De Waagtoren – RSR Ivoren Toren: 4½ – 3½

By Published On: 25 november 2007Categorieën: De Waagtoren 1 (2007-2008), Verslagen0 Reacties

Zoals de uitslag al doet vermoeden was het een taaie wedstrijd, tegen zeven uur was het laatste halfje binnen en daarmee de overwinning ons deel. Ook dit keer was Rob degene die het langst van allen speelde en met goed verdedigen de boel bij elkaar hield.

Daarmee heeft het 1e team zich gerevancheerd voor het gelijke spel van de vorige keer, maar er heeft meer in gezeten. Aan het 1e bord zette Frank al snel de stelling naar zijn hand, maar wist geenduidelijk voordeel te behalen. De strijd golfde wat heen en weer, maar op zet 27 wist Frank de belangrijke e-pion te winnen. In plaats van direct door te pakken met de Toren op e1 te zetten en daarmee zowel alle venijn uit de stelling te halen als een zeer gunstig eindspel te verwerven, wilde Frank het te mooi doen en een volkomen onverwacht stukoffer bracht hem volledig uit balans. Een nul derhalve.

Op bord 2 was remise redelijk snel aan de orde. Roland kon na de opening kiezen uit 2 varianten en koos de op het oog meest gunstige. Beiden waren verdomd lastig uit te rekenen, maar Roland’s keuze was de minst gelukkige en geforceerd verdwenen de stukken van het bord en daarmee was het winst potentieel tot noppes gedegradeerd.

Bord 3 zag Jeroen aantreden met zwart. Het bekende recept van drukken en trachten een voordeeltje te behalen en dit uitmelken leidde tot pionwinst. In de tijdnoodfase ging er nog een en ander mis voor wit en na de tijdcontrole stond Jeroen gewonnen. Het kostte weliswaar nog een uurtje spelen, maar dit had meer te maken met de tussenstand van 3-3, waar RSR nog trachtte te redden wat er te redden viel. Jeroen maakte het onberispelijk uit en daarmee werd het 4-3 voor ons.

Frank speelde op bord 4 een Caro Kann met Frank’s eigen recept op zet 2 c4. Het lijkt mij dat er betere voortzettingen zijn, dus bij dezen een hint. Zoals het ging was de partij enerverend genoeg en naar eigen zeggen miste Frank in de fase voor de tijdcontrole de winst. Het notatiebiljet houdt op bij zet 32 en wellicht blijkt uit analyse of de bewering grond heeft. In de harde werkelijkheid werd slechts een halfje genoteerd.

Bord 5 en 6 waren min of meer identiek. Zowel Jos als Gerard hadden materieel gelijke stellingen, maar beiden hadden een vrijpion weten te creëren, die van Jos ondersteund door zijn Lopers en die van Gerard door een Toren. Bij Jos ging de tegenstander door de vlag op zet 37 na het opschuiven van de pion naar b2 en bij Gerard kostte het verhinderen van promotie de tegenstander een volle Toren en even later nog één.

Rob heb ik in de aanhef al vermeld, maar de opening was een en al theorie en nadat de stofwolken waren opgetrokken had Rob 2 Torens en 6 pionnen en de tegenstander T+L+P en 5 pionnen, volgens Rob theorie. Het werd langdurig, zeer langdurig manoeuvreren zelfs, tot de kale Koningen op het bord achter bleven. Dit had meer te maken met het feit dat de tegenstander ijzer met handen moest breken om in de tussenstand 4-3 een puntje te halen, met in feite een remise stelling op het bord. Maar een venijnige riposte zit er altijd in en je kunt het proberen. Rob omzeilde kundig alle valkuilen en toen hij dreigde te gaan winnen wikkelde de tegenstander in arren moede af naar remise.

Daan tenslotte offerde reeds op zet 10 een vol Paard, jeugdige overmoed zullen wij maar zeggen, het leverde 3 pionnen op en geen gewonnen stelling. Op zet 20 verdwenen de Dames van het bord en daarmede was het al povere winstpotentieel volledig van de baan. Het werd een middagje ploeteren en Daan was voor zessen klaar, een nul aan de broek.

Wij hebben gewonnen hoewel er meer in had gezeten, maar wie het onderste uit de kan wil krijgt vaak uhh……..Dus afwachten hoe de andere teams het er af brengen. Laat nou verdorie onze grote vrienden van Leiderdorp de koploper verslaan en daarmede Waagtoren weer aan kop zetten. Het kan raar lopen in de schaakwereld.

Frank van tellingen (2229)

 

0

 

Nathaniel Spaan (2166)

 

1

 

Roland Punt (2094)

 

½

 

Aernout Markus (1999)

 

½

 

Jeroen Smorenberg (2124)

 

1

 

Kachun Lui (2069)

 

0

 

Frank Agter (2096)

 

½

 

Victor Berg

 

½

 

Jos Vlaming (2019)

 

1

 

Wil Sparreboom (2015)

 

0

 

Gerard de Geus (2093)

 

1

 

Paul Batenburg (2038)

 

0

 

Rob Konijn (2077)

 

½

 

Tim Benning (1940)

 

½

 

Daan Bes (2048)

 

0

 

Paul Tromp (1925)

 

1

 

Jan Poland

Leave A Comment