Jan Poland

1e Team bekert verder

By Published On: 24 oktober 2007Categorieën: KNSB-beker (2007-2008), VerslagenViews: 11120 Reacties on 1e Team bekert verder

Ook dit jaar had ik het 1e team ingeschreven voor de KNSB bekercompetitie seizoen 2007-2008 en wij spelen in poule B. De eerste tegenstander bleek een NHSB team te zijn en wel Het Witte Paard uit Zaandam. Hoe het precies zit met een NHSB team in de KNSB competitie weet ik niet meer, maar HWP heeft een behoorlijk hoge gemiddelde rating en dus was het oppassen geblazen.

Het was een uitwedstrijd, maar na enige belronden met Chris de Saegher werd mij gevraagd of de wedstrijd in Alkmaar gespeeld kon worden en dat was geen probleem. Het werd dus een uitwedstrijd thuis en daarmee werd ook de oorspronkelijke opstelling gewijzigd, Jos speelde i.p.v. Daan.

In eerste instantie geen gelukkige keus want Jos greep reeds op de 10e zet geweldig mis en kwam 2 pionnen en een kwaliteit achter, na een franse opening. Blijkbaar zijn nog steeds niet alle finesses bekend na 25 jaar frans, of zijn vlamingen hardleers? Afijn, treurend in een uithoek van de zaal werd hij vakkundig opgebracht.

Compensatie kwam van Frank van Tellingen die een Caro Kann deskundig oprolde en Chris het nakijken gaf. Frank had veel gezien (echter niet alles) wat Chris deed opmerken dat de varianten die Frank uit de mouw schudde hem nieuw voorkwamen. Daarmee was de stand gelijk.

Bord 2 baarde mij zorgen, want andere Frank kwam niet lekker los. Bij bekerwedstrijden is het gebruikelijk om voor aanvang van de wedstrijd te loten om de kleur en Frank speelde met zwart. Zoals het ging werd hij in de verdediging gedrongen, verloor ergens een pionnetje, kreeg vervolgens een koningsaanval over zich heen, waarin zo bleek, de overlevingskansen nihil waren.

Dus moest het van Jeroen komen of het al in de eerste ronde over en sluiten was. Dus niet, aangezien onze man een mooie drukstelling had opgebouwd. Met wit spelend voerde Jeroen naarmate de eerste tijdcontrole naderde de druk verder op, speelde de Dame naar een veld pal voor de zwarte monarch met een lawine aan combinaties. Zwart kwam er niet uit en een ongelukkige manoeuvre kostte de Dame en de partij.

2-2 dus en het reglement schrijft voor dat er 4 partijen snelschaak gespeeld moesten worden, met verwisselde kleuren. Na een korte pauze om even op verhaal te komen namen de heren wederom plaats achter de borden, klok op 5 minuten en loos ging het, onder grote belangstelling van de clubleden.

Frank en Jeroen, nu beiden met zwart, wonnen fraai, Frank Agter verloor wederom en Jos revancheerde zich voor zijn nederlaag door de tegenstander door de vlag te jagen, waarmee de eindstand werd bepaald op 1-3.

De volgende wedstrijd is thuis tegen Euwe, een 1e klasse team. De borst kan natgemaakt worden.

Details: reguliere wedstrijd

 

Chris de Saegher (2120) 0 Frank van Tellingen (2229) 1
Yorick ten Hagen (2119) 1 Frank Agter (2096) 0
Christiaan Molenaar (2014) 0 Jeroen Smorenberg (2124) 1
P. van Haastert (1968) 1 Jos Vlaming (2019 0

 

Details snelschaken:

Chris de Saegher (2120) 0 Frank van Tellingen (2229) 1
Yorick ten Hagen (2119) 1 Frank Agter (2096) 0
Christiaan Molenaar (2014) 0 Jeroen Smorenberg (2124) 1
P. van Haastert (1968) 0 Jos Vlaming (2019 1

Jan Poland

Leave A Comment