Willem Andriessen

“Ik dacht nog, waarom speelt de immer bedachtzame Ruud hier f7-f5?”

Ik herinner uit de vele jaren competitiewedstrijden, dat het krachtverschil  tussen twee clubs meestal in het laatste uur voor de tijdcontrole tot uiting kwam. Je kunt lang goed mee komen in de partij en je hebt het gevoel zeker niet minder te staan en dan gaat het toch achter elkaar mis. Zo verging het ook drie van de vier zwartspelers in de wedstrijd tegen De Eenhoorn 2.  Kwam dat omdat de tegenstanders sterker waren of was het gebrek aan ervaring? Ik denk van allebei een beetje en we zullen in de volgende wedstrijden zien of we iets van deze nederlaag opgestoken hebben.
Hierbij één van die verliespartijen. Ruud Adema had het  het moeilijkst van de zwartspelers, mede door zijn passieve openingsopzet. Maar nadat hij zich knap verdedigd had en een remise aan de horizon gloorde, ging het toch plotseling helemaal mis, net als in de partijen van Wim Nieland en Rob Freer.

Willem Andriessen

One Comment

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 29 september 2009 at 15:48

    Ik wil even opmerken dat de witte zet 7.cxd5 in deze stelling als onnauwkeurig te boek staat omdat zwart dan na 7…Pxd5 8.Lxe7 Dxe7 9.Pxd5 exd5 het veld e6 voor de loper vrijhoudt zolang die nog niet op b7 staat. B7 is namelijk verre van het ideale veld voor deze loper. Weliswaar ging dat nog niet zo succesvol in de beroemde partij Fischer – Spassky (waar overigens de zetten h6 en Lh4 nog waren ingelast) na 10.Tac1 Le6! 11.Da4 (met idee Da3) c5 12.Da3 Tfc8
    heeft zwart goed spel op de damevleugel. Na 13.Lb5 deed Spassky het zwakke a6?. Timman analyseerde in zijn matchboek daarop nog wel 13…Db7! wat zoals bekend is ook was voorbereid, maar niet door Spassky werd gespeeld(Geller, Spassky’s trainer was furieus over deze zaak). Timman analyseert: 13…Db7 14.dxc5 bxc5 15.Txc5 Txc5 16.Dxc5 en in plaats van het door Timman destijds genoemde a6? speelt zwart hier Pa6! waarna 17.Lxa6 Dax6 de rokade verhindert en tevens Tb8/c8 dreigt. Voor een ieder die zijn damegambiet nog eens wil verbeteren is deze partij Timman – Geller uit 1975? zeker de moeite waard.
    De heren Karpov en Kasparov hebben tenslotte aangetoond dat de wachtzet 8.Le2 (i.p.v. cxd5) een betere kans biedt voor wit om pas NA 8…Lb7 9.Lxf6 Lxf6 10.cxd5 exd5 11.b4 op de hangende pionnen te spelen (na c5) of de minderheidsaanval te openen (na 11…c6). Overigens is bekend dat zwart zich goed staande houdt, zoals Kasparov opmerkt is het merkwaardig dat wit steeds maar weer deze variant blijft spelen, terwijl het niets oplevert. (Als wit wat wil kan hij beter voor Dc2 en 0-0-0 kiezen, of voor 6.Lxf6 na h6.)

Leave A Comment