Waagtoren N2 v Opening 64 N1

By Published On: 19 maart 2023Categorieën: De Waagtoren N2 (2022-2023), Verslagen0 Reacties

Na een erg teleurstellende 7-1 verlies in Hoorn, wie toen ook medekoploper waren, waren onze kansen om te promoveren naar de topklasse van de NHSB sterk gekrompen. Gelukkig is schaken een spelletje waar altijd iets voor te vechten is, al is het maar een nummertje dat achter je naam staat bij de indeling.

Laten we maar beginnen met de saaiste partij van de avond. Na een matige avond slapen en een hele dag mijn hoofd tegen een muur slaan dat het maken van een PCR protocol is (waarom zetten ze ook niet gewoon de concentratie van de primers op die epjes?) kwam ik al moe aan bij het bord. Er kwam een London op het bord dat later overging op iets dat meer weg heeft van de semi-Slavisch

.

Hier moet zwart oppassen dat de e5-pion niet valt en wit moet ervoor zorgen dat zwarts overmacht in het centrum nooit gevaarlijk wordt, maar uiteindelijke geeft mijn silicone vriend deze positie een waarde van 0.0, of zoals ik het zeg ‘’alle drie resultaten mogelijk’’, maar in verband met mijn vermoeidheid koos ik voor de veilige pad en ruilde een hoop stukken.

Na Lxd5 Dxd5 deed ik een remise aanbod dat aangenomen werd. Niet mijn meest troste remise, maar een remise tegen iemand als Pim Verkerk is zeker niet verkeerd.

Op bord 2 speelde Willem tegen Richard van Diepen. Richard verzwakte al vroeg de zwarte velden rondom zijn koning.

In deze positie koos Willem ervoor om zijn paard op het verleidelijke d6-veld te zetten, dit forceert zwart om een kwaliteit op te geven of zijn zwart-veldige loper voor het paard of te ruilen. Richard maakt de correcte inschatting dat zijn zwart-veldige loper waardevoller is gezien alle zwaktes rondom zijn koning. In plaats van 15.Pd6 had 15.exf6 nog sterker geweest, want na exf6 – Lxf6 – Pxf6+ – Dxf6 – Lb2 heeft zwart chronische problemen op de zwarte velden. Na het winnen van de kwaliteit valt zwart positie eigenlijk best wel mee, hij heeft een pion en het loper paar als compensatie en wit heeft veel controle over centrum moeten opgeven.

Na het opgeven van de kwaliteit wist zwart zich te stabiliseren en is het moeilijk te zien waar wit zijn progressie moet gaan maken, totdat zwart besloot om zijn wit-veldige loper op te geven. De loper op f3 zorgde ervoor dat een konings aanval door wit praktisch onmogelijk was, maar na het afruilen van de loper kan wit rustig een aanval opbouwen met f3 en g4. Dat was precies was er gebeurde in de partij, en zwart kan geen goed antwoord vinden. Na het binnendringen van de dame moest Richard dan toch de handdoek in de ring gooien.

Op bord 3 nam Alex het op tegen Guido van Hesselingen in de zoveelste Frans die Alex heeft gehad dit seizoen. Ditmaal zou het de Tarrasch variant worden waarin wit er al vroeg voor koos om vrijwillig zijn zwart-veldige loper te ruilen tegen een paard op f6.

Na 18.Dd3 speelde Alex de avontuurlijke Th6!?, de normaler uitziende g6 is ook speelbaar maar Th6 zorgt voor kansen tegen de witte konings. Normaal zou Th6 niet goed zijn omdat de toren makkelijk weggejaagd zou kunnen worden, maar zonder de zwart veldige loper is de engine manier om de toren aan te vallen door een paard op g4 te zetten, maar momenteel is daar geen makkelijke manier voor.

Na 23…Le8 speelde wit 24.Pe3?? waarna er geen goede verdediging is tegen 24…Lh5!. Zwart dreigt Lxf3 om de verdediger van h2 weg te halen en als je Pf1 terug speelt om h2 te verdedigen dan moet zwart na Lxf3 de ongelukkige keuze maken tussen gxf3 of Dxf3, wat Pxd4 toelaat. Wit speelde nog een paar zetten door maar Alex maakte het Netjes af.

Op bord 4 kreeg Max een Blumenfeld gambiet voor de kiezen, objectief gezien niet de beste verdediging maar in een praktische partij is dat toch moeilijk te bewijzen, zeker omdat Max niet bekend is met de opening.

In de vroege fase van de partij kwam wit langzaam maar zeker iets slechter te staan en op zet 13 ging Max in een lastige stelling de mist in met 13.exd5??. Volgens onze grote vriend stockfish is 13.f4 de beste kans voor wit, maar zelf dat lijdt tot een lastige positie na 13…dxe4 14.Pxe4 c4!? 15.Lc2 Ld4, wit kan niet rokeren een zwart heeft veel open lijnen om mee te spelen. Na 13.exd5 exd5 heeft wit te veel controle in het centrum verloren en moet er nog tijd besteed worden om de koning veilig te krijgen. Gelukkig voor Max is de positie complex genoeg dat er vele fouten voor beiden kanten verwacht kunnen worden.

