Waagtoren 4 ongedeeld tweede

By Published On: 30 mei 2022Categorieën: De Waagtoren K4 (2021-2022), Verslagen0 Reacties

Kampioen in KNSB klasse konden we niet meer worden. Tweede worden leek op het eerste gezicht eenvoudig. We moesten namelijk tegen VAS 6 en hadden VAS 5 in november reeds verslagen. Dat was een vergissing, want VAS 6 stond inmiddels ver boven VAS 5 en slechts 1 matchpuntje achter ons. Dus we moesten flink aan het werk. En zoals dit seizoen heel gebruikelijk was, moesten we weer veel spelers afstaan aan hogere teams.

Daan de Zetten zou in Waagtoren 4 op bord 1 spelen, maar hij werd gevraagd voor het eerste! Rob Freer speelde op bord 1 van Waagtoren 3. En ook Albert van der Meiden, Martin Rep, Johan Plooijer en Theo Bakker speelden voor het derde en scoorden ieder 1 punt!

VAS 6 was een team van nieuwe clubschakers. De meeste spelers van VAS 6 schaakten dit seizoen voor het eerst in wedstijden. Een paar spelers hadden nog geen KNSB rating en een paar spelers hadden inmiddels een rating boven 1800. De gemiddelde rating van VAS 6 was hoger dan die van Waagtoren 4.

Gerrit Peereboom was als eerste klaar. Hij scoorde heel degelijk ons eerste halfje. Toen gebeurde er een paar uur niets en daarna ging het mis. Eerst verloor Wim Nieland op bord 3 en daarna Nico Mak op bord 2. Peter Duijs scoorde ons tweede halfje. En ook Nico Brugman verloor. Zo stonden we zo tegen het einde van de wedstrijd 1 – 4 achter.

Gelukkig speelde Gerrit Lemmen op bord 1 een geweldige partij. Ik had graag iets van zijn partij hier laten zien, maar ik speelde zelf een moeilijke partij en de notatie van Gerrit kan ik echt niet ontcijferen. Het belangrijkste wat ik van zijn partij kan melden is dat Gerrit won.

De partij van Peter van Diepen laat ik ook niet zien. De opening had ik namelijk voorbereid voor Jan Poland op dinsdag. Dinsdagavond kwam het echter niet op het bord. Later die nacht in de Pilaren kreeg ik het wel op het bord, maar toen ging het mis, omdat ik dame, toren en een paar stukken weggaf en mat in weinig over het hoofd zag. Zaterdag kreeg ik het tot mijn grote verrassing weer op het bord en dit keer ging het naar wens. Ik won.

De stand was toen 3 – 4 achter en Dick Bouma stond niet goed…

Op zet 30 stond wit nog een gezonde pion voor, maar daarna speelde hij niet doortastend. Dick met zwart daarentegen bleef actief spelen, won de pion terug, won daarna een kwaliteit en won ten slotte de partij!

Zo werd het toch nog 4 – 4 en eindigde Waagtoren 4 op een ongedeelde tweede plaats in KNSB klasse 6C. Op deze plek wil ik als teamleider iedereen bedanken die daaraan een bijdrage heeft geleverd: Theo Bakker, Karel Beentjes, Nico Brugman, Peter Duijs, Guido Florijn, Rob Freer, Merijn Hooijmans, Ronald Kamps, Rosa Leek, Gerrit Lemmen, Nico Mak, Albert van der Meiden, Wim Nieland, Arend Noordam, Gerrit Peereboom, Johan Plooijer, Martin Rep en Daan de Vetten.

Dame en heren, we waren bijna kampioen! En ja, we waren met veel spelers. Waagtoren 4 is namelijk het reservoir voor de hogere teams. In die zin was Waagtoren 4 dit seizoen het belangrijkste Waagtoren KNSB team. Zonder invallers uit ons team hadden die hogere teams veel slechter gepresteerd. Voor ambitieuze spelers is Waagtoren 4 de springplank naar hogere teams. Dat is ons lot. Ik hoop echter dat alle spelers van de Waagtoren de KNSB zaterdagen in het seizoen 2022-2023 in hun agenda’s vastleggen (en dat er geen KNSB wedstrijden worden uitgesteld), zodat Waagtoren 4 minder spelers hoeft af te staan en dat we in 2022-2023 gewoon kampioen worden.

Leave A Comment