drulovic

En toen waren er nog 8

By Published On: 14 maart 2022Categorieën: De Waagtoren K1 (2021-2022), VerslagenViews: 3751 Reactie on En toen waren er nog 8

De Waagtoren – Groninger Combinatie 2

In klasse 1A is er een duidelijk gat geslagen tussen de kopgroep van drie en het peloton (hoewel Max Euwe inmiddels bijna wordt opgeslokt door de bezemwagen). Het is zaak om ten minste twee teams onder ons te houden, zodat we volgend jaar niet weer met acht man hoeven te spelen, in de tweede klasse. Deze 12e maart stond opnieuw een vierpuntenwedstrijd op het programma, tegen de zeker niet te onderschatten tweede garnituur van Groninger Combinatie. Temeer daar we in het vervolg nog een pittig programma voor de boeg hebben, moest er eigenlijk wel gewonnen worden van de Noorderlingen.

Op bord 1 speelde Yong Hoon, en hoewel je het niet hardop moet zeggen, is dat natuurlijk een zekerheidje. Ik zag de nodige aanvalsdrift bij de witspeler, maar veel dieper heb ik de stelling niet in mij op kunnen nemen, voordat ik plots de zwarte koning alleenheersend in het midden van het bord zag staan, ten teken dat wit de strijd had gestaakt.

Frank 2 speelde op bord 2 minder energiek dan we hem kennen. Ongetwijfeld had hij verschillende varianten berekend van 37 zetten diep, maar voor de neutrale toeschouwer voelde het toch een beetje aan als RKC- Heerenveen. Op een punt waarop onze pseudo-Duitser normaal gesproken nog in zijn voorbereiding zit (het zal ergens rond zet 25 geweest zijn) werd nu de vrede getekend.

Vjekoslav, onze redder in spelersnood, speelde gedegen op bord 3. In het middenspel bezorgde hij wit een structureel nadeeltje in de vorm van een dubbelpion op e3 en e4, en leek op de overwinning af te koersen. Wit hield de boel echter net genoeg bijeen om vervolgens ironisch genoeg juist door diezelfde dubbelpion de beslissende aanval het hoofd te kunnen bieden.

Op bord 4 speelde Midas en deed dat op zijn eigen wijze. Misschien het best te vergelijken met Frank 2. Tactisch, energiek. Ook nu trok hij ten aanval en peuzelde halverwege een pionnetje op. Tegenstander Joost Wempe, generatiegenoot en voormalig Noord-Hollands jeugdrivaal van Yong Hoon en mij heeft nog niets van zijn taaiheid verloren en wist zijn hachje, vegelijf en halfje te redden in een eindspel met loodzware stukken.

Op bord 5 de schlemiel van het team. Met slechts een half punt in de laatste zes wedstrijden is er geen ander woord voor deze onbenul te bedenken (ik verwacht uiteraard weer de nodige boze brieven uit de schaakwereld voor deze vreselijke belediging. Maar ik kuch/grom/mompel/sis/schud niet). In mijn lijfopening werd ik geconfronteerd met een variant die mijn opponent beter kende dan ik, waardoor ik niet echt in mijn spel kwam. Wit had de touwtjes in handen en ik wachtte op de counter. Door een onderschatte opstoot van de e-pion werd het echter keepen in plaats van counteren. Toen de tactische stofwolken waren opgetrokken resteerde er een eindspel met toren, paard en twee pionnen mijnerzijds tegen toren, loper en drie pionnen. Geholpen door enige tijdnood liet mijn opponent zich echter foppen, en won ik het loopwonder. Zoals wel vaker ging het van kwaad tot erger, of, geheel tegen mijn principes in, van goed tot erger. Door nauwkeurig spel wist ik het eens zo fiere witte pionnenleger weg te vagen en daarmee alle hoop voor de ongelukkige Groninger.

Op bord 6 had Maaike haar zaakjes goed op orde tegen een Jos Vlaming systeempje. Een kleine combinatie leek een pion op te leveren, maar tegenstander Hulshof, sinds jaar en dag geëscorteerd door zijn pal naast het bord geposteerde roze olifant(je), wist in plaats daarvan de kleine kwaliteit (tegen twee pionnen) te bemachtigen. In wiens voordeel dat was, werd niet meer uitgevochten. Het bier lonkte voor Maaike, die een puntendeling voorstelde, hetgeen grif werd aangenomen door het roze olifantje.

