Willem Andriessen

PW50 – Nog meer wonderlopers?

Naar het schijnt worden er de laatste tijd zowel op Markplaats als op de site van Bol.com veel ‘openingsboeken’ aangeboden. Dat kan natuurlijk toeval zijn, maar het geeft te denken. Zou de invloed van Daan Geerke met zijn 2.Lf4 opbouw zo groot zijn dat menig Alkmaarse schaker zijn openingsboeken in de ramsj heeft gegooid ?
Hoe dan ook, ouderen die al heel lang met wisselend succes 2.Lf4 speelden, doen dat tegenwoordig met meer elan en zelfvertrouwen dan ooit. Zo ook Marten Coerts, een Lf4-speler van het eerste uur. Tegen Jos Vlaming zette hij de partij volgens de voorgeschreven lijnen (paard naar e5, openen van de h-lijn) op en succes leek in de volgende diagramstelling binnen handbereik.

imageDiagram na 30…Tf8 uit Coerts-Vlaming

Had zwart hier 31.Ph6+ Lxh6 32.Txh6 Dg7 33.Dh5! kunnen overleven? Marten analyseert zelf deze partij. Bij een aantal zetten heb ik achter de initialen W.A. enige aanvullende opmerkingen geplaatst.

2 Comments

  1. Daan
    Daan 6 mei 2012 at 20:02

    Wellicht is het interessant om nog na te gaan of de dump van dikke openings-pillen op amazon gepaard gaat met een massale aankoop van damepionspel-boeken? (lekker dun en dus lekker goedkoop)

  2. Avatar
    josvla 8 mei 2012 at 12:48

    In de analyse staat dat zwart het gevaar zoekt als commentaar bij Kf8. Dat was niet het geval, het was gewoon een blunder. Het oorspronkelijk geplande De7 en daarna lange rollade leek me wel speelbaar/houdbaar. In de partij overschatte ik trouwens de zwarte kansen. In de uitgebreide analyse na afloop kwamen we iedere keer weer tot beter spel voor wit, ook in dat opzicht was het een bijzonder leerzame partij. Marten, dat je remise voorstelde met het oog op de slinkende bedenktijd moet je jezelf niet kwalijk nemen. Alleen als je op dat moment tijdens de partij de waarschijnlijke winstweg ziet zou het onverstandig zijn om zoiets te doen. Gedurende de partij kom je natuurlijk nog wel eens wat spoken tegen en is er niets mis mee om het zekere voor het onzekere te nemen.

Leave A Comment