Willem Andriessen

Een wonderzet van Marten Coerts

Het was een wonderlijke gemoedstoestand die ik onderging bij het lezen van het verslag van het Eerste team tegen Hardenberg. Ik moest denken aan de tijd dat het Eerste geleid werd door een zelfbewuste teamleider, die na een aantal leerzame aanloopjaren het Eerste de Tweede klasse in loodste. Toen werd nog op de meest doordachte wijze de opstelling geformeerd, terwijl die tegenwoordig kennelijk door middel van een dobbelspel tot stand komt. Niet winnen van een puntloze achterblijver, ik zie in gedachten bij de volgende thuiswedstrijd de witte zakdoekjes van de trouwe supporters al wapperen.

imageIk had u graag iets laten zien van de zo plastisch door teamleider/verslaggever Frank beschreven ongelukken die enkele spelers kennelijk zijn overkomen, maar ik vrees dat de notaties van de partijen in de papierversnipperaar terecht zijn gekomen. Daarom, als waarschuwing voor de Eerste teamspelers dat vervangers klaar staan om de fakkel over te nemen, hier (zie diagram na 19…dxe5 uit Coerts-van der Heijden) een moment uit een partij van het Tweede team uit de wedstrijd tegen BSG 2.

Marten Coerts, onze man achter de witte stukken, bedacht zich niet en deed 20.Lg3!! De gevolgen lieten zich raden. De partij met uitleg kunt u hier volgen.

10 Comments

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 17 februari 2014 at 23:49

  Chapeau Marten! Uiteindelijk gaat het erom dat je minder kansen nodig hebt dan de tegenstander en keurig technisch uitgespeeld. Zo hoort het.

 2. drulovic
  drulovic 18 februari 2014 at 08:54

  Wim,

  Uitgezonderd de partijen van Jeroen en Maaike (maar die heeft hem vast zelf nog wel), heb ik de partijen in mijn bezit. Ik bood ze Maaike dinsdag nog aan, maar ze vertelde dat jij waarschijnlijk nog niet in staat zou zijn om er je licht over te laten schijnen. Ik zal ze vanavond aan haar geven. En de opstelling komt zeker niet tot stand met een dobbelsteen, maar is de vrucht van een weldoordachte strategie (de formulering in het verslag is natuurlijk om zand in de ogen te stooien). Dit gaat de komende rondes veel punten opleveren! Het kampioenschap is nog niet uit het zicht.

 3. Avatar
  Ronald Groot 18 februari 2014 at 09:46

  Niets ten nadele van Jan Poland hoor, maar waar deze stoot onder de gordel (of is het een klap in het gezicht?)aan Frank Agter voor nodig is ontgaat mij volledig.
  Als teamleider je opstelling onvoldoende doordenken of een beetje dobbelen en dan toch nog zulke resultaten behalen; eigenlijk gewoon een pluim voor Frank dus.
  Daarnaast kan ik mij niet heugen dat de sfeer tussen 1,2 en 3 ooit zo soepel en goed was als nu!

 4. drulovic
  drulovic 18 februari 2014 at 10:07

  Dank je Ronald. Als de vele seizoenen waarin we onze favorietenrol in de 3e klasse niet wisten waar te maken ‘leerzame aanloopjaren’ waren, dan kan het huidige seizoen gemakkelijk worden betiteld als gloriejaar. Bovendien, zoals Frank v T. elders aangaf: als het kwartje twee keer onze kant op valt, dan stonden we gewoon bovenaan. Leve de schaakroulette.

 5. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 18 februari 2014 at 10:12

  Een beetje met vorm heeft het wel te maken natuurlijk. In de maand februari doen we het volgens mij allemaal traditiegetrouw minder. Een winterdip, de kou, gebrek aan slaap. Wie zal het zeggen?

 6. Avatar
  Frits Leenart 18 februari 2014 at 11:11

  Mooie zet van Marten. En Frank, die komt er wel. Die denkt dieper dan je denkt.

 7. Shannon
  Shannon 18 februari 2014 at 14:08

  Dobbelen is niet eens zo’n slecht idee. Het blijft toch gokken, want je weet niet wat de opstelling van de tegenstander zal zijn. Het enige wat je zeker weet is met welke kleur je speelt.
  Ik kan wel raden naar de strategie van Frank. Doen alsof jullie prutsers zijn (dat is overigens absoluut niet overtuigend, daarvoor spelen jullie veel te goed) met als klap op de vuurpijl een “halfgare coach” zoals Frank zich noemt. Dan moeten jullie tegenstanders je wel gaan onderschatten en liggen de punten voor het oprapen. Zwitsers gambiet met de Agterformatie.

  En die winterdip geldt duidelijk niet voor iedereen, gezien de partij van Marten.

 8. Jan Poland
  Jan Poland 18 februari 2014 at 17:16

  Niets ten nadele van Ronald Groot hoor maar waar zijn stoot onder de gordel aan bijdraagt? Hij heeft in elk geval een selectief geheugen wat betreft zijn ‘bijdrage’ aan de teamsfeer, 2 seizoenen geleden.

 9. Willem Andriessen
  Willem Andriessen 18 februari 2014 at 17:41

  Het is niet mijn gewoonte uitleg te geven omtrent een stukje dat ik geschreven heb, maar voor deze keer wil ik toch een uitzondering maken. Ik beschouw mijn stukjes als een ‘column’, waar de auteur –in mijn geval ongevraagd- zich de vrijheid aanmeet, dan lovend, dan prikkelend, dan badinerend op voorvallen te reageren. Het leek mij terecht iets op te merken over het treurige resultaat van het Eerste tegen Hardenberg. Dat kan overigens gebeuren en daar hoeven we niet dramatisch over te doen, want zelfs in de ‘gouden jaren’ (dat is een grapje Ronald) verloor het Eerste op de meest ongedachte momenten.
  Ik hing mijn stuk op aan ‘de coach’, de teamleider zoals dat bij ons heet . We weten toch allemaal dat de teamleider (playing of non-playing) niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor het geklungel aan de andere borden, maar hij staat symbolisch voor het team als geheel. Frank heeft ook mijn grote waardering voor het feit dat hij het teamleiderschap op zich heeft willen nemen en daarbij lees ik zijn sprankelende verslagen met veel genoegen. Wat mij betreft nog vele jaren Frank als teamleider en ik hoop dat jij je nog eens op een promotie van het team naar de Eerste klasse mag beroemen.

 10. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 19 februari 2014 at 08:14

  Het zij wel opgemerkt dat Hardenberg lang niet zo slecht was als ze op papier leken.
  Sterker nog, ik werd gewoon weggespeeld – analyse volgt.

Leave A Comment