Misstap N1 tegen laagvlieger.

De stand in de NHSB-topklasse geeft een wat vertekend beeld, onder meer doordat dit jaar niet 8 maar 9 teams uitkomen in de regionale eredivisie. Drie van hen hebben reeds vijf wedstrijden achter de rug, terwijl twee andere slechts driemaal hebben gespeeld. Kijken we naar het aantal verliespunten, dan waren wij voorafgaand aan deze pot de trotse koploper. Bij tegenstander Aartswoud waart het degradatiespook rond, met slechts één schamel puntje uit 3 en een voorlaatste plaats tot gevolg. De scorebordjournalisten onder ons zetten hun geld derhalve massaal op een thuisoverwinning. Alleen Ronald had een bom duiten gezet op een zege van de underdog.

We komen erin op bord 2, waar Danny aantrad tegen nachtburgemeester van Aartswoud, die vooraf aangaf blij te zijn dat hij zwart had tegen onze topper. Of hij dat volgende weer zal zeggen is zeer de vraag. Danny overspeelde Helder aan alle kanten. Met een bord vol stukken kwam zwart bijkans is zetdwang. Danny maakte het karwei af met een niet erg ingewikkelde, maar wel aardige combinatie.

Het was de gelijkmaker, aangezien Ronald (op bord 6) er alles aan had gedaan om de openingsgoal te scoren tegen Rik van Ingen. Het werd een eigen treffer. Zo snel als hij verloor, verliet hij ook het pand, en ik hoop dat hij de partij even rap vergeet. Ik heb er weinig van meegekregen. Via WhatsApp verklaarde Ronald dat hij er positioneel een potje van had gemaakt.

Toen ik bij Gerards bord (5) keek, kon ik mijn ogen nauwelijks geloven. Hij gaf in één zet een vol paard weg. Direct toen hij het stuk losliet stond hij hoofdschuddend op en deed mij kond van zijn aanstaande opgave. Ik gaf hem mijn fiat, onder één voorbehoud: dat zijn tegenstander het wel moest zien. Dat kon niet missen, aldus Gerard. Temeer daar Erik van Tooren ook nog eens een minuut of 10 nadacht. De wonderen waren echter de wereld nog niet uit, want tot ieders verbijstering sloeg hij het stuk niet, waarna Gerard (tijdelijk) een pion won. Al snel vervlakte de stelling echter, waarna nog enige tijd werd doorgespeeld, maar remise niet meer in het geding kwam.

Michaël viel in voor Peter H. en was op oorlogspad, zo liet hij me voor de partij weten. Eerder die dag kreeg hij te maken met persoonlijke tegenslag en dat zou zijn tegenstaander duur komen te staan, verzekerde hij me. Het was de arme Peter Holscher die nietsvermoedend zijn ondergang tegemoet ging. Michaël hield woord en drukte de veteraan na een vrij statische opening in de verdediging, waarna hij het pleit met enkele krachtzetten beslechtte.

Peter K. speelde op bord 7 tegen Arend Stapel. Na het middenspel ontstond een stelling waarin zijn paard in een soort eeuwige penning terecht kwam, op straffe van torenverlies. Peter kon echter voldoende tegendreiging genereren, waardoor wit niet kon profiteren en tot remise werd besloten.

Jos kreeg van de succescoach als voorbereiding op Tata sinds lange tijd weer eens wit. Hij was dermate van slag, vertelde hij in de nastoot, dat hij pardoes de ‘verkeerde’ pion beetpakte in de beginstelling. Wat volgde was een lang gelijk opgaande partij, maar in het late middenspel gaf Jos, wellicht geïnspireerd door Gerard, pardoes een pion prijs. Tegenstander Toine Molenaar was er als de kippen bij om dit presentje aan te nemen, waarna hij het vakkundig uitschoof.