Op bord 7 invaller Hebert, die mocht opdraven vanwege de grote hoeveelheid basisspelers die om onduidelijke, maar ongetwijfeld uiteenlopende redenen verstek lieten gaan. Ook van deze partij heb ik niet veel meegekregen, maar vanaf een afstandje uit mijn ooghoeken ging het spel tot het einde toe gelijk op. In iedere geval  was de uitslag in evenwicht.

Daan, spelend op bord 8, lijkt het Labbekakcorset eindelijk van zich af te hebben geworpen en dat legt hem geen windeieren. Ook nu kreeg hij een actieve stelling, zonder meteen voordeel te bemachtigen, maar het speelt tenminste een stuk makkelijker en kost dientengevolge minder tijd. Waar Daan normaal vanaf een zet of drie in vliegende tijdnood verkeert, gebeurde ditmaal iets wat tot voor kort onmogelijk werd geacht. Tegenstander Christofoor Baljon ging door zijn vlag.

En bord 9 en 10 dan, zult u vragen? Die wedstrijden eindigden zoals ze (nooit) begonnen. Alleen Frits van Turenhout zou in zijn nopjes zijn geweest met de bloedeloze nulnullen door personeelsgebrek. Zo ongeveer de hele vereniging is gebeld, maar niemand wilde een dagje met zijn schoonouders opgeven voor een potje schaak. Zelfs barvrouw Francien weigerde plaats te nemen achter zo’n laag bord, terwijl onze voorzitter uit eigen ervaring weet dat barpersoneel gevaarlijke rakkers kunnen zijn. Groningen kampte met hetzelfde probleem. Ook zij hadden slechts acht man met genoeg spaargeld op de bank om de benzine te kunnen bekostigen. Laten we hopen dat we niet één bordpunt te kort komen aan het einde van het seizoen.

De Waagtoren – Groninger Combinatie 2: 5,5 – 2,5

Zo staan we weer keurig in het linkerrijtje als best of the rest, op koers om weer een jaar als tiental de Alkmaarse huid tegen woekerprijzen te verkopen. Maar of we daar nou zo blij mee moeten zijn… Tot slot wil ik eenieder vriendelijk verzoeken om het bezoek aan de schoonouders volgende keer op zondag te plannen.

 

 
Rating
 
Rating
  Rover de, Y.H. (Yong Hoon) 2360   Elgersma, S.J. (Simon) 2183 1 – 0
  Tellingen van, F. (Frank) 2299   Boer, A. (Alef) 2125 ½ – ½
  Nemec, N. (Vjekoslav) 2219   Noordenbos, D. (Daan) 2107 ½ – ½
  Ratsma, M.B. (Midas) 2183   Wempe, J. (Joost) 2314 ½ – ½
  Agter, F. (Frank) 2196   Clemens, A.H.P. (Adrian) 2103 1 – 0
  Keetman, M. (Maaike) 2148   Hulshof, P. (Peter) 2124 ½ – ½
  Perez Garcia, H. (Hebert) 2133   Potze, R.H. (Rudolf) 2073 ½ – ½
  Geerke, D. (Daan) 2046   Baljon, C. (Christofoor) 2091 1 – 0
  NO 0   NO 0 0R – 0R
  NO 0   NO 0 0R – 0R
  Gemiddelde Rating: 2198   Gemiddelde Rating: 2140 5½-2½

One Comment

  1. Ellen van der Hoeven
    Ellen van der Hoeven 14 maart 2022 at 12:33

    Alle verslagen lees ik wel met plezier, vanwege het feit dat ze je door de hele wedstrijd heen nemen. Precies dus zoals de naam betaamd: een verslag. Maar nog leuker wordt het, als je naast deze info nog nieuwe woorden leert. Of in ieder geval nieuw voor mij, het woord zelf is schijnbaar al zeer oud.
    “Een labbekak is een ,,sul, lummel, bangerd, sufferd, flauwerd, babbelaar, slappeling, kwaadspreker’’. Het is al een oud woord, in de Woordenlijst Nederlandse Taal staat als jaartallen van herkomst 1611 en 1620.”
    De zelfgemaakte vergelijking met een korset dat je je afgooit is een mooie vondst ! Helaas dat die vindingrijkheid niet nog 1 schaakbord kon vullen. Ik heb geen idee wat de regels voor invallen zijn of welke afspraken met Groningen zijn gemaakt. Maar ik had een reservespeler thuis zitten (nog schoonouder vrij) die niet gebeld is.

Leave A Comment