Het 3e team boekt eerste winst

By Published On: 30 maart 2008Categorieën: De Waagtoren 3 (2007-2008), Verslagen0 Reacties

In de voorlaatste ronde van de promotieklasse boekte het Derde de eerste overwinning. Het werd in Het Gulden Vlies 5-3 tegen mededegradatiekandidaat  Aalsmeer 1. Zat het in de voorgaande rondes vaak wat tegen, deze keer zat het behoorlijk mee.
Eerst werden er twee nullen gescoord door Rob Freer op bord 2 en Johan Plooijer op bord 8. Leo van Steenoven behaalde vervolgens een mooie winst op bord 4, maar Marten Coerts verloor op bord 3, waardoor de tussenstand 3-1 voor Aalsmeer werd. Het zag er op dat moment niet best voor ons uit.

In de volgende fase van de wedstrijd kregen we echter twee punten cadeau van Aalsmeer. De tegenstander van John Leek op bord 5 ging in betere stelling geheel onnodig na 39 zetten door zijn vlag door een voor de hand liggend schaakje niet op tijd te spelen en de tegenstander van Jan Ens op bord 1 gaf een betere stelling binnen enkele zetten zodanig uit handen dat hij moest opgeven. Daarmee stonden we dus plotseling gelijk, 3-3, en dat met goede perspectieven op de borden 6 en 7, waar nog werd gespeeld door Ronald Groot en Léonard Haakman.
Het zag er naar uit dat Ronald zou gaan winnen en dat Léonard in ieder geval remise zou kunnen houden, dus we telden de punten al bijna. Léonard werd gevraagd door te spelen tot het resultaat van Ronald bekend zou zijn, waarna hij remise zou kunnen geven. In een Dame eindspel had hij drie pionnen tegen twee pionnen van zijn tegenstander. Na veel schaakjes van beide zijden wist Léonard tenslotte in een positie te komen waarin zijn tegenstander de Dames moest afruilen, waarna een vrijpion van Léonard niet meer kon worden afgestopt.  Mooi gedaan. Intussen had Ronald een toren gewonnen, maar leek hij ook een venijnige aanval te moeten gaan verwerken. Het werd nog even spannend, waardoor het voor de gemoedsrust maar goed was dat Léonard had gewonnen. Ronald wist de aanval echter in de kiem te smoren, waarna de stukken in de dozen gingen en de eindstand 5-3 in ons voordeel werd.
Daarmee behielden we nog even onze kleine kans om degradatie te ontlopen. De derde degradatiekandidaat, Santpoort 1, bezegelde echter ons degradatielot door in deze ronde ook te winnen. Jammer.

Frits Leenart

Leave A Comment