Dat is precies wat er gebeurde, na een turbulente middenspeel waar vele inaccurate zetten door beiden kanten zijn gemaakt staat zwart veel beter maar laat zich verleiden tot een onjuiste offer in 24…Lxh3??. Zwart had weinig tijd op de klok en ging er waarschijnlijk van uit dat zijn stukken goed genoeg stonden om een mat aanval te plaatsen maar wit heeft nog de simpele 25.f4 om meeste directe dreigingen eruit de halen maar zelfs 25.gxh3 had goed geweest omdat alle cruciale velden gedekt zijn door wit. Op papier zou dit het einde van de partij moeten zijn, maar iedereen die ooit geschaakt heeft weet dat het nooit zo simpel is. Max probeerde het simpel te houden door wat materiaal terug te geven maar op zet 31 kreeg zwart toch nog een kans om een remise uit het vuur te slepen.

Na 31… Txg2! kan wit de eeuwige schaak niet meer ontkomen. Gelukkig voor Max miste zijn tegenstander deze kans, mogelijk door een tekort aan tijd, en maakte Max het hierna netjes af.

Chaim ging op bord 5 al vroeg de mist in tegen Roel Bakker.

Na 7.La6 speelde Chaim 7…0-0?, beter had geweest om 7…Lxh6 te spelen. Wanneer de zwart-veldige lopers afgeruild worden in dit soort pirc stellingen is de koning vaak veiliger op e8 dan g8. Hierna heeft wit het irritant simpele plan om h4-h5 te spelen, en helaas kon Chaim hier geen adequaat antwoord op vinden.

Op bord 6 kwam Paul in een tekstboek gesloten Spaans terecht, waar zwart al snel een paard op f4 wist te krijgen, waarna zwart veel druk begon te krijgen.

Na 20.f5!? is wit in grote problemen, de d5 pion gaat vallen, de witte paarden staan verkeerd en zwart gaat een aanval op de witte koning krijgen. Gelukkig verloor Paul ‘’slechts’’ een pion en ging Jeffrey lichtelijk de mist in met 32…e4?!

Dit geeft het witte paard het d4-veld, de positie is nog steeds goed voor zwart maar nadat de paard op d4 komt wordt het wel lastiger om het af te maken. Dames werden geruild, het paard werd naar d4 geloodst en opeens was het wit die voor het volle punt speelde… alleen moet ik u de manier waarop verschuldigd blijven, Paul was op zet 44 gestopt met noteren in verband met tijdsnood.

Paul wist vanuit deze voordelige positie zijn, toch 100 punten hoger gerate, tegenstander te verslaan.

Op bord 7 kwam Daan in een vergelijkebare opening als Chaim terecht, maar Daan besloot de veiligheid van zijn koning te zoeken aan de dameskant van het bord.

Op zet 17 na Lxb5 mist Daan een kans om een groot verdeel te krijgen met 17…d5! Met als dreiging Lf4 wat alleen gestopt kan worden met 18.Ph3, waarna zwart een aanval kan beginnen met 18…a6 19.Lf1 Pa4! 20.c3 d4!? Deze kans werd helaas gemist. Ondanks de gemiste kans wist Daan een winnende aanval op te bouwen die netjes werd afgemaakt.

Na 22… Db3 23.Pd4 Pc3+!? wint zwart gewoon een kwaliteit en zou later ook de partij zonder al teveel moeite winnen.

Op het laatste bord begon het voorspoedig voor Martin, zwart bewoog hetzelfde paard 3 keer in 6 zetten terwijl Martin het centrum onder controle nam en zijn stukken ontwikkelden. Op zet 8 kreeg Martin zijn eerste kans op een winnende aanval.

Na 8.Df3 Pf5 9.Lxf5 exf5 10.e6! wordt de zwarte positie opgetrokken en gaat wit een mat aanval krijgen of materiaal winnen. Niet te lang later zou er nog steeds iets heel vergelijbaar gebeuren, maar werdt er geen materiaal gewonnen en geen mat gegeven.

Op 15 greep Martin mis met De3?, het is nu nootzakelijk voor wit om zijn ontwikkeling af te maken met zetten als Pd2 en Pf3 voordat hij verder druk kan uitoefenen op de zwarte stelling. Na De3 is het wit die achterstaat in ontwikkeling en zijn stukken werden al snel naar achter geduwed door de zwart.

Op zet 24 maakte Martin in een al lastige positie de beslissende fout met 24.Kf2?? La6 15.Pe5 Df1+ 26.Kg3 Le7 wit zijn dame moet opgeven of mat gaat.

 

Aan het einde van de avond was de score 5,5 – 2,5 in ons voordeel, onze grootste overwinning dit seizoen. Caïssa-Eenhoorn had gelijk gespeeld tegen Purmerend en staan nu 1 matchpunt voor ons, als alles meezit hebben we nog een kans om te promoveren, maar zelfs als dat niet gebeurd denk ik dat we erg trots mogen zijn dat we überhaupt mee hebben kunnen vechten voor de eerste plek aangezien wij toch het op ene laagst geplaatste team zijn op gemiddelde rating.

13
0

Leave A Comment

13
0