TF

(gemankeerd) Vriendenteam verslaat (gemankeerd) Dreamteam

Amsterdam Berserkers 1 – De Waagtoren K2

 

Prelude

Wanneer u net als ik na externe wedstrijden de websites van andere verenigingen leest, dan heeft u het verhaal van de Amsterdam Berserkers waarschijnlijk al meerdere malen gelezen. Bijna iedere tegenstander van hen voelt namelijk de behoefte om iets te schrijven over het ontstaan van dit clubje en hun naam. Natuurlijk hadden wij binnen de vereniging al wat info uit eerste hand omdat Danny vorig jaar nog Berserkte (en het vriendenteam dientengevolge ook wel eens (gedeeltelijk) in De Pilaren kwam schaken). Ik zal het daarom kort houden en in moderne social media termen volstaan met de oproep om vooral zelf op onderzoek uit te gaan als u meer wilt weten over dit schaakgezelschap.

Dat de KNSB nog geen passend antwoord heeft op de introductie van ijzersterke vriendenteams, moge duidelijk zijn. Het lijkt een keuze uit twee kwaden. Laat je ze direct op hun eigen niveau binnenstromen, dan roep je als bond de toorn van alle directe concurrenten over jezelf af. Kies je ervoor om zo’n nieuw team in de laagste klasse te laten beginnen dan heb je voor een X aantal jaar een heleboel onzinnige wedstrijden en vooraf al haast gespeelde kampioenschappen. De KNSB koos voor het laatste.

Gelukkig bestaan er binnen die reeks van pro-forma wedstrijden voor de Berserkers ook uitzonderingen. Eén daarvan zou zeker worden, heus, tegen ons tweede team!

De Waagtoren K2?, hoor ik u denken. Een serieuze opponent voor de Berserkers? Hoe dan? Laat ons niet lachen! Die gasten hebben gemiddeld ruim 200 ELO-punten meer dan de rest van de derde klasse teams! En WT2 hoort niet eens bij de sterkste teams. En hoe haal je het in vredesnaam in je hoofd om WT2 neer te zetten als Dreamteam?

 

Interlude

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik de inleiding van dit stukje reeds afgelopen week heb geschreven. Vrezend voor een vermanende opgestoken wijsvinger van Drulovic als niet binnen 24 uur een stukje op de site zou staan had ik bedacht dat het niet-wedstrijdgebonden gedeelte van dit stukje beter alvast maar op papier kon staan.

Ruim 20 alinea’s had ik reeds volgeschreven over enkel de aanloop naar deze wedstrijd. Gisteravond voor het slapen gaan, de dag nog even overpeinzend, besloot ik subiet op delete te drukken, ‘ménager la chèvre et le chou‘.

Ronald en Ruud konden helaas niet meedoen met deze wedstrijd dus teamcaptain Gerard moest op zoek naar 2 invallers. Gelukkig wist hij Nico en Michaël te enthousiasmeren om in te vallen, niet zomaar de minsten!

 

Symfonie in C

De Berserkers spelen in het gebouw bij VAS. Deels natuurlijk omdat hun thuisbasis Amsterdam is. Wellicht ook omdat een deel van de spelers intern speelt bij VAS. Zij hadden natuurlijk ook gewoon in Haarlem of in Santpoort kunnen spelen, want het team een beetje overziend, hebben we hier gewoon te maken met een verbeterde versie van Santpoort 1 of KC 2. Maar Haarlem Berserkers of Santpoort Berserkers bekt natuurlijk net iets minder.

Bij binnenkomst bleek dat de Berserkers niet in hun meest sterke bezetting waren op komen draven. Zij speelden zonder Admiraal en Blom. Een hoopvolle start.

Aan bord 1 speelde Jeroen met wit tegen Daan Haver. Een lange tijd ging het gelijk op, zonder dat het evenwicht werd verstoord. Een pot waarin waar beide spelers voldoende kansen hadden en minutieus de balans tussen aanval en tegenaanval moest worden gezocht. Spannend! Toen op een cruciaal moment Jeroen koos voor de verkeerde zetvolgorde bleek opeens Daan het spel te maken in plaats van Jeroen (1-0).

