Jos Vlaming

Liam Vrolijk promoveert tot Kaaskop

By Published On: 11 januari 2019Categorieën: Kaaskoppentoernooi, VerslagenViews: 10470 Reacties on Liam Vrolijk promoveert tot Kaaskop

De titel verraadt eigenlijk al wie het toernooi gewonnen heeft: Liam Vrolijk. Een spoiler van jewelste in een verslag maar aangezien ik er nogal aan de late kant mee ben-het is immers al vijf dagen geleden dat het 3e Kaaskoppentoernooi werd gehouden- meen ik me dit wel te kunnen veroorloven. Meent u, waarde lezer, van niet dan nodig ik U van harte uit te reageren op de site middels een goed gefundeerd en goed beargumenteerd relaas.

Na afloop ontstond er discussie over de toernooiopzet omdat de nummer 1 en 2 van het toernooi elkaar niet onderling getroffen hadden. Dat is natuurlijk wel jammer en inderdaad het risico van veel mensen in één groep Zwitsers (nee, ho, ho, ik wil niemand een andere nationaliteit aanpraten, het gaat hier om de toernooivorm). De twee belangrijkste suggesties om dit te voorkomen waren: meer rondes spelen(dit had achteraf mijn lijdensweg verlengd) of de groep in tweeen delen(mits correct uitgevoerd had dit mijn lijdensweg bekort, wellicht zelfs voorkomen).Alle gekheid op een stokkie: serieuze ideeen die zeker besproken gaan worden in het organisatiecomité.

Desalniettemin alle credits naar Liam die een goed en solide toernooi draaide. Uiteindelijk had hij een TPR van 2587, dat lijkt me toch heel fatsoenlijk.

In de vijfde ronde speelde hij een supersnelle remise tegen Hing Ting.  Laatstgenoemde werd vooraf zeker tot de favorieten gerekend met een rating van 2435 en zijn befaamde snelheid in partijen met versneld tempo met name in vluggertjes. Op rating was David Klein(2497) kandidaat no 1 voor de titel maar zoals hij vooraf al zei: sinds het behalen van de grootmeestertitel deed hij er niet zoveel meer aan en waren de ambities(even?) op een laag pitje gezet. Noem ik gelijk Manuel Bosboom(2403) die dus tweede werd. Ondertussen een goede bekende van De Waagtoren vanwege de simultaan die hij vorig jaar bij ons speelde en graag geziene gast op de andere toernooitjes die wij als vereniging organiseren. Nooit te beroerd om wat inzichten te delen omtrent de partijen van de wat minder goede spelers(doe er je voordeel mee) en altijd in om na afloop nog wat vluggertjes te spelen met deze en gene.

Voor hem was het wat zuur dat hij niet in een rechtstreeks duel met Liam om de titel kon strijden. Liam trad tegen Piet Peelen aan in de laatste ronde en moest dus flink aan de bak. Hoe echter Piet ook wrong en spartelde: er was geen kruid gewassen tegen een vrijpion van Liam die met zekere hand naar de winst speelde.

De laatste ronde liet ook een verrassende winst zien van Frank Agter op David Klein. Die had al met al zijn toernooi niet. Tegen Frank bereikte hij ook niet meer dan een remise stelling maar in een poging ijzer met handen te breken ging hij te ver en wist Frank fraai een grootmeesterscalp te veroveren. Hing Ting en Frank moesten hun derde plaats nóg met iemand delen: Danny de Ruiter. Ondanks een flinke verkoudheid- later in de week overgaand in een griepaanval- speelde hij een goed toernooi met slechts verlies tegen Hing Ting en een remise tegen David Klein.

Zo zagen we in ieder geval twee Waagtorenaren( Waagtorenezen?) op het podium terug. Er waren ook goede klasseringen voor oa Dirk van der Meiden en Ton Fasel met 4,5 punt en een fraaie TPR.  Hoewel Tycho Bakker uiteindelijk niet heel hoog eindigde had hij wel een TPR van dik 350 punten boven zijn rating. Hij had onder andere Liam Vrolijk en nog een topper getroffen. Dus heel knap gedaan Tycho.  Wat het toernooi van Uw scribent betreft: ik worstelde en kwam niet boven. Voor een meer gedetailleerde uitslag: kijk  op deze site bij:  Toernooien-Kaaskoppen-uitslag

Onze scheidsrechter Jan Poland hoefde niet of nauwelijks in actie te komen. Dat tekent de sfeer van het toernooi waarin sportief gestreden werd. Zo’n 35 mensen maakten ook gebruik van de lunchaanbieding van het Gulden Vlies wat behalve lekker en goed voor mekaar was ook sfeerverhogend werkt. Tegen het eind van het toernooi kwam er zelfs nog een schaal met hapjes langs waar de meesten toen ook wel weer aan toe waren en wellicht de vloeibare consumptieinname flink bevorderde. Kortom: het was beregezellig.

Behalve geldprijzen voor de eerder genoemde winnaars waren er een aanmoedigingsprijs voor nummer laatst, verschillende ratingprijzen(onder andere natuurlijk de onvermijdelijke kazen) en een dankwoordje voor de organisatie en de sportieve deelnemers na afloop. Er werd uiteindelijk nog flink nagepraat en nageschaakt door een flinke groep mensen en we kunnen weer zeggen dat het een heel geslaagd toernooi was.

Hartelijk dank en graag tot volgend jaar!

Met vriendelijke groet, Jos Vlaming

 

 

 

 

Leave A Comment