Henry

We stonden beter

By Published On: 4 november 2007Categorieën: De Waagtoren 2 (2007-2008), VerslagenViews: 11490 Reacties on We stonden beter

Ooit bevatte ons clubblad de rubriek “Ik stond beter”. Een rubriek van Peter van Diepen, waarin zijn partijen door een sterke speler werden besproken en werd uitgelegd hoe hij de zaken beter kon aanpakken. Zeer leerzaam. Na afloop van de wedstrijd kwam de


Ik stond beter Annemarie stond erg goed toen ze besloot een stuk te offeren tegen vage(?) aanvalskansen. Normaal zou je zeggen: Nooit doen

Annemarie, in betere stelling een stuk offeren, zonder dat je zeker weet dat het tot winst leidt. Echter in dit specifieke geval bleek haar onderbewuste iets geniaal te hebben gezien. De moeder aller zetten, een zet die je maar 1x in je leven zult spelen, leidde via een dameoffer tot een wonderschoon stikmat met paard en loper. Helaas verloopt de communicatie tussen Annemarie’s onderbewuste en het hersengedeelte dat de zetten daadwerkelijk moet uitvoeren minder goed. Of zou schaakgodin
Caissa hebben besloten dat ze nog iets te jong is om de zet van je leven al op je 20e uit te voeren? In de nare werkelijkheid leidde het stukoffer tot een eindspel met een volle toren minder.

Ook ik stond beter Dirk bleef van de hulp van Caissa verschoond. Dit zal echter minder met zijn leeftijd dan wel met het niveau van zijn zetten te maken hebben gehad. In een stelling met tegengestelde rokade, leek Dirk de beste kansen te hebben. Zijn besluit om de lichte stukken te ruilen, maakte opeens dat zijn tegenstander als eerst kon gaan stormen. Tegen de orkaankracht bleek Dirk niet opgewassen.

Ik stond minder Henry, kwam opeens beter te staan door de paarden van zijn tegenstander op de onderste lijn op te sluiten. Het afschieten van stilstaande knollen bleek wel aan Henry toevertrouwd.

Ik stond beter Ruud had inmiddels al remise gespeeld. In een duidelijk betere stelling, besloot hij met oog op de klok, het remiseaanbod van zijn zeer snel spelende tegenstander te accepteren. Een verstandig besluit want we stonden immers beter.

Kortom voor de beter staande rest was de opdracht simpel: winnen.

Ik stond beter Wim kwam als eerste met remise binnen. Zijn opstoot van de f-pion in combinatie met een sterk centrum leek zeer kansrijk, maar leidde slechts tot een halfje.

Ik stond beter Piet leek slecht uit de opening te komen, maar na enkele onnauwkeurigheden van zijn tegenstander zou Piet’s betere pionnenstructuur toch winst moeten opleveren. Helaas had zijn tegenstander al zijn slechte zetten opgebruikt en kon Piet de boel maar net keepen.

Ik stond beter Bert had de gehele partij een beter eindspel. Toen hij eindelijk naar het eindspel had afgewikkeld bleek dat hij het verkeerde stuk had overgehouden. Zwarts sterke loper wist alle gevaren te neutraliseren.

Ik stond beter Vincent stond nog het beste van allemaal. In een paard loper eindspel stond hij uiteindelijk zelfs 2 pionnen voor. Het leek voldoende voor de winst, maar de uitvoering bleek (te) lastig.

Op moment van schrijven is bekend geworden dat er schriftelijke vragen bij het bestuur zullen worden ingediend. Het op het matje roepen van het verantwoordelijk bestuurslid Ton F middels een speciale ledenvergadering wordt overwogen.


Henry Veneman

Leave A Comment