Willem Andriessen

Speelde Alex Albrecht nu remise of niet?

In het vorige verslag over het Hogeschool Zeeland toernooi vertelde ik onder andere dat Alex Albrecht een keurige remise had gemaakt tegen de ook in Noord-Holland niet onbekende junior, Yorick ten Hagen. Kennelijk niet geïmponeerd door diens rating van 2189 had Albrecht er volgens de uitslagen remise uit gesleept. Maar toen ik later bij de partijen van de tweede ronde keek stond er als uitslag 1-0 voor de met wit spelende Ten Hagen. Reden natuurlijk om even naar de partij te kijken. Na 16 zetten stond het als volgt:

imageDiagram na 16…cxd5

Dat zag er niet best uit voor Alex. Als wit met 17.Dc2 de torens verbindt en vervolgens met Lg4 of Lh5 de f-lijn verovert is er geen houden meer aan. Maar de witspeler vervolgde met het minder overtuigende 17.Lh5. Waarop Alex gedwongen reageerde met 17…Txf1 18.Dxf1 g6. Nog steeds is zwarts situatie uiterst precair. Als wit verder gaat met bijvoorbeeld 19.Le2 De8 20.Dh3 gevolgd door Tf1 en Lg4 kan er ook nauwelijks twijfel over de uitslag bestaan en men kan zich dan ook voorstellen dat een bordenjongen verder niet meer naar de partij keek en als uitslag 1-0 invulde. In werkelijkheid gebeurde er iets opmerkelijk. De jeugdige tegenstander van Alex werd al te overmoedig en offerde hier met 19.Df4?? gxh5 20.Tf1 een stuk, om na 20…De8 21.Dg5+ Kh8 vast te stellen dat hij geen glimp van een aanval meer heeft. Kortom, wit staat met een stuk achter verloren. Niettemin werd de partij hier remise gegeven. Op wiens voorstel vermeldt de geschiedenis niet. Wie de hele partij wil volgen kan die hier vinden.

Leave A Comment