Aan bord 2 speelde Michaël met zwart tegen Ilias van der Lende. Een lange tijd ging het gelijk op, zonder dat het evenwicht werd verstoord. In de auto terug begreep ik dat Michaël op een gegeven moment dik in de min had gestaan maar ook vet in de plus. Een volatiel partijtje met voldoende spektakel, derhalve. Mede dankzij (niet aangenomen) offers. Uiteindelijk moest de tegenstander van Michaël berusten in zetherhaling (0,5-0,5).

Aan bord 3 speelde Hebert met wit tegen Bas Haver. Een lange tijd ging het gelijk op, zonder dat het evenwicht werd verstoord. Het bleek een lange partij te worden waarin het gelijk op ging, zonder dat het evenwicht werd verstoord (0,5-0,5).

Aan bord 4 speelde Dirk met zwart tegen Bart von Meijenfeldt. Een lange tijd ging het gelijk op, zonder dat het evenwicht werd verstoord. Tot het moment dat de tegenstander van Dirk er een paard tegenaan gooide om aanval te krijgen. Of het offer helemaal klopte dat weten alleen Stockfish en Niemann. Maar je moet het maar weten te vinden achter het bord (1-0).

Aan bord 5 speelde Nico met wit tegen Wim Laurens Gravemaker. Een lange tijd ging het gelijk op, zonder dat het evenwicht werd verstoord. Nadat Nico met a2-a4 een strategische fout uitlokte bij zijn tegenstander en deze direct antwoordde met a5 ipv met het thematische c5, drukte Nico zijn tegenstander vakkundig weg (0-1).

Aan bord 6 speelde Vincent met zwart tegen Jonathan de Kleuver. Een lange tijd ging het gelijk op, zonder dat het evenwicht werd verstoord. De stukken werden allengs afgeruild waarna de tegenstander van Vincent met een pluspion een toreneindspel in ging. In hoeverre deze partij remise zou kunnen worden gehouden is ook iets waar alleen Niemann antwoord op heeft (1-0).

Aan bord 7 speelde Gerard met wit tegen Arian de Bruijne. Een lange tijd ging het gelijk op, zonder dat het evenwicht werd verstoord. Ik heb eigenlijk weinig van deze partij meegekregen behalve dat Gerard zonder ook maar één moment in gevaar te zijn geweest met de voor hem zo kenmerkende rustige zetjes opeens als eerste een punt had binnengehaald (0-1).

Aan bord 8 speelde ik met zwart tegen Edwyn Mesman. Een lange tijd ging het gelijk op, zonder dat het evenwicht werd verstoord. Ik kwam met een kreupele loper met dame (en een boel pionnen) tegen een sterk paard met dame (en een boel pionnen) te spelen maar na een moeizame start leefde ik nog. Niemann zou mijn partij tot ver na zet 60 als remise beoordelen maar dan had ik het wel precies goed moeten spelen (1-0).

 

Postlude

Geen betere statistiek dan scorebordstatistiek. Had er meer ingezeten deze wedstrijd? Mogelijk, als alles precies in ons voordeel had uitgepakt en Niemann in gedachten tot ons zou hebben gesproken. Had een andere opstelling iets uitgemaakt? Mogelijk. Zeker als de meest kritische spelers zich voorafgaand aan dit seizoen hadden uitgesproken voor het model van vorig jaar (9 basisspelers incl. Jos maar met de consequentie dat frequenter zou moeten worden uitgeleend aan WT1), dan zou de nu werkloos thuiszittende Jos hebben kunnen meespelen in plaats van bijvoorbeeld Dirk of mij.

Wat de rest van het seizoen resteert is het spelen om spek en bonen en eigen succes. En natuurlijk spelplezier. Laat het seizoen maar beginnen, ik heb er zin in !

One Comment

  1. Jan Poland
    Jan Poland 21 november 2022 at 23:34

    De Berserkers zijn niet in de laagste klasse van de KNSB begonnen want dat is klasse 6. Zij begonnen in klasse 4.

Leave A Comment