Na de benauwde zege tegen Magnus in de eerste ronde van de KNSB-beker (er moesten beslissende vluggertjes aan te pas komen), stond in de tweede ronde zwaargewicht Purmerend op het programma. Dit sinds jaar en dag in de eerste klasse spelende team was op papier iets sterker dan uw Alkmaarse trots, maar met de juiste cupfightersmentaliteit valt er een hoop te compenseren natuurlijk. We speelden in de gebruikelijke bekeropstelling.

Jos kwam op bord 4 met wit goed uit de startblokken. Zijn tegenstander, die ogenschijnlijk voor het donker thuis wilde zijn, gaf in de opening al een pion weg. Door zijn zetten in sneltreinvaart te blijven uitvoeren wilde hij het er mogelijk als een offer doen laten uitzien, maar daar trapt Jos niet in natuurlijk. Hoewel, langzaam maar zeker kreeg zwart meer grip op de stelling en met het slinken van de bedenktijd werd ook Jos’ bewegingsvrijheid beperkt. Om onder de druk uit te komen zag hij zich genoodzaakt om na dameruil zijn zuurverdiende pionnetje weer terug te geven. Zo werd het toch nog een (lange termijn)offer. Er leek een gelijke stelling te ontstaan, maar zwart overspeelde zijn hand. Hij dacht met beide torens zijn vrije a-pion richting de vijandelijke laatste linie te kunnen sturen, maar Jos had goed gezien dat hij een dodelijke aanval op de zwarte koning op touw kon zetten. Met twee torens op de 8e rij en een paard op e5 vlocht hij een matnet en was het eerste punt een feit. 1-0

Maaike speelde voor de tweede keer achtereen met zwart tegen een Enrico. Ditmaal de meervoudig ASK-winnaar Blees. Wit speelde op de zwakker d6-pion en leek overwicht te hebben. Maaike koos er echter op het juiste moment voor om tegenspel te creëren op de damevleugel. De f-lijn kwam open, maar voordat wit echt gevaarlijk kon worden, kreeg Maaike de mogelijkheid om een kwaliteit mee te pakken. En dat liet ze zich geen tweede keer zeggen. Vervolgens schoof ze het gedecideerd uit, zodat de tussenstand 2-0 werd.

Danny speelde een ingewikkelde partij met tegengestelde rokades, waarin het centrum werd dichtgeschoven. Danny probeerde via de open h-lijn gevaarlijk te worden, en wit had zelfs twee open lijnen (a en c) om gevaarlijk te worden. Danny’s loperpaar was aanvallend gezien van weinig waarde, maar hield wel de vijandelijke stukken op veilige afstand. Langzaam maar zeker lukte het wit om de dreigingen te neutraliseren en Danny terug te dringen. Zijn pion op d6 bleek uiteindelijk de achilleshiel. Nadat deze van het bord verdween stortte de stelling ineen: 2-1

Ik was toen nog bezig. Met wit had ik na de opening een prettige stelling. Hoewel ik moest opletten dat mijn hangende pionnen voldoende gedekt bleven, had ik enig ruimtevoordeel. Misschien was het objectief gezien gelijk, maar vaak is het subjectieve oordeel minstens zo belangrijk. Ruimtevoordeel zorgt vaak voor ‘makkelijke zetten’, terwijl het puzzelen is bij een gebrek eraan. Op de 17e zet speelde mijn tegenstander het kritieke Pxc4. Dit lijkt op het eerste gezicht voor enige bevrijding te zorgen, maar het tegengestelde blijkt waar. In de viewer kunt u de rest van de partij naspelen.

En zo werd het een knappe overwinning. Wie weet wat er nog meer mogelijk is de volgende rondes.

De Waagtoren – Purmerend

Ruiter de, D. (Danny) 2312 – Hopman, P. (Pieter) 2306 0 – 1
Agter, F. (Frank) 2219 – Brink, B. (Barry) 2307 1 – 0
Keetman, M. (Maaike) 2188 – Blees, E. (Enrico) 2238 1 – 0
Vlaming, J. (Jos) 2111 – Spaans, M.J. (Giel) 2153 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2208 Gemiddelde Rating: 2251 3-1