Doek valt voor Team 4

By Published On: 21 december 2007Categorieën: De Waagtoren 4 (2007-2008), Verslagen0 Reacties

Donderdag 21 december reisde de Waagtoren 4 af naar het zuidelijke Volendam om de kans op promotie levend te houden. David en Ivan hadden deze avond helaas andere verplichtingen maar hiervoor in de plaats wist ik Jan Drewes en Walter Solowjev te strikken. Nadat Jan Poland een rondje Alkmaar heeft gemaakt in zijn comfortabele stationwagen om verschillende teamgenoten op te halen vertrekken we, gevolgd door Ger, richting Volendam. Al snel raken we Ger kwijt, maar nadat we zelf ff na 8’en arriveren, volgen Ger en Walter niet veel later.

Op papier leek Volendam een te nemen hindernis: slechts 2 wedstrijdpunten na 4 ronden. In het begin was er ook geen vuiltje aan de lucht. Zelf speelde ik met zwart een Koningsindisch tegen Enno Veerman. Ik wist een prachtige koningsaanval op te zetten en stilletjes telde ik het punt al in mijn voordeel. Dit kon niet meer fout gaan. Doordrukken lukte echter niet en een paar zetten later zie ik tot mijn afgrijzen dat de partij 180 graden gedraaid is. Ik houd de eer aan mezelf en smijt mijn koning door de zaal waarna ik hard begin te huilen. De stand is op dit moment 1-1, want Jan Drewes op bord 7 had kort hiervoor op onnavolgbare wijze korte metten gemaakt met zijn tegenstander. Met wit een pion op f6 en zijn dame op h6, ja dan is het ‘quick and painless’.

Nee, ik heb een naar voorgevoel dat het lot ons deze avond niet gunstig gestemd is. En ja hoor………….daar gaat Rob de bietenberg op. Rob notabene, onze rots in de branding, ons geheime wapen Rob. Rob, waar ging het fout?

Walter heeft ook niet zijn avond. Naar eigen zeggen kwam hij goed uit de opening en dicteerde hij de partij. Toen is het ergens misgegaan en had hij meer tijd nodig dan hij had: vlag. Stand: 1-3

Ondanks al dit verdriet weet Dick toch nog een glimlach op mijn gezicht te toveren. Heel degelijk zet hij de stelling naar zijn hand en weet hij een pion naar de overkant te brengen. Over en uit, punt voor ons: 2-3. Kan het dan toch nog?

Ger speelt weer een dijk van een partij. Hij weet een pion voor te komen in het eindspel, maar zijn tegenstander weet de stelling te redden en er rest niks dan een puntendeling: 2½ – 3½.

De avond is nu al ver gevorderd en een korte blik op de 2 resterende borden leert mij dat onze promotiekansen toch echt verkeken zijn. De partij van Jan ging lange tijd gelijk op, maar in het eindspel ging het mis. Bij Alexander is het hetzelfde verhaal. Alle twee de partijen gaan verloren en onze grootste nederlaag dit seizoen is een feit: 2½ – 5½. We likken onze wonden en vertrekken huiswaarts. AZ heeft ook nog verloren, ook zat kansen gehad maar niet afgemaakt. You win some, you lose some……….

P.S. Ger, je linkervoorlicht is kapot!

Fred Driesse

Leave A Comment