Henry

Paptalk

By Published On: 30 maart 2008Categorieën: De Waagtoren 2 (2007-2008), VerslagenViews: 16000 Reacties on Paptalk

Voor de mensen die afgelopen zaterdag nietsvermoedend het Gulden Vlies betraden, moet het een vreemde gewaarwording zijn geweest. Negen mannen op leeftijd zaten hand in hand in een grote kring dingen te roepen als: Tsjakka, we gaan ervoor en Halleluja. Aanstichter van dit geheel was akela Frits Ratelband, die blijkbaar uit het grote dierenbos ontsnapt was. De grote vraag was of de klassering in de promotieklasse (kansloos onderaan) nu juist wel of juist niet aan deze voorbereiding te wijten valt.

Hierbij moet vermeld worden dat het 3e knap van Aalsmeer wist te winnen, terwijl wij met het tweede kansloos tegen hen ten onder waren gegaan. Onze opdracht tegen het sterke ZSC Saende was dus duidelijk, we moesten winnen om nog kans te maken op de 2e promotieplek.

We begonnen goed. Piet wist al snel passief spel van zijn tegenstander af te straffen. Invaller Edwin wist zijn partij remise te houden en Henry deed een paar gezonde zetten, waarna zijn tegenstander zichzelf omzeep hielp, met iets dat op een koningsaanval moest lijken. Wim was goed uit de opening gekomen, had een pion gewonnen, maar kon geen plan bedenken om verder te komen. Zijn remise aanbod werd in dank aanvaard.Helaas stond er een harde nederlaag van Ruud tegenover. Ruud stond minder, maar een pionoffer van zijn tegenstander gaf met name Ruud kansen. Ruud had echter nog niet van de gouden regels in de opening gehoord. Regel 3 zegt: Koning in veiligheid brengen middels de rokade. Inmiddels snapt Ruud de achtergrond van deze regel, zijn overtreding koste hem 3 lichte stukken tegen de dame, waarbij deze laatste uiteindelijk maar een uitweg uit de lijdensweg koos middels vrijwillige euthanasie.

Hierna begon ZSC in vorm te komen. Bert heeft vermoedelijk dezelfde schaakcursus gevolgd als Ruud. Ook zijn koning kwam op zijn beginstelling in de problemen en werd netjes op veld e8 mat gezet. Annemarie wist haar koning wel in veiligheid te brengen, maar was onderweg iets te gul met pionnen. Onze voorsprong was naar een achterstand 3-4 gesukkeld.

Alles hing toen af van Dirk. Bij winst zat er nog een gelijkspel in. Met een pion meer leek het lang te gaan lukken, maar ergens in tijdnood claimde zijn tegenstander opeens remise door zetherhaling. Winst was toen al lastig geworden.

Door de winst van het derde zijn we niet meer door Aalsmeer te achterhalen en zijn we in deze gekke klasse eindelijk 100% veilig. Aangezien we door deze nederlaag ook niet meer kunnen promoveren kan onze laatste wedstrijd schriftelijk afgehandeld worden.

 

Henry Veneman

Leave A Comment