drulovic

Externe competitie 2022/2023 en 2023/2024

Afgelopen seizoen was mijn eerste als extern wedstrijdleider. En wat voor een seizoen! Drie teams die kampioen zijn geworden en niet één degradatie! Lof voor eenieder die hieraan heeft bijgedragen. Laten we het seizoen nog eens in vogelvlucht onder de loep nemen, en vervolgens ook vooruitblikken op volgend seizoen.

Een belangrijk onderdeel van mijn taak als extern wedstrijdleider bestaat uit het maken van de teamindeling. In het seizoen 2021/2022 waren er behoorlijk veel afzeggingen voor de zaterdagwedstrijden (KNSB). En wanneer dat een speler uit het eerste betreft, heeft dat doorgaans gevolgen voor alle teams, aangezien ieder team dan één of meerdere spelers moet afstaan aan de hogere teams (sneeuwbaleffect). Dit zorgde logischerwijs voor onvrede.
Ik (in samenspraak met het bestuur en de teamleiders) heb hiermee rekening geprobeerd te houden, door voor het afgelopen seizoen de teams wat minder ‘strak’ in te delen. Zo bestond KNSB 1 in principe uit 11 man, zodat niet meteen het 2e hoefde te worden geplunderd bij een afzegging. Dat pakte erg goed uit. Slechts één maal heeft het tweede één speler hoeven af te staan. Iets soortgelijks gold voor het 2e en 3e, al pakte dat door omstandigheden nog niet optimaal uit.
Voordat we de teamprestaties bekijken, eerst een woord van dank aan alle teamleiders. Het is niet altijd leuk (bijvoorbeeld als er op zaterdagochtend iemand afzegt), maar door jullie inspanning is het toch weer gelukt (met uitzondering van V2, maar daarover later meer) om iedere keer een voltallig team op de been te brengen, vervoer te regelen en een leuke schaakwedstrijd te spelen. Hulde!

KNSB 1 – 1e in Klasse 1A
In het seizoen 2021/2022 handhaafde K1 zich betrekkelijk eenvoudig, wat gezien het aantal invallers een knappe prestatie mocht worden genoemd. Met het aantrekken van Dimitri Reinderman (8,5 uit 9!) kon er in plaats van naar beneden naar boven worden gekeken. Hoewel de teams op papier erg aan elkaar gewaagd waren, durfden we vooraf echter zeker niet aan de titel te denken. Zoals inmiddels bekend, is het toch gelukt. Een unieke prestatie!

KNSB 2 – 2e in Klasse 3D
K2 had de pech te worden ingedeeld in klasse 3D, samen met de Amsterdam Berserkers, een jeugdig vriendenteam dat veel te sterk is voor de 3e klasse en met rasse schreden op de KNSB-ladder naar boven klimt. De tweede plek van K2 is er dus eentje met een gouden randje! Goed om te zien dat teamleider Gerard de Geus (6,5 uit 9) duidelijk weer op de weg terug is. Ook een eervolle vermelding voor Nico Hauwert, die met zijn 5 uit 6 een uitstekende invaller bleek. We zijn blij dat Nico na vele jaren de weg naar het wedstrijdschaak weer heeft weten te vinden!

KNSB 3 – 7e in Klasse 4D
K3 heeft zich kranig geweerd in de 4e klasse en was (ondanks versterkte degradatie) al een paar ronden voor het einde (vrijwel) zeker van handhaving. En dat was, gelet op de sterke concurrentie, de doelstelling. De ‘jeugd’ (Daan de Vetten (6,5 uit 9), Max Hooijmans (5 uit 9) en Chaim Bookelman (4 uit 7)) heeft daaraan een belangrijke bijdrage geleverd.

