Peter van Diepen

Waagtoren N3 verliest weer

Het is niet leuk, maar het is niet anders. We moesten weer tegen een eerste team namelijk Excelsior uit Heemskerk. Op papier gemiddeld 91 Elo-punten meer. En dan moeten we blij zijn met 3½ – 4½. Niet dus!

Laat ik beginnen met onze eerste nul van die wedstrijd. Kijk maar eens naar de stelling na 13. h3. De tegenstander van Martin Rep stak een prachtig vuurwerk aan.

Martin stond dus een stuk en een toren voor, maar zijn koning stond midden op het bord. Volgens Houdini stond Martin beter. Het ging fout op zet 17. In die stelling zijn 40 zetten mogelijk. Daarvan zijn alle koningzetten fout. De dame en de torens kunnen amper zetten. Pionzetten zijn allemaal goed volgens Houdini. Van de loperzetten zijn alleen 17.La6, 17.Ld3 en 17.Le2 echt fout. Alle andere loperzetten waren goed en 17.Ld5 was erg goed. Ook bijna alle paardzetten waren goed. Er was precies 1 foute paardzet en dat was precies de zet die Martin speelde. Zie de partij.

Zo kwamen we 0 – 1 achter. Theo Bakker en Jawdat Adib maakten remise. Teamleider Jan Poland gaf het goede voorbeeld en won zijn partij. Jan verklaarde achteraf dat hij vooral degelijke zetten speelde en dat zijn tegenstander een koningsaanval begon terwijl hij nog niet had gerokeerd. De stand was 2 – 2.

Daarna werd het laat op de avond en gebeurde iets soortgelijks op het bord van Peter van Diepen. Zijn tegenstander offerde een kwaliteit en gaf in het eindspel pionnen weg. Zo kwamen we 3 – 2 voor.

Helaas stonden Gerrit Lemmen en Jan Ens op bord 1 en 2 slecht en moesten tenslotte opgeven. Alexander Versluis zou moeten winnen om 4 – 4 te maken. Hij stond een pion voor, maar had te weinig tijd over om nog iets voor elkaar te krijgen. Waarschijnlijk was het sowieso remise, maar hij moest doorspelen. Hij verloor zijn pluspion en toen nog een en zo werd het remise. Einduitslag 3½ – 4½.

Leave A Comment