Jan Poland

Hoe is het N3 dit seizoen vergaan?

Vooraf  waren de verwachtingen hoog gespannen en naar goed gebruik werd dat niet waargemaakt. Kijk, in dit team zitten geen prutsende schrijvende huisschakers zoals recent verwoord door een clubgenoot, maar nog steeds ijverig studerende schaakliefhebbers die uitgerekend de variant die zij zo nijver hadden bestudeerd niet op het bord kregen. Dat is reden één. De tweede reden is dat wij uitgerekend Castricum in de 1e ronde troffen, de latere poule winnaar. Met een gemiddeld aanzienlijk ratingoverwicht pakten zij de onderste 3 borden in en het woordje ‘hoog’ kon al geschrapt worden.

De tweede ronde tegen Bergen eindigde in een gelijkspel. Mijn partij was curieus omdat de tegenstander zijn Dame weggaf, mijn stelling echter beroerd was omdat geen enkel stuk samenwerkte en ik zelfs nog verloor omdat ik mijn Toren één veldje te ver zette.

Na de derde ronde kon ook het woord gespannen worden doorgehaald. Tegen een gemiddeld iets lagere rating van Krommenie ging het team collectief onderuit. Alleen Egbert haalde een vol punt omdat de tegenstander geen remise wilde en in tijdnood ten onder ging.

In de 4e ronde, toen de druk van de ketel was, traden wij aan tegen het zwakste team uit de poule, Oppositie en met gemiddeld 100 ratingpunten meer was de eerste overwinning een feit. Alleen stonden wij steeds nog gedeeld onderaan en moest de laatste ronde handhaving in de poule bewerkstelligen.

En die 5e ronde was afgelopen dinsdag. Ik kreeg al snel remise aangeboden maar ik ging met alles of niets door. Het werd niets omdat ik teveel risico nam. Egbert bood remise aan op het moment dat de tegenstander een Paard van het bord sloeg die ongedekt bleek. Bord 3 werd remise en de laatste 3 borden wonnen alle 3. Hé, de tweede overwinning was een feit maar dat ging niet zonder slag of stoot. Als wij ergens kampioen in zijn is dat het team geen invallers nodig had omdat er geen uitvallers waren, totdat Arjen wegens werkzaamheden moest afzeggen. Nico Mak werd bereid gevonden om te spelen maar kwam lange tijd tot niets. De koningsvleugel was geheel dichtgeschoven en Nico vroeg of hij remise mocht aanbieden. Op mijn raad om het te proberen op de damevleugel keek Nico wat moeilijk maar toen ik later een blik op het bord wierp bleek hij de tegenstander al bijna opgerold te hebben. Gerrit kreeg een stuk aangeboden in ruil voor 2 pionnen want de tegenstander wilde spanning. Die spanning werd beiden teveel want zij lieten allebei een keer de Dame instaan maar in tijdnood wist Gerrit mat te geven. Alexander speelde naar winst maar hoe heb ik niet meegekregen.

En zo werden wij nog gedeeld 2e in de poule met een ½ bordpunt minder dan Bergen. In het nieuwe seizoen geen verwachtingen wekken, dat is het beste recept voor promotie.

Leave A Comment