Peter van Diepen

Waagtoren wint bronzen beker

De NHSB had voor het seizoen 2023-2024 iets nieuws bedacht voor de bekercompetitie. Zoals te doen gebruikelijk worden bekerwedstrijden gespeeld volgens het afvalsysteem: teams van verschillende verenigingen spelen tegen elkaar en de winnaar gaat door naar de volgende ronde. Nieuw was dat er 3 bekers waren: goud voor het hoogste niveau, zilver voor spelers met een KNSB-rating tot 1900 en brons voor spelers tot 1600. De finales waren afgelopen zaterdag in Wijkcentrum Overdie en wij deden mee in 2 finales. Wijker Toren tegen de Waagtoren voor goud, Schaakmat tegen Caïssa-Eenhoorn voor zilver en Aartswoud tegen de Waagtoren voor brons.

Als teamleider van het bronzen team maakte ik mij geen zorgen. We hadden tot dan toe alles gewonnen en onze spelers waren dit seizoen ongelooflijk veel sterker geworden. Gelukkig telde alleen de KNSB-rating van 1 september 2023, want anders mochten onze spelers allemaal niet meer meedoen voor de bronzen beker.

John Norder op bord 2 daarentegen maakte zich wel zorgen. Hij had ontdekt dat Robin Smit van Aartswoud een rating van 1950 had en tot nu toe steeds op bord 1 speelde, Tom Slikker op bord 2 met 1727, Gijs Arends op bord 3 met 1829 en Herman van Bleisem op bord 4 met 1711. Aartswoud was dus nog veel meer ongelooflijk veel sterker geworden dan wij en wij hadden een gemiddeld lagere rating!

Aartswoud had voor de finale Tom Slikker op bord 1 en Robin Smit op bord 2 gezet. Voor Fabio Pasti op bord 1 was dat geen probleem. Hij was als eerste klaar.

John moest dus tegen de sterkste speler van Aartswoud. “Robin zei dat hij pas dit seizoen is begonnen met externe wedstrijden. En ja, hij speelde veel beter dan ik. Goede zetten met veel druk op mijn stelling waaraan ik bezweek. Ik speelde iets dat ik ’s morgens in de voorbereiding had gezien. Mijn tegenspel moest op de damevleugel komen, maar daar kwam in de partij niets van terecht. Terug naar de tekentafel…”.

Zo werd de tussenstand 1 – 1.


De stand was 1 – 2 voor ons met nog 1 partij te gaan. Co Buysman (van Caïssa-Eenhoorn) legde deze laatste fase van de wedstrijd vast en was zo aardig om ons de foto te sturen. Je ziet rechts invaller Jan van Gijsen die met met wit tegen Herman van Bleisem speelde en in het midden Robin Smit. Jan had al eens eerder tegen Herman gespeeld. Bij die gelegenheid won Jan en Jan meende dat hij (daarom?) een hogere rating had dan Herman. Bovendien had Jan een betere stelling, maar hij speelde niet de scherpste zetten terwijl wij allemaal rond zijn bord stonden. Kortom Jan voelde de druk. “Remise is voldoende” zei ik nog tegen hem. Zo speelden ze verder. In zijn zenuwen bood Jan remise aan. Herman verklaarde, dat hij geen remise mocht geven. Nee, natuurlijk niet! En de partij ging weer door. Op de foto zie je dat ze de damevleugels en meeste stukken al hadden afgeruild. Toen deed Jan iets wat eigenlijk niet zo netjes is. Hij bood weer remise aan! En Herman nam het aan…

Wij waren allemaal blij met het beslissende halfje, maar Jan was ontevreden en dacht dat hij ratingpunten zou verliezen. Jan, hartelijk dank! Dankzij jou hebben we de wedstrijd gewonnen. Bovendien verlies je geen ratingpunten, want op de juni KNSB-ratinglijst, die precies op deze zaterdag was verschenen, had jij een lagere rating dan je tegenstander.

De einduitslag Aartswoud – Waagtoren was dus 1½ – 2½. De Waagtoren had de bronzen beker gewonnen. We kregen echter geen beker, maar wel een DGT 3000 klok. Wel zo praktisch, want de Waagtoren heeft niet eens een prijzenkast.

De Waagtoren won ook de gouden beker oftewel nog een klok. Maar dat is een ander verhaal.

2 Comments

  1. TF
    TF 3 juni 2024 at 19:15

    Op straat werd gezongen: “De Waagtoren gaat nooit verloren. Lang leve De Waagtoren!”

  2. Fabio
    Fabio 4 juni 2024 at 09:35

    Goed gedaan Peter!

Leave A Comment