KNSB 4 – 3e in Klasse 6C
K4 kwam helaas net te kort voor promotie en eindigde gedeeld 2e (qua matchpunten). Een goede prestatie, en met iets meer stabiliteit zou het komende seizoen promotie tot de mogelijkheden moeten kunnen behoren. Topscorer werd Rosa Leek met 4,5 uit 5, maar ook de 100% scores van Ronald Kamps (4 uit 4) en Nico Mak (3 uit 3) mogen niet onvermeld blijven.

NHSB 1 – 1e in de topklasse
Ook in de NHSB-competitie heerste De Waagoren dit seizoen. In de topklasse wist N1 voor het eerst sinds de oprichting van de Topklasse de hegemonie van Kennemer Combinatie te doorbreken. En dat is knap, als we kijken naar de andere teams, waarin 1 GM, 4 IM’s en 7 FM’s acte de présence gaven. Onze eigen FM Danny de Ruiter scoorde 5 uit 6, en oudgedienden Jos Vlaming en Ruud Adema 5,5 uit 7. Michaël van Liempt was een invaller zoals ieder team wel wenst: 5 uit 5.

NHSB 2 – 3e in klasse 1A
Ook N2 speelde een prima seizoen en deed lange tijd nog mee om de titel. Uiteindelijk moesten ze genoegen nemen met plek 3, maar dat is zeker eervol te noemen! Teamleider Willem Meyles draaide een goed seizoen en werd topscorer met 5 uit 7. Daan de Vetten deed het met 4,5 uit 5 procentueel zelfs nog beter.

NHSB 3 – 3e in Klasse 2B
Hoewel het op papier wellicht niet zo lijkt, maakte N3 een moeizaam seizoen door en stelden ze pas op de laatste speeldag lijfsbehoud veilig. Voorafgaande aan het seizoen had ik de druk opgevoerd door ze als kampioenskandidaat te bestempelen, maar dat zat er niet in. Volgend seizoen verwacht ik revanche. Egbert van Oene speelde uitstekend, maar verloor helaas uiteindelijk juist de laatste ronde (4 uit 5).

V1 – 1e in Viertallen F
V1 is de derde kampioen van dit seizoen. Ze staken met kop en schouders boven de concurrentie uit, zoals we ook hebben kunnen lezen in de verslagen van teamleider Ronald Kamps. Peter van Diepen werd topscorer met 4,5 uit 6.

V2 – 4e in Viertallen B
V2 heeft helaas door personele problemen niet kunnen brengen wat ze hadden gehoopt. Het kostte iedere keer moeite voor interim-(non-playing-)teamleider Peter van Diepen om een team op de been te brengen en voor de uitwedstrijden bleek dat zelfs onmogelijk. Ik heb goede hoop dat we volgend seizoen een solide V2-team kunnen formeren (ik heb in de wandelgangen al meerdere nieuwe gegadigden voor de NHSB-competitie vernomen).

Alles overziend hebben we met z’n allen de eer van De Waagtoren meer dan hoog gehouden. Zondag 18 juni vanaf 14 uur zullen de drie kampioenschappen gevierd worden in onze stamkroeg en sponsor De Pilaren. Voor de meesten van ons welbekend, maar het adres is: Verdronkenoord 129 in Alkmaar. Iedereen is welkom bij deze feestelijke seizoensafsluiting!

Nu het huidige seizoen erop zit, rest mij nog om alvast te kijken naar volgend seizoen. Want voor mij als extern wedstrijdleider begint dat nu al. Ik zal een dezer dagen een enquête (laten) versturen via e-mail, waarin iedereen zijn beschikbaarheid kan opgeven voor de externe competities in seizoen 2023/2024. Dat doe ik via de e-mail adressen die bekend zijn bij de schaakbond. Mocht je nog geen e-mail hebben ontvangen, gelieve dit te laten weten aan extern@waagtoren.nl, dan stuur ik hem alsnog!

Ik wens iedereen een fijne (schaak)zomer toe en hoop iedereen volgend jaar weer te mogen treffen!

Leave A Comment