden hebben we bovengemiddeld gescoord. Eigenlijk doen we dat altijd in Santpoort, nee Santpoort-Noord. 8,5
Bijzonderheden Plus: combinatie met de feestweek Santpoort, nee Santpoort-Noord zorgt voor gezellige roering in het dorp en tijdens het toernooi.

Min: Zelfs als alle horecagelegenheden van dit dorp zouden meedoen, blijft het behelpen.

 

 

De conclusie

Met het spelen van KLT-Santpoort vorige week zondag zat onze taak als onbevooroordeeld testpanel erop. Zelf ben ik erg benieuwd naar het eindrapport dat later dit jaar zal verschijnen.

Voor afdeling Noord-Holland bleek de strijd om het beste KLT een spannende. De verschillende KLT’s ontlopen elkaar niet veel en blijken allemaal zeer goed te scoren (zeker als ik ze vergelijk met andere toernooien die ik dit jaar heb gespeeld, die alleen al op het onderdeel “spelniveau” heel dikke onvoldoendes scoorden). Iedere wanklank over KLT’s lijkt derhalve ongegrond.

Mede namens het NIKT zijn we verheugd te mogen melden dat KLT Amsterdam een nipte overwinning heeft gehaald. Op de voet gevolgd door KLT Alkmaar op de voet gevolgd door KLT Hoorn op de voet gevolgd door KLT Santpoort, nee KLT Santpoort-Noord.

Wij hebben er alle vertrouwen in dat debutant-toernooien Hoorn en Alkmaar nog wel iets aan hun formules kunnen bijschaven waardoor zij volgend jaar KLT Amsterdam overstijgen. KLT Santpoort is, ondanks dat zij een kleine achterstand hebben op de winnaar van 2017 ook een prima toernooi en een perfecte besteding voor een zomerse, zonnige zondag vol schaakplezier.

 

Volgend jaar werken we graag weer mee met dit onderzoek. Een site voor crowdfunding voor het testpanel wordt eerdaags geopend.

 

Het eindoordeel in detail

  Hoorn Amsterdam Alkmaar Santpoort
Reistijd 8,5 8 9 8
Organisatie 9 9,5 9 9
Afstanden 9 8,5 8,5 9,5
Locaties 8,5 9 9 7
Deelnemersveld 8,5 9 8,5 9
Spelniveau 8 9 8,5 8,5
Totaalscore 51,5 53 52,5 51

Leave A Comment