Jan Poland

Drama aan het Spaarne: 1e kopje onder

Het 1e team heeft zich tijdens de eerste competitie ronde lelijk de kaas van het brood laten eten in de uitwedstrijd tegen het derde team van Kennemer Combinatie. Het rating overwicht werd slechts aan bord 1 t/m 3 geëtaleerd, terwijl het middenrif de ene stoot na de andere in de ribben kreeg en gevloerd werd. Hoe het zo heeft kunnen komen? Een dosis pech, een zekere nonchalance, winst trachten te halen uit een stelling waar niet meer dan remise in zat en ongelukkige tijd indeling.

Het is een bittere pil die nauwelijks te vergulden is,  alleen op de eerste drie borden werd het volle punt binnengehaald.


Het drama begint bij Jeroen die tegen de invaller van het team moest aantreden. Jeroen weet de stelling naar zijn hand te zetten, wint een pion en kan vervolgens een winstplan bedenken. Dat laatste ging hem zo slecht af dat hij 7 zetten in 4 seconden uit moest voeren en dat lukte hem niet. Naar eigen zeggen ‘zag hij het niet’.  Een reden te meer dunkt mij om de tijd economischer in te delen en het laatste speeluur te gebruiken om een winstweg te vinden. Jos trok op bord 2 de stand gelijk door Wouter Roggeveen in een modelpartij van het bord te zetten. Wit offerde in de opening een pion welk kleinood Jos dankbaar aannam. Toen wit in het middenspel lang rokeerde werd hij opgerold. Het volgende minpunt kwam van de hand van Roland. Ook Roland bouwde een veelbelovende stelling op, welke in de analyse na afloop regelmatig geforceerd tot winst voor hem kon leiden. Roland raakte echter de draad kwijt toen hij hardnekkig bleef proberen mat te geven en de tegenstander dat even hardnekkig net iedere keer kon verhinderen. Toen de mat poging definitief strandde, strandde ook voor Roland de partij. Roland had iets eerder moeten inzien dat hij een doodlopende weg bewandelde en pogen om de remise haven te bereiken. Frank van Tellingen trok de stand gelijk. Hoe? Wel de partij ging lange tijd gelijk op en de tegenstander meende een eindspel op bord te moeten brengen. Op zich had hij gelijk maar nauwkeurig spelen is dan een vereiste. Een onnauwkeurigheid werd hem noodlottig, waarbij moet worden aangetekend dat Frank keurig op zijn post was en het eindspel moeiteloos uitschoof.

De stand op de resterende borden toonde een wisselend beeld. Danny stond een fractie beter, Frank Agter offerde een stuk om te proberen met 2 verbonden vrijpionnen de eindstreep te halen, Gerard stond verloren, maar wist zich toch enigszins los te werken en Rob, tja…….ik gaf niet veel voor zijn stelling. Het drama van de dag was voor Frank Agter. Het stukoffer voor 2 pionnen was niet genoeg voor de winst en Frank legde zich neer bij remise. Hij was van plan zijn uit te voeren zet gepaard te laten gaan van een remise aanbod en hij speelde de Koning een zet naar voren. Het doosje met vraagtekens was op slag leeg want de zet kostte hem een volle Toren en de partij. Exit Frank en 3-2 achter.  Gerard had intussen een remise stelling bereikt. Met beiden een handvol pionnen, Dame en Toren zat er niet meer in dan remise. Gerard meende toch op zoek te moeten gaan naar winst, want Rob stond bijna verloren en behoorlijk achter in tijd ook nog en de stelling van Danny zag er niet direct winstgevend uit. De stelling van Danny had wel iets weg van een trucendoos en de laatste truc was een ver opgerukte pion op b2 van de tegenstander. Danny’s loper dekte veld b1, de tegenstander had een Toren op b6 en Danny een Toren op b7 en de tegenstander was zo vriendelijk om Danny de Toren te laten slaan, hetgeen een vrijpion opleverde. Dat kostte de partij. Daarmee was de stand 3-3. Intussen leefde Rob nog steeds en vocht dapper door. Gerard kon echter geen remise meer maken, de boog was te ver gespannen en Gerard dolf het onderspit.  De tegenstander van Rob bood remise aan en prompt nam Rob het aan?? Beiden hadden nog 3 minuten op de klok en achteraf bezien had Rob het nog even moeten proberen. Daarmee was het pleit beslecht.

Gedetailleerde uitslag:

Ronald Keizer (2098)

Frank van Tellingen (2199)

  0 – 1

Wouter Roggeveen (2046)

Jos Vlaming (2169)

  0 – 1

René Bakker (2007)

Danny de Ruiter (2125)

  0 – 1

Frans Arp (2046)

Jeroen Smorenberg (2119)

  1 – 0

Aad de Bruijn (1916)

Frank Agter (2114)

  1 – 0

Yehuda Pelter (2019)

Gerard de Geus (2074)

  1 – 0

Edward Scholtens (1985)

Roland Punt (2065)

  1 – 0

Gerard Snijders (1935)

Rob Konijn (2054)

  ½-½

     

4½-3½

Jan Poland

3 Comments

 1. Avatar
  walter solowjew 29 september 2009 at 15:54

  Hopelijk komen er ook pracht van analyse van de partijen in het blad dat waagschaak heet.Het is ook heel leuk van uit een blad partijtjes na te spelen.
  Walter Solowjew

 2. Avatar
  SOS 30 september 2009 at 14:59

  Wanneer gaan jullie nou eens promoveren?
  Over het verslag: echt goed geschreven, maar de spelling zorgt voor kromme tenen. Woorden als “uitwedstrijd” en “winstplan” worden wel netjes aan elkaar geschreven, maar “ratingoverwicht”, “tijdsindeling”, “matpoging” en de samenstellingen met remise erin niet. Wees consequent en imiteer niet de belachelijke Engelse spellingsregels!

 3. Jan Poland
  Jan Poland 30 september 2009 at 22:05

  Beste SOS,
  Wanneer wij gaan promoveren kan ik zeggen op 17-4-2010. Ik denk niet eerder, maar men weet nooit. Bedankt voor de linguïstische opmerkingen!

Leave A Comment