Willem Andriessen

Het TWEEDE voet dwars gezet

Eén wedstrijdpunt had genoeg moeten zijn om het tweede definitief in veiligheid te brengen, maar helaas liet koploper De Eenhoorn 2, die de titel en de promotie voor het grijpen had, zich verschalken door  degradatiekandidaat TAL/DCG. Het opmerkelijke is dat De Eenhoorn in de laatste ronde tegen onze andere concurrent VAS 2 moet aantreden en als ze weer de bibbers krijgen kunnen ze ons daarmee opnieuw dwarszitten. Niets aan de hand natuurlijk als we zelf van het  reeds gedegradeerde Oegstgeest 80 winnen, maar dat moet dan toch eerst maar gebeuren.

Teamleider Ton Fasel had voor de wedstrijd tegen het geduchte ZSC-Saende 2 weer een slimme opstelling  uitgedacht dat ons een gelijkspel zou moeten brengen. Dankzij ons sterke middenrif, waar drie uit drie werd gescoord kwam zijn opzet volledig tot zijn recht. Ronald Groot bracht het eerste punt binnen. Met een sterk stukoffer zette hij scherp in en toen zijn tegenstander  meteen in de fout ging kon hij met een dwingende koningsaanval de partij beslissen.
De manier waarop Dirk van der Meiden zijn bijdrage aan de score leverde was van een geheel ander gehalte. Via zijn geliefde Aljechin-verdediging  was de volgende stelling ontstaan:

Wat zou Dirk, die toch algemeen geacht wordt als een begaafde positiespeler, hier doen? Voor een Aljechin-opening heeft zwart niet te klagen en op een zet als 12…b5 of een rustige ontwikkelingszet als 12…Pbd7 zou niets aan te merken zijn geweest. En zou zwart het een tikje scherper willen doen dan was ook 11…f6 nog te rechtvaardigen. Maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat ook maar één lid van de Waagtoren kan bedenken wat Dirk hier op het bord toverde, namelijk het onwaarschijnlijke 12…g5?? Zwart staat nu meteen, zoals dat in het modern jargon heet, totaal aangekrant.  Dat hij de partij desondanks toch won was uitsluitend gebaseerd op intimidatie.
Dan Peter Hoekstra! In het verleden is hij wel eens de fout in gegaan als de tijd aan het krimpen was. Wijs geworden bracht hij daarom nu zijn positievoordeel rustig over de tijdcontrole heen. Keurig, zoals de leerboekjes het voorschrijven, combineerde hij vervolgens acties op beide vleugels en dat was zijn tegenstander spoedig te veel. Ik kan alle leden, Dirk voorop, aanraden deze partij bedachtzaam na te spelen.

Willem Andriessen

One Comment

  1. Avatar
    walter solowjew 1 april 2010 at 10:48

    Geen stijl!
    In de periode kerst/oudennieuw zijn er 2 dozen nieuwe schaakstukken verdonkeremaand.
    heb persoonlijk de de materiaalkasten in fort knox veranderd woensdagochtend en spreek de hoop uit dat de mooie stukken nu veilig zijn!

Leave A Comment