Ikzelf speelde met zwart op bord 1 tegen Nick Manshanden. Zoals bekend ben ik wars van dogma’s, maar deze keer deed ik -atheïst als ik ben- wel erg gemakkelijk afstand van mijn twee bisschoppen. Dus moest mijn paardenspan de witte lopers in bedwang houden, en dat lukte vrij behoorlijk. Niettemin was het oppassen geblazen, maar dat gold evenzeer voor mijn tegenstander. Toen hij nog 1 minuut op de klok had en ik ruim 4, bood hij remise aan in een stelling die objectief gezien een tikkeltje beter voor hem was (+0.4), maar als het zou moeten, dan kon ik verder spelen. Op dat moment werd echter gesteld dat Ruud eenvoudig zou winnen, wat een 4,5-3,5 overwinning zou betekenen. Het zekere voor het onzekere dan maar: remise.

Hierna hing het dus van Ruud af. Maar waar hij al enkele malen het beslissende punt had binnen geharkt, ging het dit keer helemaal mis. Ofschoon tegenstander Lukas Boots het (in tijdnood) verre van vlekkeloos speelde, kon Ruud niet profiteren en moest in remise berusten, wat een enigszins teleurstellende 4-4 op het scorebord bracht.

Het positieve is dat we nog altijd virtueel bovenaan staan, maar in de volgde wedstrijd tegen Bloemendaal zal uit een ander vaatje dienen te worden getapt. Dat zal echter wel lukken, want dan is dry january achter de rug.

Bord 1
7428960 Frank Agter (2228)
8543337 Nick Manshanden (2084)
½ – ½
Bord 2
7970094 Danny de Ruiter (2283)
6807218 Marc Helder (2096)
1 – 0
Bord 3
8096242 Michaël van Liempt (2156)
7385125 Peter Holscher (1991)
1 – 0
Bord 4
7099950 Jos Vlaming (2070)
8460562 Toine Molenaar (1907)
0 – 1
Bord 5
7129991 Gerard de Geus (1958)
8199950 Erik van Tooren (1929)
½ – ½
Bord 6
7707832 Ronald Groot (1922)
6943233 Rik van Ingen (1816)
0 – 1
Bord 7
7613166 Peter Kalisvaart (2057)
6257405 Jan Stapel (1842)
½ – ½
Bord 8
6225934 Ruud Adema (1922)
8117747 Lukas Boots (1730)
½ – ½
Totaal
Gemiddelde rating: 2075
Gemiddelde rating: 1924
4 – 4

13
8

6 Comments

 1. drulovic 11 januari 2023 at 23:19

  Leuk, de vind-ik-leuk-duim! Vind ik leuk!
  Maar waar is het duimpje naar beneden?
  Dat vraag ik namens de nodige tegenstanders uit het verleden die zich ernstig benadeeld voelden door mijn schrijfsels.

  • TF 11 januari 2023 at 23:45

   Och ja, helemaal niet bij stil gestaan dat negatieve publiciteit ook publiciteit is. Speciaal voor jou heb ik ‘m direct aan gezet. Komend weekend maar eens op onderzoek uit of ik die duim omlaag ook per auteur kan activeren.

 2. drulovic 11 januari 2023 at 23:44

  Ah, dat is snel! Daar is’ ie al. Ik geef het door aan Almere, Bakkum, Krommenie en wat dies meer zij.

 3. Ruud Niewenhuis 12 januari 2023 at 07:01

  Prima stukje weer Drulovic, ik heb de duim omlaag uitgeprobeerd voor de gein…maar krijg hem niet meer weg! 🙏

 4. Ruud Niewenhuis 12 januari 2023 at 07:01

  Prima stukje weer Drulovic, ik heb de duim omlaag uitgeprobeerd voor de gein…maar krijg hem niet meer weg! 🙏

 5. alexalbrecht 12 januari 2023 at 21:52

  Frank, mooi snel en leuk verslag weer, dank!

Leave A Comment

13
8